Predstava “O miševima i ljudima” izvedena na Bijenalu crnogorskog teatra

Predstava “O miševima i ljudima” koju je po motivima romana Džona Stajnbeka režirao Dino Mustafić izvedena je sinoć u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Dramaturgija i dramatizacija Stajnbekovog romana povjerena je Steli Mišković a u predstavi igraju: Mišo Obradović, Miloš Pejović, Branko Ilić, Pavle Ilić, Vule Marković, Marija Đurić, Božidar Zuber i Dejan Đonović.

Na okruglom stolu kritike i medija održanom nakon predstave direktorica Barskog ljetopisa Ksenija Popović je pojasnila zašto je željela da Barski ljetopis u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice postavi baš ovaj tekst:

“Moja ideja i moja uređivačka politika na Barskom ljetopisu se bazirala na postavljanju velikih književnih naslova, s tim što sam, najviše zbg činjenice da su toliko često obrađivani na našim prostorima, željela da odstupim od ruske literature. Osim toga, volim da se bavim nekom vrstom angažmana koji tretira obespravljene ljude a u ovom slučajnu govorimo o ljudima koji u kapitalnom društvu ne mogu da idu u korak sa vremenom, kaskaju zbog starosti ili neke vrste hendikepa”, rekla je Popović.

Milivoje Mišo Obradović je govorio o odnosu između Lenija (Miloš Pejović) i Džorža:

“Kada ste sa nekim u zaštitničkom odnosu uvijek se postavlja pitanje do koje mjere je ta granica funkcionalna a gdje postaje kontraproduktivna, to je mač sa dvije oštice. Odnos između Džordža i Lenija je nešto posebno u ovom komadu, rijetko i na sceni ali i u životu – ovdje nema jednog bez drugog i to je ta velika humanistička ideja da je drugi zapravo prvi”, istakao je Obradović.

Miloš Pejović je kazao da u građenju svog lika ovaj tekst nije sagledavao sa socijalnog, društvenog i političkog aspekta već sa stanovišta ljudskih odnosa.

“Ovo je, makar meni, bila prilika da vidim ljudskost i to dječije što svi mi u sebi negdje gajimo. To je ono čemu ovaj komad treba da nas nauči – da sjutra budemo dobri prema nekome koga sretnemo u prodavnici, prema bilo kome”, zaključio je Pejović.

Marija Đurić igra jedinu žensku ulogu u komadu.

“Ona je simbol ljubavi i nježnosti i trudi se da prema svima bude ljubazna ali njenu ljubaznost ne primaju iz straha. Ona je i jedina koja prelomi da živi svoj san i zato uzima kofer sa željom da ode, čime nam poručuje da nije kasno za nju i njene snove”, rekla je Đurić.

 

Izvor: CDM