Slobodan Vuković

Slobodan Vuković je je poznati crnogorski novinar, putopisac i publicista. Rođen je 1940. godine u Beranama. Završio je Pravni fakultet. U svijet novinarstva je ušao veoma rano, još kao student. Radio je u Titogradu kao direktor Informativno-dokumentacionog centra, potom kao glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Tanjug i dnevnog lista Pobjeda. Svoje brojne putopisne reportaže objavljivao je u mnogim prestižnim listovima širom ex-Yu prostora, a bio je i specijalni izvještač iz UN i evropskih i svjetskih zemalja.

U toku svoje bogate novinarske karijere razgovarao je s velikim brojem istaknutih umjetničkih ličnosti našeg vremena: Petrom Lubardom, Veljkom Petrovićem, Milom Milunovićem, Desankom Maksimović, Mihailom Lalićem, Brankom Ćopićem, Ristom Stijovićem, Milanom Konjovićem, Gustavom Krklecom i dr. Živi u Podgorici. Član je Udruženja književnika i Udruženja novinara Crne Gore.

Autor je petnaest objavljenih knjiga intervjua i putopisnih reportaža. Njegova zbirka Ljudi i vrijeme je prva knjiga intervjua u savremenoj crnogorskoj publicistici, a Djetelina sa četiri lista, proglašena je u Australiji i Novom Zelandu najboljom knjigom koja se do sada pojavila o našem iseljeništvu. Zbirka izabranih i novih putopisa, zapisa i reportaža Suncokreti na Trafalgaru izašla je 2015. godine u izdanju podgoričkog Unireksa i četrnaesta je knjiga po redu u kojoj autor opisuje svoje putovanje svijetom. Ove godine pojavila mu se knjiga naslovljena Podgorički medaljoni, odnosno zbirka kratkih narativa koji su na granici dnevničke hronologije i novinarskih zapisa.

Njegove knjige su promovisane u: Podgorici, Beranama, Cetinju, Baru, Herceg Novom, Tivtu, Kotoru, Nikšiću, Andrijevici, Budvi, Baru, Beogradu, Novom Sadu, San Pedru, Detroitu, Sidneju, Kopenhagenu, Parizu i Njujorku. Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja.

Književno veče na  Barskom ljetopisu: Suncokreti na Trafalgaru (zbirka putopisa i reportaža)

Moderator: Bogić Rakočević