URBANOV „DON KIHOT“ PRED BEOGRADSKOM PUBLIKOM

Produkcijsko ostvarenje 32. festivala „Barski ljetopis“ i „Gradsko pozorište“ iz Podgorice, predstava „Don Kihot“ u režiji Andraša Urbana, odigraće se 3. decembra na sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta, sa početkom u 20h,  u okviru Prvog festivala RUTA (Regionalne unije teatara).

Idejni tvorac festivala je Jug Radivojević, reditelj i upravnik pozorišta, koje će u prvih šest dana decembra biti domaćin gradskim teatrima iz Sarajeva, Ljubljane, Skoplja, Podgorice i Briona.

Autorsko djelo Andraša Urbana, jednog od najistaknutijih regionalnih reditelja predstavlja drugačije čitanje Servantesovog klasika, preslikano u društveno-političke okolnosti naše današnjice, upirući prstom u mnoge probleme od kojih se položaj žena u društvu ističe zahvaljujući kompletno ženskoj glumačkoj podjeli:

„Pozorište je medij koji je živ i koji govori iskrenije, koji se bavi onim problemima u kojima živimo a čak nas i zabavlja“, istakao je Urban i naglasio da kada predstava govori o ženskim pravima, ona govori o čovjeku, i tome dokle smo spremni da idemo da bismo promijenili svijet.

Vedrana Božinović, autorka teksta, i u ovom projektu je Urbanov vjerni „Sančo Pansa“ koji do tančina uspijeva da pronikne u mentalitet društva „sada i ovdje“:

„Ovo nije samo ženska priča, ali jeste priča koju pričaju žene. One progovaraju o „ženskim pravima“. A samo onaj koji neće da sluša, neće shvatiti kako su to uvek i samo prava svakog čovjeka. Ako više iko ima snage i volje da se za prava bori. Jer, „ovo je loše vreme za lutajuće vitezove“ – kaže Božinovićeva.

Urban je uloge povjerio crnogorskim glumicama Branki Femić Šćekić, Kristini Obradović, Branki Stanić, Jeleni Simić, Sanji Popović, Vanji Jovićević i Anđeliji Rondović.

Spektakularne songove koji čine polovinu predstave potpisuje kompozitorka Irena Popović Dragović, čiju muziku na sceni pored glumica izvode pijanistkinja Ana Vukazić i Milena Kankaraš na bubnjevima.

Scenografiju predstave potpisuje Smiljka Šeparović Radonjić, a kostimi su djelo Line Leković.

Karte čija cijena iznosi od 600 do 1.000,00rsd mogu se kupiti na: https://bdp.tickets.rs/program/gradski-teatar-podgorica-1321/8581