Na konferenciji za novinare predstavljen program 37 festivala Barski Ljetopis

Sveobuhvatna kulturno-umjetnička manifestacija „Barski ljetopis“ održaće se po trideset sedmi put od 15. jula do 30. avgusta u organizaciji JU Kulturni centar Bar, pod pokroviteljstvom Opštine Bar, Ministarstva kulture i medija, Filmskog centra Crne Gore i Turističke organizacije Bar. Tim povodom u Arhiepiskopskoj palati u Starom Baru upriličena je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen kompletan program Festivala.

Ljetopis će ove godine ponuditi 62 programa iz sedam selekcija: Pozorišne, Muzičke, Književne, Likovne, Filmske, bARS i selekcije Pratećeg programa namijenjene djeci i mladima.

Festival će svečano biti otvoren gala koncertom operske umjetnice Tamare Rađenović na Šetalištu kralja Nikole sa početkom u 21 čas. Rađenović će nastupiti uz pratnju simfonijskog orkestra „Belgrade classic“ i hora „Beli anđeo“, pod dirigentskom palicom Darka Butorca uz goste iznenađenja.

Direktorica JU Kulturni centar Bar, mr Aleksandra Grabež, na konferenciji je istakla da „Barski ljetopis“ brižljivo selektovanim programskim sadržajima doprinosi promociji kulturnog konteksta, a gad Bar pozicionira na mjesto konstruktivnih umjetničkih dijaloga uz jačanje saradnje između aktera domaće i regionalne scene.

„Prepoznatljiv koncept Barskog ljetopisa, koji sublimira sve oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, promoviše našu kulturnu politiku po kojoj su programske aktivnosti usmjerene na sve ciljne grupe i sve uzraste, bilo da je riječ o našim sugrađanima ili turistima. Na taj način ova manifestacija dobija poseban značaj  u odnosu na cjelovitost turističke ponude Bara. Poštujući takvo programsko opredjeljenje, JU Kulturnu centar Bar je i ove godine pripremio žanrovski raznovrsne i atraktivne programe, s uvjerenjem da će probuditi pažnju naših posjetilaca.“

Ljetopis će iznjedriti dvije pozorišne produkcije: predstavu „Malograđanska svadba“ po tekstu Bertolta Brehta, u režiji Damjana Pejanovića, koja je rađena u koprodukciji sa Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“ sa Cetinja čije će premijerno izvođenje biti  24. jula na Maloj sceni u Starom gradu u 21.30. Repriza je zakazana za 26. jul na istoj sceni u istom terminu. Samostalnu produkciju JU Kulturni centar Bar, predstavu „Egzekutor“ po tekstu Vojislava Savića u adaptaciji i režiji Milije Šćepanovića publika će premijerno imati prilike da gleda 29. jula na Maloj sceni u Starom gradu u 21.30, dok će reprizno igranje uslijediti dan kasnije.

U pozorišnoj selekciji ovogodišnjeg  Festivala našle su se predstave pozorišta iz zemlje i regiona, uglednih reditelja i pisaca. Predstava „Mirna Bosna“ Kamernog teatra 55 Sarajevo na programu je 21. jula, potom predstava „Oleana“ Centra za kulturu Tivat, 4. avgusta i predstava „Brod“ Crnogorskog narodnog pozorišta 8. avgusta. Beogradsko dramsko pozorište gostuje 16. avgusta sa predstavom „Laž“, a Teatar „Exit“ iz Zagreba 26. avgusta sa predstavom „San ivanjske noći“. Svih pet predstava biće odigrane na Ljetnjoj sceni Doma kulture „Vladimir Popović Španac“ sa početkom u 21.30.

Selekciju muzičkog programa, koju ove godine potpisuje ugledna profesorica gitare Bojana Brajović, obilježiće nastupi renomiranih crnogorskih muzičara priznatih u regionu i svijetu. Enes Tahirović i prijatelji nastupiće 6. avgusta na Ljetnjoj pozornici Doma kulture „Vladimir Popović Španac“, duo Marko Simović i Nikola Vučković održaće koncert 10. avgusta na Maloj sceni u Starom gradu. Gitaristkinja Jelica Mijanović nastupiće u Crkvi Sv. Venerande 12. avgusta. Autorsko veče kompozitora Milivoja Pićurića održaće se 18. avgusta na Maloj sceni u Starom gradu, 20. avgusta na platou Doma revolucije nastupiće trio Tamara Knežević, Davor Novak i Georgi Kalajdžiev, a za kraj Muzičkog programa „Ljetopisa“ nastupiće pijanista Vladimir Domazetović, 29. avgusta na Maloj sceni u Starom gradu. Svi muzički programi počinju u 21 čas.

Koncept Književnog programa ovogodišnjeg Ljetopisa izlazi iz okvira klasičnih promocija knjiga i nudi multimedijalni sadržaj. Iako prvenstveno okrenut pisanoj riječi, program je protkan muzičkim, likovnim, filmskim i dramskim sekvencama po zamisli selektorke, novinarke i književnice Dragane Erjavšek. Veče crnogorskih pjesnikinja pod nazivom „Slovo koje podsjeća na slobodu“ biće upriličeno na platou Doma revolucije, 20. jula u 21 čas. U isto vrijeme na istom mjestu, 27. jula,održaće se program „Biće jednom kako smo željeli – 20 godina od smrti crnogorskog književnika Ratka Vujoševića“. Nedjelju dana kasnije, 3. avgusta, u istom ambijentu sa početkom u 21 čas publiku očekuje „Životne i ostale rokenrol priče – Veče sa prevodiocem Dejanom Cukićem“. Književni segment zatvoriće istaknuti regionalni autor Faruk Šehić koji će 17. avgusta na platou Doma revolucije sa početkomu 21.30 predstaviti roman „Cimetna pisma, dijamantna stvorenja“.

Likovnu selekciju koju potpisuje akademski slikar Goran Ćetković obilježiće četiri izložbe. Prva izložba, akademskog umjetnika Nikole Markovića, pod nazivom „Igra izvajanih sjenki“ biće otvorena u Arhiepiskopskoj palati u Starom gradu, 22. jula. Izložba crteža Uroša Toškovića i promocija monografije o Urošu Toškoviću autora Bojana Krljića biće održana 1. avgusta u Galeriji „Velimir A. Leković“. Samostalna izložba Jelene Pavićević pod nazivom „Iskopine“ biće otvorena 5. avgusta u Arhiepiskopskoj palati u Starom gradu, dok će segment ovog programa biti zaokružen izložbom Muharema Muratovića pod nazivom „Arijadnino klupko“, 21. avgusta u Galeriji „Velimir A. Leković“. Sve izložbe će biti otvorene u 21 čas.

bARS selekciju tradicionalno potpisuje novinar i publicista Željko Milović i u njoj će se, kao i obično, naći istaknuti lokalni stvaraoci. Dan nakon svečanog otvaranja, 16. jula, u Galeriji „Velimir A. Leković“ biće otvorena izložba radova Mikija Hota iz privatnih kolekcija pod nazivom „Miki“. Promocija knjige „Drug“ Maksima Lutovca biće održana na platou Doma revolucije 18. jula u 21 čas. Na istom mjestu u isto vrijeme, 25. jula biće promovisana knjiga „Barske priče IV“ Milana Vujovića. Na Trgu Vladimira i Kosare 8. avgusta u 20 časova biće otvorena izložba fotografija Danila Dada Pavlovića pod nazivom „bARSke boje mora“. Multimedijalna promocija albuma i spotova grupa „Grimm“ i „VIS BEŽ“ uz koncert održaće se u Dublin pabu 13. avgusta u 21 čas. Koncert mr Leonore Bajramoske i mr Jakupa Mehmedovića zakazan je za 22. avgust, a koncert „Muzika sa knjaževog dvora“, profesora Safeta Drljana za 25. avgust, oba na Maloj sceni u Starom gradu sa početkom u 21 čas. Ovogodšnji bARS biće zatvoren promocijom knjige „Bar: Svjetionici jednog vremena, knj. 1“ Božidara Boška Miloševića, na Platou Doma revolucije, 27. avgusta u 21 čas.

Filmska selekcija koju i ove godine potpisuje reditelj Milija Šćepanović podržana je od strane Filmskog centra Crne Gore i koncipirana je iz dvije programske cjeline: Kanski pobjednici 2024 i Hrvatska u fokusu. Od 11. do 19. avgusta na platou Doma revolucije sa početkom u 20 časova biće prikazano sedam filmova.

Prateći program obuhvata osamnaest kreativnih radionica za djecu, sa umjetnicom Nedom Popović, srijedom i četvrtkom na Topolici, petkom na Žukotrlici, i tri predstave za djecu i mlade. Nastavlja se saradnja sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja pa će publika imati prilike da vidi dvije ispitne predstave: 2. avgusta biće odigrana predstava „7 dana“ u klasi vanr. prof.Branka Ilića i 24. avgusta predstava „Laku noć, Majko“ u klasi vanr. prof.Dubravke Drakić. Obje predstave biće odigrane na Maloj sceni u Starom gradu sa početkom u 21.30.  Na Ljetnjoj pozornici Doma kulture „Vladimir Popović Španac“ 28. avgusta u 21 čas biće odigrana opera za djecu „Snežana i sedam patuljaka“ Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ iz Podgorice.

Festival će biti svečano zatvoren 30. avgusta koncertom „Makadam i prijatelji“ na Ljetnjoj pozornici Doma kulture „Vladimir Popović Španac“ sa početkom u 21 čas.

Prodaja ulaznica za sve predstave počinje 15. jula na biletarnici Doma kulture „Vladimir Popović Španac“.

Kompletan program Festivala dostupan je na sajtu www.barskiljetopis.me.