Publikovan post-festum katalog izrade murala u sklopu bARS-a

Iako je spuštena zavjesa na ovogodišnji „Barski ljetopis“, on je i dalje jedna od najvažnijih tema u našem gradu – sliježu se utisci, prepričavaju dešavanja, komentarišu učesnici…

Jedna od novina ovogodišnje manifestacije su aktivnosti nakon njenog završetka, prvo štampanje, takozvanog, post-festum kataloga, ovoga puta onog koji se tiče murala izrađenih u sklopu „bARS“ segmenta Festivala. Taj je potez najavljen još na press konferenciji prije zvaničnog početka, ali je tek sada pokazao svoju pravu učinkovitost.

Katalog „Mural – In Progress by David Husić“ donosi uvodni tekst selektora bARS-a Željka Milovića o nastanku murala, zatim crtice dr Miluna Lutovca o njima kao umjetničkim djelima, dok kompletnu sadržinu ove šesnaestostrane publikacije čine fotografije talentovane srednjoškolke Anje Milić koje prikazuju različite faze nastanka djela, od krokija i crteža do prezentovanja javnosti.

Murale nastale tokom „bARS-a“ oslikao je akademski umjetnik David Husić, uz asistenciju studenta grafičkog dizajna Frana Kolovića, prema konceptu Željka Milovića, selektora programa. Prvi se, na ulazu u galeriju koja nosi njegovo ime, “pojavio” 26. јula i predstavlja likovnog umjetnika Velišu Lekovića, a 3. avgusta je ulaz u bioskop ukrasio dobro poznati lik Kikija, “čovjeka pristanskih i topoličkih djetinjstava” koji je na tom mjestu decenijama prodavao sjemenke, kikiriki, čibuke, “bombone na lastiku”… Treći mural je dovršen 15. avgusta na gradskom fudbalskom stadionu, stilski drugačiji, uz korišćenje svijetloplavih, tamnih i crnih tonova da bi se uklopili u klupske boje FK „Mornar“. Iscrtani su likovi četvorice pokojnih znamenitih fudbalera: Radovana Lala Bokana, Danila Delibašića, Anta Radovića i Mikija Mašanovića. Za posljednji mural ostavljen je omiljeni barski oriđinal, Denis Karađuzović, koji je 21. avgusta naslikan na mjestu gdje je godinama čekao prevoz za Stari Bar.

Mimo programa, nakon završetka Festivala, biće obnovljen, od sunca izblijedio, mural dr Duška Kljakića na marinskom lukobranu, takođe Husićev rad.

“Treće izdanje segmenta ‘bARS’ donio je novi ‘izlazak’ manifestacije, susret sa gradom, onim običnim, svakodnevnim, koji pulsira specifičnim turističkim životom tokom trajanja manifestacije. Izrada murala sa motivima sedam poznatih Barana, na umjetnički način, daleko od kiča i banalnosti kojoj pribjegavaju samouki akteri ‘ulične umjetnosti’, predstavljala je, u suštini, sponu nepomirljivih svjetova, mainstreama i alternativne subkulture, ali i prošlosti i sadašnjosti. Uz to, murali u užem gradskom jezgru donijeli su ispunjenje još jedne, krucijalne stavke ‘bARSa’ – pokazivanja nekadašnjeg Bara Baranima i onima koji su postali Barani. Izlazak ovog post-festum kataloga je podsjećanje na važan poduhvat koji je realizovan tokom jula i avgusta 2023”, rekao je povodom izlaska kataloga Željko Milović.