Specijalna nagrada za „Orkanske visove“ na Festivalu mediteranskog teatra “Purgatorije 2018“

Predstava „Orkanski visovi“, u produkciji festivala „Barski ljetopis“ i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“, jednoglasnom odlukom žirija Trinaestog festivala mediteranskog teatra „PURGATORIJE 2018“, nagrađena je specijalnim priznanjem za umjetničko dostignuće.

Prema odluci tročlanog žirija u sastavu Dubravka Drakić, Stefan Koprivica i Ivica Kunčević, „Orkanski visovi“ predstavljaju specifičan teatarski ogled u kojem se jedna naizgled neteatarska literatura transponuje u zanimljiv i uzbudljiv pozorišni čin koji nam nudi mnogo više značenja nego sama literarna premisa.

Kako stoji u njihovom obrazloženju, rediteljski postupak, proizašao iz neobičnog dramaturškog rakursa uslovio je preciznu i upečatljivu glumačku igru koja nas ne ostavlja ravnodušnim.

Jedini roman Emili Bronte koji je, u koprodukciji „Barskog ljetopisa“ i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“, doživio svoju prvu dramatizaciju na Balkanu, smatra se remek-djelom engleske književnosti. Međutim u pitanju je roman koji, za današnje teatarske tokove, previše asocira na ljubavnu melodramu čiji duhovi i ljubavne zavrzlame i osvete pristaju određenoj kategoriji serija, a ne pozorištu. Kako i sam žiri kaže u obrazloženju, ovo nije teatarska literatura. Štaviše, dramatizacija tog romana je nešto na čemu su se širom svijeta spotakli mnogo veći od nas.

Upravo iz tog razloga, za dramsku spisateljicu Stelu Mišković, rediteljku Doru Ruždjak Podolski, producentkinju Kseniju Popović Ivanišević i umjetničku direktoricu koproducentske kuće, Lidiju Dedović priznanje dodijeljeno „Orkanskim visovima“ od izuzetnog je značaja.

Predstava „Orkanski visovi“ premijerno je izvedena 20. jula 2017. godine u Starom Baru, a 24. oktobra na sceni Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju i čini dio njegovog stalnog repertoara.

Uloge u predstavi tumače: Miloš Pejović, Ana Vučković, Katarina Krek, Dejan Ivanić, Branka Stanić, Emir Ćatović, Jelena Simić, Simo Trebješanin i Ognjen Raičević.