Pisarović: „Džez jezik dopušta slobodu“

Na platou ispred Dvorca kralja Nikole je u nedjelju, 21. jula, u sklopu internacionalne muzičke selekcije ovogodišnjeg „Barskog ljetopisa“, nastupila Vesna Pisarović sa svojim džez bendom, a publika u Crnoj Gori imala je priliku da te večeri uživa u džez obradama nekih od najpoznatijih jugoslovenskih šansona.

Nakon dugogodišnje istaknute karijere u popularnoj muzici u Hrvatskoj i drugim zemljama bivše Jugoslavije, 2012. godine, Pisarovićeva je objavila  svoj džez prvijenac „With Suspicious Minds“ pri čuvenoj berlinskoj avangardnoj etiketi „Jazzwerkstatt“. Ova renomirana hrvatska pop pjevačica koju do džeza vodi neobičan put uz radikalan zaokret u muzičkom izrazu kaže da je džez prilično kasno otkrila, ali da je to bila ljubav na prvi takt.

„Džez nije bio moja ljubav oduvijek, ja sam u stvari džez otkrila sa dvadeset i nešto godina. Ali kada sam ga otkrila onda je to bio početak i kraj. Kraj jednog a početak drugog, ali smatram da muzičar mora ići dalje. U Hrvatskoj su me otkrila djeca od 19 do 23 godine i sada imam rasprodate pop koncerte nakon petnaest godina, a paralelno imam džez koncerte, i to je zapravo san svakog muzičara. Imam koncerte gdje publika pjeva unisono svaki refren i nevjerovatno je koja energija dolazi od te publike. A sa druge strane imam ove džez koncerte koji su pomalo autistični što se tiče konverzacije sa publikom ali su intenzivni što se tiče dijaloga sa muzičarima. Tako da imam sreću da nakon 15, ne tako lakih, godina spajam ova dva svemira i jako sam srećna“, istakla je Pisarovićeva.

Repertoar koji je predstavila barskoj publici je dio projekta „The great Yugoslav singbook” / „Naša velika Pjesmarica“ koji je specifičan i nadasve originalan osvrt na nasljeđe bivše jugoslovenske zabavne muzike iz razdoblja od pedesetih do sedamdesetih godina. Srceparajuće balade u big-band aranžmanima i laki evrovizijski hitovi, francuske šansone i italijanski šlageri u prepjevima- Vesna Pisarović i njeni muzički partneri sve to podvrgavaju minucioznom postupku dekonstrukcije: ogoljavajući i rastavljajući, izokrećući i manipulišući, te ponovo sastavljajući u ekscentričnu muzičku montažu.

Njen bend čine tri eminentna italijanska džez muzičara Zeno de Rossi, Giorgio Pacorig, i Romano Todesco, a Pisarovićeva ih naziva herojima italijanske džez avangarde.

„Svi koji imalo prate džez, posebno italijanski džez, znaju njihova imena. A pokušali smo skupa ironičnim zaokretom stvoriti savremenu Jugoslovensku pjesmaricu, koja ne postoji, otud ironija. Sada smo na turneji, nastupamo svakodnevno i svakodnevno donosimo neke nove ideje dok putujemo jer govorimo džez jezik, a džez jezik dopušta slobodu“, zaključila je Pisarovićeva.

Ova nježna dama raskošnog glasa trenutno živi i radi u Berlinu, sarađujući sa brojnim muzičarima kao što su Greg Cohen, Tony Buck, Chris Abrahams, Chris Dahlgren, John Betsch, Gerhard Gschlößl, Steve Heather, Clayton Thomas, Wolfgang Schmidtke, Martin Sasse, te Frederick Köster.