Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Miloš Karadaglić, gitara i Avi Avital, mandolina

16. avg 2022. od 21:00

10€

MILOŠ KARADAGLIĆ, gitara i AVI AVITAL, mandolina

 

 

Biografije: 

Miloš Karadaglić

„Ljubav na prvo slušanje“ – tako Miloš opisuje trenutak kada je, kao dijete u Crnoj Gori, prvi put uzeo u ruke staru gitaru koja je ležala u kući njegovog djetinjstva i skupljala prašinu. Crna Gora početkom 1990-ih nije bila najbolji početni korak za svijet klasične muzike, pa je njegova porodica podržala kada je Miloš sa 14 godina odlučio da ide u specijalizovanu muzičku školu. Napuštanje Balkana i dolazak u London da bi zauzeo željeno mjesto na prestižnoj Kraljevskoj muzičkoj akademiji bilo je, kaže, „malo kao odlazak na Mars“.

2010. Miloš je potpisao ekskluzivni ugovor za snimanje sa legendarnom klasičnom producentskom kućom Deutsche Grammophon i ubrzo je nastupao na rasprodanim koncertima kao solista sa međunarodnim orkestrima i na recitalima. Nastupao je u nekim od najvažnijih koncertnih dvorana i na velikim festivalima širom svijeta, dok je kontinuirano bio na vrhu muzičkih lista sa svojim najprodavanijim snimcima. Jedan od vrhunaca tog perioda bio je njegov solo gitaristički recital u Royal Albert Hall-u, koji je bio prvi te vrste i veoma hvaljen od strane kritičara. Vratio se u Royal Albert 1. juna 2022.

Miloševi rani albumi „Mediterraneo“ i „Latino“ bili su izuzetno uspješni, dok je njegov snimak Rodrigovih koncerata sa Londonskom filharmonijom i Yannickom Nézet-Séguinom 2014. godine izazvao da ga iz Sunday Times-a prozovu „Kraljem Aranjueza“. Njegov album iz 2016. godine, „Blackbird – The Beatles Album“, prihvaćen je sa jednoglasnom pohvalom, kao i njegov peti studijski album „Sound of Silence“, objavljen 2019. godine, koji predstavlja muzičko blago, uključujući potpuno nove aranžmane klasičnog repertoara, odobravanje pop svijeta, i saradnju sa prijateljima.

Tokom protekle decenije, popularnost instrumenta je eksplodirala zahvaljujući Miloševom pionirskom pristupu. Ambiciozni gitaristi mogu da uče od njega kroz Schott-ovu seriju ,,Play Guitar with Miloš“. Godine 2016. BBC Music Magazine ga je uvrstio na svoju listu „Šest najboljih klasičnih gitarista prošlog vijeka“.

Ove godine Miloš sa Universal Music proslavlja desetogodišnjicu sa svojim novim albumom „The Moon and the Forest“, na kojem su premijerno snimljena dva potpuno nova koncerta za gitaru napisana specijalno za njega. ,,Ink Dark Moon“ Džobija Talbota premijerno je izvedena na BBC Proms 2018. u Royal Albert Hall-u, uz BBC Simfonijski orkestar, dok se Miloš pridružio Orkestru Nacionalnog umjetničkog centra Otava za pesmu Hauarda Šora ,,The Forest“ 2019. godine. Album slavi njegovu posvećenost stvaranju novih djela za gitaru i učvršćuje njegovu ulogu pionira i inovatora savremenog gitarskog repertoara.

Koristeći svaku priliku da klasičnu muziku promoviše što širem auditorijumu, Miloš se često nađe u ulozi radio i TV voditelja. Strastveni je zagovornik muzičkog obrazovanja i pokrovitelj je Fonda za mlade muzičare gradonačelnika Londona i Nagrade za mlade muzičare.

Miloš Karadaglić živi u Londonu i svira na gitari Grega Smallmana iz 2007. godine. On je danas jedan od najpoznatijih svetskih klasičnih gitarista.

 

Avi Avital

Prvi solista na mandolini koji je nominovan za klasični Gremi, Avi Avital upoređivan je sa Andresom Segovijom zbog svog šampionskog upravljanja instrumentom i sa Jašom Hajficom zbog njegove nevjerovatne virtuoznosti. Strastven i „eksplozivno harizmatičan“ (New York Times) na nastupu uživo, on je pokretačka snaga koja stoji iza oživljavanja repertoara mandolina. Za njega je napisano više od 100 savremenih kompozicija, od kojih su 15 koncerata među kojima su oni od Ane Klajn, Avnera Dormana i Đovanija Solimu.

Kao ekskluzivni umjetnik Deutsche Grammophon-a, imao je pet snimanja za producentsku kuću, od čega je najskoriji bio solo Bach (2019). Ranija izdanja uključuju Avital meets Avital (2017) sa oud/basistom, Omerom Avitalom, koji istražuje njihovo zajedničko kulturno nasljeđe i stvara dijalog o njihovim različitim klasičnim i džez muzičkim pozadinama. Vivaldi (2015) je slijedio njegove transkripcije Bahovih koncerata (2012) i Between Worlds (2014), kolekciju koja istražuje vezu između klasične i tradicionalne muzike. Takođe je snimao za Naxos i SONY Classical.

Sve traženiji kao koncertni solista, Avital je nastupao sa Simfonijskim orkestrom BBC-ja, Čikaškim simfonijskim orkestrom, Deutsche Simphonie Orchester Berlin, Maggio Musicale Fiorentino, Tonhalle Cirih, Izraelskom filharmonijom, Drezdenskom filharmonijom, Yomiuri Nippon simfonijom, Residentie orkestrom, Norwegian Radio, Orpheus, The Knights, Detroit simfonijom, Seattle simfonijom i Montrealskim simfonijskim orkestrom pod dirigentima kao što su Mehta, Nagano, Vänskä, Sado, Jonathan Cohen, McGegan, Koopman i Antonini.

Redovno je prisutan na velikim festivalima kao što su Aspen, Salzburg, Tanglewood, Spoleto, Ravenna, MISA Shanghai, Cheltenham i Verbier, a bio je i umjetnik portreta na muzičkom festivalu u Schleswig-Holstein 2017. Kasnije je bio kustos vikenda Zeitsinsel u Konzerthaus-u u Dortmundu sa četiri programa prepletenih klasičnom muzikom, džezom i improvizacijom, kao i novom saradnjom sa Venecijanskim baroknim orkestrom i Gruzijskim lutkarskim pozorištem Budrugana Gagra.

Najznačajniji događaji njegove 2019/20 sezone uključuju svjetsku premijeru Koncerta za mandolinu Đovanija Solime sa Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI, dok ga drugi koncertni angažmani dovode do Nacionalnog orkestra Liona, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Orchestra della Svizzera Italiana, Tonhalle Cirih, Staatskapelle Weimar, Baltimorskog simfonijskog orkestra, dok sad putuje po SAD sa Les Violons du Roy. Takođe putuje po Evropi i Aziji sa Avital meets Avital, započinje novu saradnju sa Đovanijem Solimom „Mediterraneo” i predstavljen je kao umjetnik portreta u Bozaru u Briselu.

Rođen u Be’er Ševi u južnom Izraelu, Avital je počeo da uči mandolinu sa osam godina i ubrzo se pridružio cvjetajućem omladinskom orkestru mandolina koji je osnovao i vodio njegov harizmatični učitelj, violinista ruskog porekla Simča Natanson. Studirao je na Jerusalimskoj muzičkoj akademiji i Konzervatorijumu Cesare Pollini u Padovi kod Uga Orlandija. Pobjednik prestižnog izraelskog takmičenja Aviv 2007. godine, Avital je prvi mandolinista u istoriji takmičenja kome je to dodijeljeno. Svira na mandolini koju je napravio izraelski majstor Arik Kerman.

Details

Date:
16. avg 2022.
Time:
21:00
Cost:
10€
Event Category:

Venue

Ljetnja pozornica Doma kulture

Organizer

JU Kulturni centar Bar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *