Veče posvećeno mladim crnogorskim umjetnicima na Zimskoj sceni “Ljetopisa”

Januarski program Zimske scene “Barskog ljetopisa” nastavlja se 24. u mjesecu kada će u Dvorcu kralja Nikole biti upriličeno veče posvećeno mladim crnogorskim stvaraocima.

Naime, najprije će, sa početkom u 20h, biti otvorena izložba radova akademskih crnogorskih umjetnica Jelene Iličković Tomić, Jovane Vujanović i Tijane Vujović pod nazivom “Refleksije”. Izložbu će otvoriti dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa “Barskog ljetopisa” . 

Nakon otvaranja izložbe, na istom mjestu, nastupiće mladi crnogorski pijanisti Darja Samofalova i Vasilije Basarab čiji je koncert, usljed nepredviđenih okolnosti, prethodno otkazan.

Jelena Iličković- Tomić  rođena je 1986. godine u Baru. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2012. godine u klasi prof. Branislava Sekulića.

Do sada je, pored samostalnih, izlagala i na brojnim kolektivnim izložbama od kojih se izdavajaju: kolektivna izložba barskih akademskih umjetnika (galerija “Velimir A. Leković”, Bar, 2018), Putevi umjetnosti ( Festival umjetnosti Virski, galerija “Velimir A. Leković”, Bar, 2016), Očuditi- začuditi (49. Zimski likovni salon, galerija “Josip bepo benković”, Herceg Novi, 2016), Umjetničko čitanje Njegoša (galerija “Velimir A. Leković”, Bar,2013), EX hibition (Biljarda, Cetinje, 2010) i druge. barskoj publici će se predstaviti ciklusom Zagrljaj. 

Jovana Vujanović je rođena u Podgorici 1986. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju na studijskom programu  grafika 2011. godine. Tokom naredne, 2012. Vujanović je studijski boravila u P: 142 rezidenciji za umjetnike u Berlinu

Dobitnica je Godišnje nagrade Fakulteta za slobodan crtež 2008. kao i nagrade za video 39. Crnogorskog likovnog salona „13. novembar“ 2017. godine.

Učestvovala je na brojnim međunarodnim i regionalnim kolektivnim izložbama i projektima. Pored toga, realizovala je i nekoliko samostalnih izložbi:  Re-play (Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Galerija “Centar”, Podgorica, 2018), Absence – Presence (JU Muzeji i galerije Podgorice, Moderna galerija, Podgorica, 2015) i Efemera (Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Perjanički dom, Podgorica,2012). Publici će se, u Dvorcu kralja Nikole, predstaviti instalacijom La Fine. 

Tijana Vujović je završila studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Rajka Todorovića Todora 2009. godine, a već naredne postala je članica Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Osim samostalnih izložbi Summer blues ( Perjanički dom, Podgorica, 2015) i Crteži i slike (galerija „Marko S. Gregović“, Petrovac, 2016) Vujović je izlagala i na više kolektivnih prezentacija u zemlji i regionu. Učestvovala je i na putujućoj izložbi Imago mundi organizovane 2016. godine . Dobitnica je nagrade za sliku Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja 2009. godine kao i nagrade na izložbi „Susreti“ u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

 

KONCERT

PROGRAM:

1. Ludvig van Betoven:                                                                                   

Sonata No. 8 in C minor, Op. 13 („Patetična“)

  • I Grave. Allegro di molto e con brio
  • II Adagio cantabile                                                                              
  • III Rondo. Allegro     

 2.  Šopen

  Ballade no. 1 in G minor, Op. 23

3. Šopen

Scherzo Op.20 No.1 in B minor                                                            

Darja Samofalova rođena je 1994. godineu Beogradu. Muzikom se bavi od svoje šeste godine kada upisuje Školu za osnovno muzičko obrazovanje „Petar II Petrović Njegoš“ u Baru, u klasi mr Maje Basarab. Srednju muzičku školu za talente„Andre Navarra“u Podgorici upisala je 2007. godine.

Na XVIII Međunarodnom takmičenju mladih pijanista „Citta di Barletta“u Italiji, u maju 2009. godine, osvojila je apsolutnu nagradu i specijalno priznanje za najboljeg pijanistu iz zemalja Istočne Evrope.

Nakon završenog III razreda srednje muzičke škole, 2010. godine, upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu gdje je studirala u klasama prof.Ninoslava Živkovića i prof. Nataše MitrovićDarja je dobitnica nagrade fonda „Slobodanka Milošević Savić“, za najboljeg studenta četvrte godine i za najbolji postignut uspjeh iz glavnog predmeta u akademskoj2013/14. godini, pa je tim povodom učestvovala na koncertima u Tirani i Skadru. Sa najboljim postignutim uspjehom završila je master i specijalističke studije.

Pored pomenutih, Samofalova je dobitnica brojnih drugih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima od kojih su najznačajnije: specijalna lira (Muzički festival mladih Crne Gore, 2003 i 2009); zlatna lira (Republičko takmičenje, 2005, 2007); II nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista (Šabac, 2005); II nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista „Davorin Jenko“ (Beograd, 2010, 2013); I nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista „Davorin Jenko“ (Beograd, 2015); II nagrada na XXI Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ (Beograd, 2016); III nagrada na VI Međunarodnom takmičenju „Youth academy awards“ (Rimu, 2016); I nagrada na Međunarodnom takmičenju „Sirmium Music Fest“ (Sremska Mitrovica, 2018).Prošle godine osvojila je i Laureat V Međunarodnog takmičenja u Smederevu.

U oktobru 2015. godine nastupila je u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. U 2016. godini svirala je solističke koncerte u sali Srpskog kulturnog centra, u UK „Parobrod“, u muzičkoj školi „Kosta Manojlović“, Pozorišnom muzeju i u Centru lepih umetnosti „Guarnerius“.Tokom 2017. i 2018. godine nastupala je u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu kao i u sali Baldini u Rimu.

Od septembra 2018. godine, Darja je redovan student doktorskih studija na Rosijskoj akademiji muzike „Gnesini“ u Moskvi u klasi profesora Sergeja Jevgenjeviča Senkova.

PROGRAM:

1. Franc List:   

Petrarkin sonet 104, S. 161 ( iz „Années de pèlerinage II”)

2.Sergej Rahmanjinov:                                                                                     

Prelid Op. 32, No. 12 gis-mol

 3. Sergej Rahmanjinov:

Muzički momenat Op. 16, No. 4 e-mol

Vasilije Basarab rođen je 2004. u Baru. Završio je Školu za osnovno muzičko obrazovanje „Petar II Petrović- Njegoš“ u Baru u klasi mr Maje Basarab.

Ovaj izuzetno talentovani mladi umjetnik osvajač je mnogobrojnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu među kojima i dvije Specijalne i Zlatne lire na Državnim takmičenjima u Herceg Novom i Podgorici, Apsolutna nagrada na VI Međunarodnom takmičenju pijanista „Academy Award Giovani 2016“ u Rimu (Italija) iI i II nagrada na Međunarodnom takmičenju pijanista u Tivtu (2016. i 2018).

Od septembra 2018. godine, Vasilije je redovan učenik Umjetničke škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje za talente „Andre Navarra“u Podgorici.