Saopštenje

Trideset sedmi festival „Barski ljetopis“ svečano će biti otvoren 15. jula na Šetalištu kralja Nikole, gala koncertom operske umjetnice Tamare Rađenović.

Jedna od najuspješnijih soprana današnjice i ambasador Savjeta Evrope, prethodne godine našla se na Forbsovoj listi 30 najperspektivnijih i najuticajnih mladih ljudi mlađih od 30 godina. Jedina je iz oblasti klasične muzike koja se našla na ovoj listi u kategoriji „Umjetnost i kultura“ koja ima uticaj na razvoj umjetnosti i kulture globalno.


Diplomirala je solo pjevanje na prestižnoj muzičkoj akademiji „Royal College of Music“ u Londonu, koja se godinama proglašava kao prvorangirana u svijetu. Prva je umjetnica sa prostora bivše Jugoslavije i još uvijek jedina koja je primljena na odsjek solo pjevanja tog prestižnog muzičkog konzervatorijuma. Posljednja učenica slavne Monserat Kabalje, bilježi nastupe u petnaeest zemalja svijeta na prestižnim pozornicima među kojima su i nekoliko nastupa u čuvenom njujorškom Karnegi holu. Rađenović živi i stvara u Londonu gdje je dobila poseban status umjetnika od tamošnjeg Arts Council. Njeni muzičk spotovi se prikazuju u 145 zemalja svijeta a njen Youtube kanal bilježi milionske preglede.
Pred publikom Barskog ljetopisa nastupiće u pratnji simfonijskog orkestra Belgrade classic i hora Beli anđeo, pod dirigentskom palicom Darka Butorca.Na koncertu će joj se pridružiti i gosti iznenađenja.

Ovogodišnje izdanje sveobuhvatne kulturno umjetničke manifestacije „Barski ljetopis“ u organizaciji JU Kulturni centar Bar, a pod pokroviteljstvom Opštine Bar, Ministarstva kulture i medija, Turističke organizacije Bar i Filmskog centra Crne Gore, trajaće do 30. avgusta a publika će imati prilike da uživa u brojnim programima na scenama Doma kulture „Vladimir Popović Španac“ i Starog grada, Umjetničkoj galeriji „Velimir A. Leković“ i platou ispred Narodne biblioteke i čitaonice „Ivo Vučković“.

Ljetopis će ove godine iznjedriti sopstvenu pozorišnu produkciju, predstavu „Egzekutor“, u režiji Milije Šćepanovića, kao i koprodukciju sa Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“, predstavu „Malograđanska svadba“ u režiji Damjana Pejanovića.

Autorski tim ovogodišnjeg „Barskog ljetopisa“ čine: Bojana Brajović, Dragana Erjavšek, Goran Ćetković, Milija Šćepanović, Željko Milović i producent Aleksandar Vujović.
U okviru pozorišnog programa selektovane su i predstave za djecu.
Detaljan program ovogišnjeg festivala biće predstavljen na pres-konferenciji početkom jula.

mr Aleksandra Grabež
Direktorica JU Kulturni centar Bar