Talenat i mladost nagrađeni aplauzima na Zimskoj sceni “Ljetopisa”

Na Zimskoj sceni„Barskog ljetopisa“ je u četvrtak 24. januara upriličeno veče posvećeno mladim crnogorskim stvaraocima. Najprije je, u punoj Sali Dvorca kralja Nikole, publika prisustvovala otvaranju izložbe„Refleksije“ mladih akademskih umjetnica Jelene Iličković Tomić, Jovane Vujanović i Tijane Vujović,nakon čega je bila u prilici da uživa u klavirskoj interpretaciji Betovenovih, Listovih i Šopenovih kompozicija koje su izvodili mladi barski pijanisti Darja Samofalova i Vasilije Basarab.

Izložba „Refleksije“ predstavlja zajednički umjetnički projekat tri mlade crnogorske umjetnice koje su sudbine ličnih iskustava proživljenih u najidiličnijem periodu življenja – djetinjstvu, dislocirale iz prolaznosti i pohranile u umjetničko trajanje.

Otvarajući izložbu, selektorka likovnog programa dr Anastazija Miranović kazala je da umjetnice, fotografijom, medijem koji najupečatljivije čuva prošlost,subjektiviziraju stvarnost kroz intimne mitove, poput kataloga individualnih sjećanja, i diferentnim konceptualnim intervencijama, tvoreći pred nama nestvarno-stvarne, nostalgično-sjetne, empatično-nježne prizore, situacije i stanja.

„Tri mlade crnogorske umjetnice u svojim umjetničkim „Refleksijama“(kako slovi naziv njihovog zajedničkog umjetničkog projekta/izložbe), intervenišu u vlastitim, individualnim prošlostima, svijetu djetinjstva, čineći ga fantastičnim, estetskim aktivizmom u nepromjenljivom. Konceptualno-kreativnom repeticijom određenih trenutaka, situacija, stanja prošlosti umjetnice ih udvostručuju, multipliciraju, tvoreći nove stvarnosti/sadašnjosti“, istakla je Miranović.

Tema djetinjstva bila je nit ujedinjenja ove tri umjetnice, a prema riječima jedne od njih, Tijane Vujović „’Refleksije’ predstavljaju neki pogled i razmišljanje o djetinjstvu koje koriste kao motive kroz svoje radove“.

Motivi za nastanak ovih slika su ti dječiji portreti koji su otuđeni iz nekih fotografija koje su nađene u digitalnoj sferi interneta i smješteni su u neki pejzaž koji sam ranije pravila. Kasnije sam i nastavila tu praksu kombinovanja pejzaža,figura i portreta“, kazala je Vujović.

Za Vujovićevu, čitav ovaj proces rodio se iz potrebe stvaranja nekog utopijskog okruženja, malo ljepšeg i bajkovitijeg, ali i iz nasušne  umjetničine potrebe za igrom i razvijanjem mašte. Postavku „Refleksije“, koja se u ovoj formi po prvi put prikazuje u Crnoj Gori, publika može pogledati tokom narednih mjesec dana.

Nakon izložbe uslijedio je koncert dvoje mladih barskih pijanista Darje Samofalove i Vasilija Basaraba,talentovanih brata i sestre koji nižu brojne nagrade i priznanja kako u našoj zemlji, tako i širom regiona.

Darja Samofalova rođena je 1994.i muzikom se bavi od svoje šeste godine, a tome je mnogo doprinijela činjenica da potiče iz muzičke porodice.

Od ranog djetinjstva slušam klasičnu muziku,i ne samo klasičnu. Pored toga, mnogo vremena sam provela slušajući roditelje kako muziciraju, kako rade sa svojim učenicima i svakako,slušajući velike izvođače.Sve ovo je mnogo pomoglo u formiranju moje ličnosti i izbora muzike kao životnog poziva“, istakla je Samofalova.

Od septembra 2018. godine, Darja je redovan student doktorskih studija na ruskoj akademiji muzike „Gnesini“ u Moskvi u klasi profesora Sergeja Jevgenjeviča Senkova, što predstavlja dobru profesionalnu nadogradnju i pruža joj priliku da usavrši svoje izvođaštvo.

Obrazovala sam se u Baru, gdje sam imala divno iskustvo rada sa profesorima, najprije sa svojom majkom Majom Basarab i veoma sam im zahvalna na tome. Fakultet muzičke umetnosti sam završila u Beogradu, gdje sam imala priliku da slušam kvalitetne pijaniste što je svakako doprinijelo mojoj nadogradnji“, dodala je ona.

Darija je svom, deset godina mlađem bratu Vasiliju predstavljala inspiraciju i uzor, ali kako on kaže , kod njega se želja za klavirom rodila nešto kasnije.

Darja je na neki način bila jedan od razloga zašto sam se odlučio za sviranje klavira, jer do desete godine uopšte nisam bio zainteresovan za tako nešto.Tada sam počeo da je slušam pažljivije kako svira i shvatio sam koliko je to divno. Ona mi uvijek daje korisne savjete za moje usavršavanje“, kazao je Basarab.

Ovo dvoje mladih ljudi, na svakom predstavljanju, publika bezrezervno podrži, a izuzetak nije bila ni barska, koja ih je nakon koncerta u Dvorcu pozdravila višeminutnim i iskrenim aplauzom.

Posljednji ovomjesečni četvrtak protećiće u znaku džez muzike. Ovoga puta, gosti „Barskog ljetopisa“ biće članovi mladog beogradskog sastava „Trio flamenco“ koji će nastupiti 31. januara u Dvorcu kralja Nikole u 20h.Ovaj sastav, koji se do sada se nije mogao čuti u Crnoj Gori, barskoj publici prirediće pravi muzički užitak uz zvukove flamenka i džez obrade poznatih kompozicija.