„O miševima i ljudima“ premijerno u KIC-u „Budo Tomović” u nedjelju 14. oktobra

Podgorička premijera predstave „O miševima i ljudima“, u produkciji Barskog ljetopisa i Gradskog pozorišta iz Podgorice, biće upriličena u nedjelju, 14. oktobra u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20h.  Repriza je zakazana za ponedjeljak, 15. oktobar.

Ovo pozorišno ostvarenje premijernu izvedbu doživjelo je 23. jula na sceni u Starom Baru u okviru 31. izdanja festivala Barski ljetopis, gdje je ispraćeno ovacijama. Tokom ljetnje sezone je uspješno odigrano u Baru i Tivtu, a nakon premijernog izvođenja 14. oktobra, nalaziće se na stalnom repertoaru Gradskog pozorišta.

Režiju za ovaj komad, rađen po motivima novele Džona Stajnbeka, potpisuje Dino Mustafić, jedan od najznačajnijih reditelja u regionu, dok je dramatizacija i dramaturgija povjerena crnogorskoj dramskoj spisateljici Steli Mišković.

Stajnbekovo djelo je smješteno u tridesete godine prošlog vijeka, u period Velike depresije u Americi. Njegovi likovi pripadaju obespravljenoj radničkoj klasi i slika su siromaštva i teškog života najnižeg sloja ljudi. Glavni junaci, Džordž i Leni, dva su prijatelja koja, radeći mukotrpno na farmama, pokušavaju naći svoj komad zemlje, dom, znak sopstvene slobode.

Osim teme socijalne pravde, ovo je i priča o prijateljstvu, snovima, iluzijama kao neophodnosti opstanka u surovom okruženju koje marginalizuje drukčije, stare, bolesne i osobe sa smetnjama u razvoju; o bijegu u utopiju kao jedinom mjestu na kojem možemo biti srećni.

Prema riječima reditelja, „O miševima i ljudima“ je jedinstvena priča, koja dirljivo govori o istinskom prijateljstvu, očaju i beznađu ljudi za vrijeme Velike depresije i krahu američkog sna, pa je zato u ovom uprizorenju ispričana egzistencijalistički i emotivno:

„Ova vanvremenska priča čini ovaj roman revolucionarnim za svako vrijeme jer govori o pravu na život i kada smo drugačiji od većine. Zabrinuti smo nad svijetom koji se drastično dehumanizira svakodnevnom i agresivnom trkom za profitom. Postajemo moderni robovi, nadničari neoliberalnog kapitala koji proždrljivo jede našu sudbinu i potragu za srećom, prava na san, utopiju, viziju boljeg i pravednijeg svijeta“, kazao je Mustafić.

Glavne uloge tumače Miloš Pejović Mišo Obradović, dok ostale uloge igraju: Branko Ilić, Pavle Ilić, Marija Đurić, Vule Marković, Dejan Đonović i Božidar Zuber. 

Scenografiju je radila Smiljka Šeparović Radonjić, kostimografiju Lina Leković, dok je muziku komponovala hrvatska džez zvijezda Tamara Obrovac.

I ovogodišnjom produkcijom Ljetopis je afirmisao utemeljenu ideju o saradnji Festivala sa profesionalnim domaćim pozorišnim subjektima, angažmanu isključivo crnogorskih glumaca i pozorišnih djelatnika, kao i njihovoj saradnji i povezivanju sa renomiranim i regionalno priznatim rediteljskim imenima.