Promocija zbirke pjesama Katarine Sarić u Dvorcu kralja Nikole u ponedjeljak, 22. jula

Katarina Sarić, crnogorska pjesnikinja srednje generacije, biće gost književnog programa 32. „Ljetopisa“ u ponedjeljak, 22. jula. U Dvorcu kralja Nikole, od 21:30h, biće promovisana njena zbirka poezija „SvejAdno mi je i ostale dijagnoze socijale“. Moderatorka ove književne večeri biće Marija Krivokapić.

 

O autorki:

Katarina Sarić rođena 1976. godine, crnogorska je pjesnikinja srednje generacije. Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, diplomirala je najprije maternji jezik i južnoslovenske književnosti a potom i filozofiju. U Podgorici, na Fakultetu političkih nauka, magistrirala je socijalnu politiku i socijalni rad.

Do sada je objavila tri romana: „S one strane svjetlosti“, „Nađa uspori, zgazićeš pticu“, koji je ujedno i drugoplasirani na konkursu atinske izdavačke kuće „Monoceros books“ za balkansko područje, 2014. godine, i „Amputirani“, kao i roman-putopis pod nazivom „Moja Indija, OM journay“. Pored ovoga, objavila je i filozofsko-fragmentarnu trilogiju „Caligat in Sole“, zbirku priča pod nazivom „Akutna ženska sedmica“ te zbirke poezije „G-đice Teatralne“ i „SvejAdno mi je i ostale dijagnoze socijale“.

Sarić piše socijalno angažovanu poeziju, prozu i esejistiku namijenjenu za izvođačke performanse. Do sada je nastupala je na mnogim regionalnim festivalima od „Trga pjesnika“, „Grad – Teatra“, „Barskog ljetopisa“ do Sarajevske zime „Buka i bijes“, „Festivala Gornji-grad“ Zagreb, „Orfej na Dunavu“ Domus „Viminacijum“ itd.

Tekstovi su joj zastupljeni na svim važnijim portalima u regionu kao što su Buka, Lupiga, Strane, Hiperboreja – kulturna čitanka, Prometej, Abeceda nezavisne kulture, kao i u brojnim časopisima, zbornicima i antologijama poput „Književnost i jezik“, „Minervinim tragom“ – antologija crnogorskog ženskog proznog stvaralaštva, „Personalni karusel – šizofrena zbirka“, „Europski glasnik“, „Riječ“ Brčko, „Akt“ Valjevo, „Književne vertikale“, „Avangrad“, „Anima-art“, „Libartes“, „Kult“, „Krik“, „Bundolo“, „Balkan poetry today“, „Kvaka“, „Ars“, „Branuvanja“ Struga itd. U prevodu na engleski jezik, poezija joj je objavljivana na platformama Vox poetika, Versifi community, međunarodnoj antologiji novih glasova „East meet West Anthology“ editor Sunita Paul India, 2018. „Epoque press“, Brighton i Cheltenham UK u seriji „Ezine Edition“ 2018. „United P. C. publisher“ Great Britain, Amazon i Waterstones, iste godine.

Izbor iz političko-erotske poezije objavljuje u specijalnoj izdavačkoj kući za avangardna i ekscentrična djela svjetskih umjetnika „Black Scat Books“ u Kaliforniji. Izborom iz socijalne poezije uvrštena je u ediciju „Artifact Nouveau“ 2019. kao materijal za čitanje na seminarima i kursevima Delta Koledža, okrug San Joaquin, Kalifornija.

 

O djelu:

Knjiga Katarine Sarić ,,SvejAdno mi je i ostale dijagnoze socijale“  društveno je angažovana poezija, prevashodno narativna, s dramskim elementima, namijenjena za performanse i scenu prije nego li tradicionalno čitanje.

Riječ kritike: 

,,U radu Katarine Sarić prepoznaju se četiri konteksta u kojim se pozicionira savremena crnogorska žena: kontekst amputiranosti, kontekst modernosti, kontekst doma i kontekst autorstva. Ovi konteksti značajno su magnetizovani figurom muškarca, oca, brata, sina, vođe, preostalom iz tradicionalne patrijarhalne kulture, no neprilagođenom kako post-komunističkom haosu vrijednosti, tako ni savremenoj globalnoj situaciji koja neprestano podriva ustanovljena značenja…“

dr Marija Krivokapić