Ivana Dimić

Ivana Dimić je aktuelni laureat prestižne NIN-ove nagrade za najbolji roman godine napisan na srpskom jeziku i tek peta žena ovjenčana ovim priznanjem. Rođena je u Beogradu 1957, a po obrazovanju je diplomirani dramaturg.  Bavi se pisanjem kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Sem toga, prevodi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturg u beogradskim pozorištima. Obavljala je funkcije pomoćnika ministra za kulturu, direktora drame Narodnog pozorišta i direktora Ateljea 212. Član je Srpskog književnog društva, a od 2005. ima status istaknutog umjetnika. Živi i radi u Beogradu kao penzionerka.

Njen stvaralački opus sadrži objavljene knjige priča: Crna zelen (1995), Mahorka, mastilo i muž (1998), Uzimanje vremena (2001), Ima li koga? (2006), Popis imovine (2009) i roman Arzamas (2016), za koji je dobila NIN-ovu nagradu. Ovu knjigu, koja po tematici i neuobičajenoj formi (drama i priča), predstavlja iskorak u srpskoj književnosti, jer govori o odnosu majke i kćerke u bolesti, ljubavi i smrti, pisala je punih sedam godina, pažljivo mjereći svaku riječ.

Izvedene su joj drame: Pred ogledalom (Atelje 212, 1986), Pepeljuga (Malo pozorište Duško Radović, 1989), Beli ugao (objavljena u časopisu Književnost 1998), Golje (Pozorište na Terazijama, 2001), Zmajovini pangalozi (Pozorište Boško Buha, 2007); izvedene dramatizacije: Mamac – prema romanima D. Albaharija (Narodno pozorište, 1998), Cigani lete u nebo – prema pripovjeci M. Gorkog (Pozorište na Terazijama, 2004), Petar Pan – prema romanu M. Barija (Pozorište Boško Buha, 2010). Najznačajniji prevodi su drame sa engleskog: M. Frejna, H. Pintera, N. Kauarda, B. Eltona, R. Munro, M. Džons, Maknelija i T. Stoparda; romani sa engleskog : A. Makola Smita Prva damska detektivska agencija i Žirafine suze, kao i Umreti u Čikagu od N. Tešić; drame sa francuskog V. Sardua, M. Marivoa, R. Kusa, E. Joneska, J. Reze, V. Lanua i dr.

Pored NIN-ove, dobitnica je i nagrada: Nagrada Tiba festivala za najbolji dramski tekst za Zmajovine pangaloze (2010), Zlatni beočug za trajni doprinos kulturi (2011), godišnja nagrada za predstave Henri Šesti i Ženski orkestar (2012).

Književno veče na Barskom ljetopisu: Arzamas (roman)

Moderator: Radmila Bulatović