Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Damir Karakaš: „Okretište”, roman

12. avg 2022. od 21:00

DAMIR KARAKAŠ: „OKRETIŠTE”, roman

Moderatorka: Dragana Erjavšek 

 

O djelu: 

Okretište je bolno dirljiva knjiga u kojoj se autor suočava s traumom posle napada koji ga je gotovo stajao života. Bez spektakla i senzacionalizma, s brutalnim činom u nagovještajima – jer književnost je za Karakaša oduvek bila jezik, a ne puko opisivanje događaja – ovaj roman prikazuje osjećaj nemoći, ranjivosti, paranoje i gnijeva.

U snove mu dolaze preci, svi odreda osvetnici, bivši vojnici i legionari, i donose mu svoje oružje, tražeći da izravna račune i odluči „hoće li biti čovjek pa da mu konobar donosi u birtiji piće na stol ili da bude žaba pa da mu donosi piće na pod“. Ipak, s ljudskim porivom za osvetu odlučio je da raskrsti pisanjem romana.

Reč je o dosad najintimnijem Karakaševom delu koje se bavi pronalaženjem mehanizama za vraćanje povjerenja u ljude uprkos teškoj psihofizičkoj traumi. Okretište, remek-delo pisca poznatog po sažetom izrazu, predstavlja njegovu književnu „borbu na život i smrt“.

O autoru: 

Damir Karakaš je rođen 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. Nekoliko godina radio je u Zagrebu i Splitu kao novinar, od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se izdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira i francuski jezik, izvodi performanse te izlaže konceptualne radove. Još kao tinejdžer objavljuje karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji, a nagrađen je i s nekoliko nagrada za karikaturu. Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi (1999.), roman Kombetari (2000.), zbirku priča Kino Lika (2001.), roman Kako sam ušao u Europu (2004.) zbirku priča Eskimi (2007.), roman Sjajno mjesto za nesreću (2009.), zbirku priča Pukovnik Beethoven (2012.), roman Blue Moon (2014.), roman Sjećanje šume (2016.), roman Proslava (2019.) te roman Okretište (2021.) koji će na jesen u režiji Dine Mustafića biti postavljen na pozorišne  daske Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Po knjizi Kino Lika redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film, višestruko nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvu, a uskoro će na filmsko platno i roman Proslava u režiji Brune Ankovića, a pod mentorstvom Oscarom nagrađenog redatelja Pavela Pavlikovskog. Dramski tekstovi izvode mu se u Hrvatskoj i inostranstvu (Gavella, HNK Rijeka, Kerempuh…). Dobitnik je važnih domaćih i stranih književnih nagrada (nagrada Tportal za najbolji roman u Hrvatskoj, nagrada Miroslav Krleža Fric, nagrada Kočićevo pero, talijanska književna nagrada Premio Itas…). Djela su mu prevođena na desetak jezika, a knjiga Eskimi prvi je prevod s hrvatske književnosti na arapski. Od ove godine zastupljen je u čitankama za osmi razred te u čitankama za treće razrede srednje škole. Otac je tri kćeri. Živi u Zagrebu.

Details

Date:
12. avg 2022.
Time:
21:00
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JU Kulturni centar Bar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *