Večernja scena: Predstava “Ana Edeš” 27. jula na Ljetnjoj pozornici

Predstava Narodnog pozorišta Subotica, Ana Edeš, u režiji Jožefa Cajlika, igraće se na Ljetnjoj pozornici u Baru, 27. jula od 21:30h, usljed tehničko-organizacionih okolnosti koje su uslovile promjenu lokacije. Karte za nju će se, pored ustaljenih prodajnih mjesta, a to su JP Kulturni centar Bar, Dvorac kralja Nikole i Stari Bar, prodavati i u Domu kulture, i to u terminima od 10h do 12h i od 19h do 21:30h. Cijena pojedinačnih karata je 5€.

Podsjećamo i na mogućnost kupovine sezonskih karata za sve predstave Večernje scene Ljetopisa, po cijeni od 55€. One će biti u prodaji od ponedjeljka, 05.06, na istim lokacijama. Sve ostale predstave Večernje scene, kako je već najavljeno igraju se na sceni u Starom Baru, od 21:30h, a u slučaju kiše u Sali Doma kulture.

O predstavi Ana Edeš

Komad Ana Edeš, rađen je po motivima istoimenog romana Dežea Kostolanjija. Uloge tumače: Hermina G. Erdelji, Natalia Vicei, Arpad Černik, Zoltan Mezei, Nandor Silađi, Katalin Siracki, Ervin Palfi, Čila Pamer i Ervin Palfi; dok autorski tim, pored reditelja Jožefa Caljika, sačinjavaju: Kata Đarmati (dramaturgija), Erika Gaduš (scenografija i kostimografija) i Robert Lakatoš (kompozitor).

“Veoma je važno napraviti pravi repertoarski potez – prepoznati koje umetničko delo, koji klasik ima vrednost u ovom vremenu, a zatim ga pripremiti za scenu tako da zadrži autentičnu snagu, a postane deo savremenog pozorišta. Kata Đarmati nije dopisala ni jednu jedinu reč, ali zato je znalački sažela tekst čuvajući njegovu narativnu i dodajući mu dramsku dimenziju (koju u sebi pripovetka i sadrži). Edeš Ana je predstava o brutalnom izrabljivanju sluškinje od strane gospodara, o opsesivnoj vezanosti gospodara za sluškinje i sluge, o nesposobnosti sluge da izaće iz paralizujuće pozicije, o svakom mogućem izrabljivanju i poništavanju žene u kapitalističkom društvu i, na kraju, o užasnoj, samoubilačkoj, neartikulisanoj pobuni žrtve kojoj je izbrisan identitet. Glumci lako i efikasno iz naracije prelaze u dramsku igru. Imaju sveden pristup glumi pa u svim ulogama deluju ubedljivo. Izvanredna je Natalija Vicei koja igra opsesivnu gospodaricu. Ona je naoko hladna, ali jedan tik oko usana otkriva ludu, opsesivnu i zlu ženu. Ana Edeš u interpretaciji  Hermine G. Erdelji je ženski Vojcek  i potvrđuje da rušenje granica ljudskosti nužno vodi u agresiju i zločin.”

Marina Milivojević – Mađarev (iz obrazloženja selekcije Sterijinog pozorja 2016)