Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Akademski hor Collegium musicum

17. avg 2022. od 21:00

AKADEMSKI HOR COLLEGIUM MUSICUM

dirigentkinja: dr um. Dragana Jovanović

 

O horu: 

Akademski hor Collegium musicum osnovan je 1971. godine na inicijativu profesora Vojislava Ilića i čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu. Od osnivanja je dirigent hora bila Darinka Matić Marović, profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu, dok je dr um. Dragana Jovanović, vanredni profesor na Katedri za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu od 1999. godine bila angažovana kao asistent dirigenta, a od 2002. godine i kao dirigent hora. Od 1971. godine do danas oko 500 studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu bile su članice ovog ansambla.

Collegium musicum je jedan od najeminentnijih horova u Srbiji i 2017. godine ukazom predsjednika Republike Srbije odlikovan je zlatnom medaljom za izuzetne zasluge, čuvanje tradicije horskog pevanja i promociju srpske kulture u svetu. Do sada je održao preko 3000 koncerata širom zemlje i sveta (Španija, Portugal, Francuska, Belgija, Engleska, Irska, Norveška, Švedska, Nemačka, Austrija, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Grčka, Kipar, Turska, Pakistan, Avganistan, Iran, Indija, Mongolija, Kina, Tajvan, Južna Koreja, Rusija, Belorusija, Ukrajina, Litvanija, Letonija, Estonija, Argentina, Brazil, Ekvador, Meksiko, Kuba i SAD).

Akademski hor Collegium musicum ostvario je trajne snimke za Radio televiziju Srbije, Nacionalni radio Norveške, Italijansku nacionalnu radio televiziju (RAI), RTV Meksiko i druge. Neka od remek djela horske umjetnosti ostala su zabilježena na pločama Hiljaditi koncert Kolegium muzikuma, Duhovna muzika Zapada, kao i na kompakt disk izdanjima Boje i zvuci Balkana, Sirene i Tri zvuka Mokranjca (integralno izdanje Rukoveti Stevana Stojanovića Mokranjca u transkripciji Vojislava Ilića).

Repertoar hora obuhvata dela kompozitora različitih stilskih epoha, od rane muzike do savremenog muzičkog stvaralaštva. Visok profesionalni nivo i kreativnost ovog ansambla inspirisala je mnoge kompozitore da mu posvete svoja djela. Za punih 50 godina postojanja hor je ostvario preko 200 premijernih izvođenja. Hor je učestvovao u realizaciji mnogih važnih kulturnih događaja u zemlji i regionu, kao i u projektima izvođenja većeg broja vokalno-instrumentalnih djela sarađujući sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Gudačima Svetog Đorđa, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Niškim simfonijskim orkestrom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom FMU i Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije u Banja Luci i dirigentima kao što su Zubin Mehta, Emil Tabakov, Mihail Jurovski, Uroš Lajovic, Oiđi Oue, En Šao, Frančesko La Vekija, Bojan Suđić, Saša Britvić, Grigorij Krasko i drugi. Poslednjih godina ansambl sa posebnom pažnjom razvija vizuelno-scenski identitet u horskom izvođaštvu te je ostvario i nekoliko koncerata-performansa kao što su Sirene, Dokument: VODA, Mokranjac 1914-2014, Zmija Mladoženja i Šklovski. Akademski hor Collegium musicum učestvovao je na svim značajnijim festivalima u Srbiji i inostranstvu.

Kritike za interpretacije ovog ansambla bile su uvijek izražene u superlativima: „Veličanstvene djevojke beogradskog hora Collegium musicum pevale su izuzetno. To je bilo jedno od najboljih izvođenja na takmičenju.“ (Velika Britanija); „Divimo se izvanrednoj dikciji, širini, usklađenosti glasova i njihovoj svježini.“ (Belgija); „Savršen primjer u postizanju vokalne tehnike, ujedinjen sa visoko profesionalnim članovima, dostiže zvuk neprevaziđen do sada!“ (Meksiko); „Koncert zaslužuje sve superlative, savršena virtuoznost mladih umjetnika je fascinantna!“ (Indija); „Do sada nismo čuli izvođenje ovako savršenog hora i njegovog maestralnog dirigenta:“ (Kina); „Collegium musicum – događaj sezone!“ (Moskva).

Biografija: 

Dr um. Dragana Jovanović diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Odseku za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darinke Matić Marović. Usavršavala se kod prof. Matsa Nilsona u okviru projekta The Art of Choral Singing, Kraljevskog koledža za muziku iz Štokholma. Dobitnik je Nagrade iz Fonda Predraga Miloševića za najboljeg studenta dirigovanja.
Dirigentsku karijeru započela je u vreme studija, kao profesor i dirigent mješovitog hora, gudačkog i simfonijskog orkestra Srednje muzičke škole Kosta Manojlović u Zemunu, postigavši pedagoške i umjetničke rezultate koji su više puta nagrađivani. Kao asistent dirigenta, prof. Darinke Matić Marović u Akademskom horu Obilić AKUD Branko Krsmanović i Akademskom horu Collegium musicum, imala je priliku da radi na značajnim vokalnim i vokalno – instrumentalnim delima i sarađuje sa brojnim dirigentima: Zubinom Mehtom, Urošem Lajovicem, Mihailom Jurovskim, En Šaom, Piterom Robinsonom, Frančeskom La Vekijom, Mladenom Jaguštom, Bojanom Suđićem, Sašom Britvićem… Pripremala je gostovanja ovih horova na takmičenjima i učestvovala kao drugi dirigent na festivalima i turnejama u Srbiji i inostranstvu (Grčka, Kipar, Rumunija, Mađarska, Poljska, Slovenija, Austrija, Italija, Španija, Belgija, Francuska, Velika Britanija, Irska, Švedska, Turska, Rusija, Belorusija, Kina, Južna Koreja, Meksiko, Ekvador, Argentina, SAD).

Značajniji umjetnički angažman realizovala je pre svega u radu sa Akademskim horom Collegium musicum, ali i Mešovitim horom FMU i Akademskim horom Obilić AKUD Branko Krsmanović sa kojima je ostvarila veliki broj koncerata u Srbiji kao i koncertne turneje u Grčkoj, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Španiji, Kini i na Tajvanu, ali i gostovala na domaćim festivalima kao što su Bemus, Tribina kompozitora, Mikser festival, Harfafest, Horovi među freskama (2004. godine je sa horom Obilić dobila nagradu Vojislav Ilić za autentično izvođenje duhovne muzike) u Beogradu, Internacionalne Niške horske svečanosti i Muzički edikt u Nišu, Stringfest u Leskovcu, Dani srpskog duhovnog preobraženja u Manasiji, Međunarodni festival kamernih horova u Kragujevcu, Somus u Somboru, Cinema City festival u Novom Sadu i drugi. Bila je angažovana kao korepetitor Operskog Studija Narodnog pozorišta u Beogradu i korepetitor i dirigent Mešovitog hora Radio Televizije Srbije, a nastupala je i sa Simfonijskim orkestrom Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.
U poslednjoj dekadi, Dragana Jovanović okrenuta je autorskim i koautorskim umjetničkim projektima koji ispituju horsko i dirigentsko izvođaštvo u susretu sa pokretom, mizanscenom, prostorom, svjetlom, elektronikom, dramaturgijom, vizualima… (Sirene, Mokranjac 1914 – 2014, Dokument: VODA, Zmija mladoženja, Inter nos…., African Sanctus, Tri zvuka Mokranjca, Šklovski, i Ukradeni princ i izgubljena princeza).

Autor je trotomne knjige Antologija srpske muzike za dečji i ženski hor kompozitora druge polovine 19. i prve polovine 20. veka, kao i više radova, seminara i radionica iz oblasti dirigentske interpretacije i horskog pevanja. Dobitnik je Nagrade za najbolji koncert u 2013. godini koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Srbije, Zlatne značke za doprinos kulturi Srbije Kulturno-prosvetne zajednice Srbije 2014. godine, priznanja Vidovdanski vitez 2018. godine i prvi dobitnik novoustanovljenog priznanja za istaknutu ličnost u oblasti muzičke umjetnosti KotorArta (Crna Gora), Nagrade Darinka Matić Marović 2021.
Zaposlena je na mestu vanrednog profesora za horsko pevanje i dirigovanje na Katedri za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu gde djeluje i kao prodekan za međunarodnu saradnju i projekte. Od 2017. godine anagažovana je i kao dirigent Orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije sa kojim je ostvarila više koncerata u zemlji i turneju u Dubai.

Details

Date:
17. avg 2022.
Time:
21:00
Event Category:

Venue

Ljetnja pozornica Doma kulture

Organizer

JU Kulturni centar Bar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *