8 mar 2017

Selektori

Boris2

Boris Mišković

POZORIŠNI PROGRAM

Boris Mišković je rođen 1963. godine u Podgorici, gdje je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Od 1993. godine radio je kao glavni organizator, a potom i kao direktor produkcije i direktor Javne ustanove Grad teatar. Funkciju selektora dramskog programa obavljao je na Festivalu dječijeg pozorišta „Pozorišni val“ u Petrovcu od 2008. do 2016. godine, a na Festivalu Grad teatar od 2012. do 2016. Godinu kasnije, 2017. dobio je funkciju selektora  i na Teatar festu Petar Kočić u Bosni i Hercegovini. Iza njega je veliki broj projekata, prevashodno pozorišnih, među kojima su: „Aveti“ (režija: Andrej Nosov, 2015),“ Julije Cezar“ (režija: Kokan Mladenović, 2015), „Jesenja sonata“ (Jagoš Marković, 2016), zatim „Frenki i Džoni“ (režija: Tea Puharić, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu), „U agoniji“ (režija: Ana Đorđević, Beo Art iz Beograda), „Crvena“ (režija: Danilo Marunović), „Zločin na kozjem ostrvu“ (režija: Nebojša Bradić), „Antigona u Njujorku“ i dr. Potpisao je i nekoliko multimedijalnih projekata kao što su: „Putevi rimskih imperatora“, „Kosovo i Metohija - lice Evrope“, „Crna Gora – zemlja slobode“. Trenutno je angažovan i kao selektor pozorišnog programa festivala Barski ljetopis.

Vladimir Domazetovic COLOR

Vladimir Domazetović

MUZIČKI PROGRAM - KONCERTI KLASIČNE MUZIKE

Vladimir Domazetović (klavir) rođen je u Baru 1976. godine. Po sticanju osnovnog muzičkog obrazovanja, školovanje je nastavio u klasi profesora Slave Gabrijelova kod kojeg je, prema sopstvenim riječima, stekao najznačajnija iskustva i znanja o klavirskoj interpretaciji. U šesnaestoj godini, kao najmlađi student Univerziteta Crne Gore, upisao se na Muzičku akademiju u Titogradu. Studirao je i magistrirao na cetinjskoj Muzičkoj akademiji u klasi profesora V. Bočkarjova, dok je specijalističke studije završio u Parizu na Visokoj školi "Alfred Cortot" u klasi profesora Marijana Ribickog, gdje je stekao diplomu pijaniste-izvođača.

Laureat je brojnih republičkih i saveznih takmičenja bivše Jugoslavije. Pobjednik je Prvog međunarodnog pijanističkog takmičenja u Novom Sadu (1992), čime je, kao šesnaestogodišnjak, ušao u krug najuspješnijih mladih pijanista bivše SFRJ. Dobio je i drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju u Rimu (1993), a bio je i finalista uglednog pijanističkog takmičenja u Senigaliji (1994). Nastupao je više puta na festivalima Barski ljetopis, Grad teatar - Budva, Espressivo, Dani muzike, Montenegro Music Festival, Nomus, Nimus i mnogim drugim.

Vladimir Domazetović je ostvario zapažene nastupe širom Evrope i snimao za više televizijskih i radio stanica. Nastupao je više puta u prestižnoj pariškoj dvorani "Alfred Cortot", kao i u Poljskoj ambasadi i Jugoslovenskom kulturnom centru. Održao je više koncerata u okviru Nacionalne koncertne sezone u Srbiji 2008. godine. Ostvario je i zapažene nastupe sa eminentnim orkestrima kao što su: Simfonijski orkestar RTVCG, Beogradska filharmonija, orkestar Virtuosi di Praga i italijanski orkestar Mitteleuropa. Pored solističkih nastupa ostvario je i niz uspješnih koncerata interpretirajući kamernu muziku kao član klavirskog trija sa V. Klenkovskim (klarinet) i K. Stanković (violončelo). Pohađao je seminare poznatih klavirskih pedagoga kao što su: Vladimir Viardo, Konstantin Bogino, Žan Fasina i Žak Ruvije.

Za ostvarene rezultate na polju umjetnosti dobio je visoka društvena priznanja koja su mu uručili: Centar za savremenu umjetnost Podgorica, Skupština opštine Bar i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU). Vladimir Domazetović je angažovan kao selektor muzičkog dijela programa festivala Barski ljetopis. Docent je na Muzičkoj akademiji Na Cetinju.

Milun

Milun Lutovac

KNJIŽEVNI PROGRAM

Milun Lutovac je diplomirao na Odsjeku za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 1996. godine. Od tada je bio profesor u Gimnaziji "Niko Rolović" u Baru, a od 2002. do 2007. godine, na mjestu direktora Kulturnog centra, bio je angažovan na organizaciji i prezentaciji kulturnog života grada Bara. Diplomatsku akademiju "Gavro Vuković", završio je na Pravnom fakultetu u Podgorici, 2004. godine. Magistrirao je međunarodne odnose na Fakultetu pravnih nauka, UDG, u Podgorici, 2009. godine. Od školske 2009/10. godine na Fakultetu umjetnosti, Univerziteta "Donja Gorica" u Podgorici, angažovan je kao asistent prof. emeritusu dr Milivoju Solaru, na predmetima: Moderna književnost, Savremena književnost, Teorija proze, Velike književne epohe i Estetika. Doktorand je na katedri za Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti – Nauka o književnosti, na Filološkom fakultetu u Nikšiću, kao i na katedri Teorija moderne i savremene umjetnosti na Fakultetu umjetnosti, UDG.

Autor je monografija Crna Gora 2007 i Kotor – grad sa troja vrata, prevedenih na više stranih jezika. Pisac je dramskih tekstova MansardrinciTrešnja traži tekst kao i radio-drame What a lovely day, pisane za program BBC-a. Napisao je i nekoliko knjiga: Na razmeđu svjetova i epoha - Književnik i političar Stefan Mitrov Ljubiša (Nakladno istraživački zavod „Politička kultura“, Zagreb, 2011.godine); potom Stih i slika – Uticaj Njegoševog djela na stvaralaštvo Teodora Valerioa, Pera Počeka i Petra Lubarde, koju je, povodom 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, izdala Narodna biblioteka "Radosav Ljumović", 2013. godine i Lirizam u romanima „Nevidbog” Rista Ratkovića i “Mojkovačka bitka” Ćamila Sijarića (JU "Ratkovićeve večeri poezije", Bijelo Polje, 2015. godine).

anastazija 3

Anastazija Miranović

LIKOVNI PROGRAM

Dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti, likovna kritičarka i modna dizajnerka, rođena je u Kotoru, gdje je završila osnovnu i srednju školu, kao i školu za Osnovno muzičko obrazovanje. U Beogradu je diplomirala na Filozofskom fakultetu, na grupi za istoriju umjetnosti. Magistrirala je, a potom i doktorirala iz oblasti kulturnog turizma. Ima zvanje istraživača i muzejskog savjetnika, što je posljedica dugogodišnjeg rada u galerijskoj i muzejskoj djelatnosti  i relevantnog  broja objavljenih stručnih tekstova iz oblasti likovne umjetnosti. U Kotoru  je radila kao direktorica  Centra za kulturu “Nikola Đurković“.  Po udaji se seli za Bar i postaje upravnica Gradske galerije „Velimir A. Leković“, Kulturnog centra Bar. Bila je angažovana i kao predavač na predmetu Istorija umjetnosti i kulture, na državnom Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru.

Anastazija Miranović se bavi likovnom kritikom i sarađuje sa časopisima koji se bave problematikom i tretmanom likovne umjetnosti i kulturne baštine. Selektor je mnogih značajnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu, kao i član respektabilnih stručnih žirija i komisija  iz domena likovnih umjetnosti i kulturno-istorijskog nasljeđa. Selektor je i komesar za nacionalne postavke  Venecijanskog bijenala likovne umjetnosti za 2015. godinu, najprestižnije smotre likovne umjetnosti na svijetu, a bila je višegodišnji selektor likovnog programa festivala „Barski ljetopis“.  Od jula 2013. radno je angažovana na Cetinju, kao direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, pri Ministrastvu kulture Crne Gore.

Od 2008. godine aktivan je sudionik crnogorske modne scene.  Njene kolekcije su tematski vezane za kulturu i istoriju Crne Gore, ali i za šire istraživačko i kreativno polje istorije umjetnosti.  Najupečatljivije kolekcije su joj: „Pod kapom Njegoševom“ (posvećena 200-godišnjici Njegoševog rođenja, „Okus božanskog“ (posvećena proslavi zlatnog jubileja - 50-godišnjice prestižnog crnogorskog brenda „13. jul Plantaže“), „Dolce Vita“ (posvećena  60-tim godinama prošlog vijeka i umjetničkom pokretu pop art), „ Noć u slavu vijeka“ ( povodom obilježavanja 100-godišnjice  obnove kraljevine Crne Gore), „Kaputom kroz stilove“ itd. Za Dan državnosti Crne Gore 2012. predstavljala je zemlju u Italiji na Meditt Summer Fashion-u. „Crnogorke  – vile gorske i primorske“ autorska je kolekcija kojom je predstavljala Crnu Goru na jubilarnoj Internacionalnoj smotri mode u Kotoru, 2015. godine, pored jednog od najpoznatijih predstavnika svjetske modne scene Jean Paul Gaultier-a. Povodom stogodišnjice crnogorske državnosti i desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti realizovala je kolekciju posvećenu Vladimiru i Kosari u okviru autorskog multimedijalnog projekta „Milenijumom do vječnosti“ , kojim je otvoren kulturno-umjetnički festival 29. Barski ljetopis, kao i festival „Otvoreni dani nauke“, Ministrastva nauke Crne Gore.

Bila je odbornica u SO Bar u dva mandata, članica Izvršnog odbora i Glavnog odbora DPS CG, članica Predsjedništva i GO ŽAD-a , predsjednica OŽ Bara, predsjednica ŽAD-a Bara, predsjednica Školskog odbora muzičke škole za osnovno muzičko obrazovanje „Petar II Petrović Njegoš“ u Baru, članica Savjeta gimnazije Niko Rolović u Baru, članica Nacionalne komisije za UNESCO, članica upravljačkog Savjeta Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, članica Upravnog odbora Fondacije „Petar Lubarda“, članica ICOM-a i ICOMOS-a, članica Rotary kluba Bar, članica Matice crnogorske itd. Živi u Baru, u kome je ponovo angažovana kao selektor likovnog programa Barskog ljetopisa.

vesna

Vesna Vujošević Labović

PRATEĆI / DJEČIJI PROGRAM

Vesna Vujošević Labović je rođena 1976. godine u Baru. Studije je završila na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, odsjek Gluma, 1999. godine, gdje je stekla  zvanje: diplomirani dramski umjetnik – glumac, i to u klasi profesora Bora Stjepanovića. U Norveškoj je usavršavala „Igru sa maskama“ na Specijalističkom jednosemestralnom kursu Acting with Masks (Oslo 2008), Oslo University College - Faculty of Art, Design and Drama, Oslo. Postdiplomski magistarski studij Gluma (segment Pokret) završila je takođe na Cetinju 2011.godine. Od 2001-2013. godine radila je kao saradnik, pa predavač na predmetu Pokret, na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Ostvarila je uloge u brojnim predstavama, nekoliko TV serija (Oriđinali, Ultima, mini serija za MVP, Budva na pjenu od mora) i projekata; zatim u nekoliko filmova (Die rote Zora, Gledaj me, Ljubav, ožiljci, Lokalni vampir).  Učestvovala je na domaćim i regionalnim festivalima kao što su: Budva Grad Teatar, Kotorski festival pozorišta za djecu, 45. Sterijino pozorje, 6. MKFM, Ohridsko leto , 12. dani Zorana Radmilovića, 6. Festivalski susreti evropskih teatara i dr.

Vesna Vujošević Labović je od 2001. do 2010. godine potpisala i nekoliko autorskih projekata: Mala škola glume 2001/2002, koautor radionice pokreta Put do sebe 2003, Škola glume 2006-2011, Performans sa maskama 2008/2009, koautor projekta Teatar u obrazovanju 2009/2010. i dr.

Nekoliko puta je nagrađivana za filmske i za pozorišne uloge. Trenutno je angažovana u Dramskom edukativnom studiju Scena iz Bara, gdje drži časove glume djeci i mladima i radi na pozorišnim i filmskim projektima za njih. Dugogodišnji je saradnik Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta iz Podgorice. Od ove godine radi kao urednik i producent Pratećeg programa Barskog ljetopisa.