30. Barski ljetopis otvoren uz više stotina posjetilaca

Barski ljetopis, jedna od ključnih kulturno-umjetničkih manifestacija  barskog ljeta i crnogorskog primorja, koja je ove godine u znaku jubileja i novog koncepta, u petak, 16. juna zvanično je otvoren ispred Dvorca kalja Nikole, u Baru i trajaće sve do 20. avgusta.

Svečano otvaranje Festivala počelo je velikim gradskim defileom koji se, na čelu sa predsjednikom barske opštine, gospodinom Zoranom Srzentićem i organizatorima Festivala kretao od Tri kule u Ulici Vladimira Rolovića do Dvorca, na čijem je platou otvaranje nastavljeno prigodnim programom. Defile kroz grad bio je osmišljen kao velika povorka u koju su bili pozvani svi građani i gosti Bara, kako bi se poslala jasna poruka o tome da kultura i umjetnost pripadaju svima. Tako je više stotina ljudi, u duhu fešte i zajedništva, večeras prošlo Barom, zaustavljajući se na mjestima na kojima su brojni učesnici izvodili svoje tačke, pridružujući se potom povorci: balerine iz škole “Princeza Ksenija”, mažoretke plesnog kluba „Habanera“, muzički sastav “Luča”, folklorni ansambli KUD “Sv. Jovan Vladimir”, potom „Rumija“ i „Jedinstvo“, glumci DES “Scena”, Hor “Zima” i muška klapa KUD „Jedinstvo“.

Povorka se zatim zaustavila ispred Dvorca kralja Nikole gdje je, sada u duhu Večernje scene Festivala, program nastavljen. Tu je publika mogla da čuje zajednički nastup hora „Zima“ (dirigent Varvara Bojkova) i orkestra Muzičke akademije sa Cetinja (koncert majstor Miran Begić). Oni su prvo svojim pojedinačnim izvedbama, a potom zajedničkom interpretacijom kompozicije Oda radosti, krunisali početak dvomjesečne ode umjetnosti i kulturi u okviru 30. jubilarnog Barskog ljetopisa. Otvaranje  je režirao mladi crnogorski reditelj Zoran Rakočević.

Tom prilikom, brojim prisutnim obratio se i predsjednik Opštine Bar, gospodin Zoran Srzentić, koji je istakao važnost Ljetopisa i kvalitet jubilarnog izdanja.

„Kako to prilika nalaže, a naš Bar zaslužuje, odlučili smo da jubilarna edicija Barskog ljetopisa postavi temelje dugoročne održivosti i kulturnu manifestaciju po kojoj se prepoznaje naš kraj učinimo vrijednom pažnje u širem državnom i regionalnom kontekstu. Kvalitet nikad nije slučajnost, već rezultat promišljenog i posvećenog rada i napora. Radujem se i ponosan sam što zajedno sa vama mogu da primijetim brojne novine, moderne sadržaje i izrazito visok umjetnički dojam koji isijava iz svake pore jubilarnog Barskog ljetopisa, spremnog za nova desetljeća uspjeha“.

Nakon govora, predsjednik Srzentić  proglasio je Festival i zvanično otvorenim.