Otvorena izložba grafičkih radova „Samoozbiljenje“ Nataše Drešić

Druga izložba ovogodišnjeg Barskog ljetopisa otvorena je sinoć u Galeriji „Velimir A. Leković“. Postavku od 30 grafičkih radova objedinjenih nazivom „Samoozbiljenje“, čija je autorka mlada Baranka Nataša Drešić, publika će moći da vidi do 19. jula.

Iza Nataše su već nekolike kolektivne i samostalne izložbe, međutim ovo je prvi put da se predstavlja u svom gradu. Stoga je na otvaranju istakla zahvalnost organizatorima jubilarnog Ljetopisa za pruženu priliku i činjenicu da je prepoznata kao perspektivan umjetnik, prvenstveno od strane selektora likovnog programa, Miluna Lutovca koji je sinoć u Galeriji i zvanično otvorio izložbu.

Ciklus grafika samoozbiljenja  zasnovan na nesvjesno memorisanim pejzažima razuđene i likovno bogate prirode gdje je autorka odrasla. Sve ono što je duboko akumulirano i u njoj zatečeno rođenjem, pod dejstvom nesvjesnog, proizišlo je u stvaralaštvo. Tako ju je postizanje otvorene, jasne i neposredne komunikacije sa skrivenom prirodom bića, dovela  do stvaranja grafika kojima može da prikaže snagu utiska. Zato, ovaj ciklus grafika ima karakter psihoanalize.

„Samoozbiljenje je prije svega jedinstveni zadatak koji nas goni da tražimo ono što je svoje, tj. da tražimo sopstveni izraz. Za umjetnika je traženje tog puta, traženje nutrine svog bića, najbitnije“, objasnila je autorka izložbe.

Nataša Drešić je rođena 1987. godine u Baru. Osnovne i specijalističke studije završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na grafičkom odsjeku u klasi prof. mr Anke Burić, 2016. godine. Tokom 2015. godine bila je na studijskom putovanju na Ecole Superieure d’Art de Lorraine u Metz-u u Francuskoj. Dobitnica je brojnih stipendija i priznanja, među kojima je i stipendija CANU za podsticanje umjetničkog podmlatka Crne Gore za 2017. godinu. Bila je učesnik nekolike značajnih kolektivnih i samostalnih izložbi. U program ovogodišnjeg Ljetopisa uključena je i kroz segmente Pratećeg programa. Naime, ona jednom nedjeljno vodi radionice vajanja u pijesku za djecu.

Radionice su koncipirane tako da djeca koja se nalaze na plažama budu uključena u stvaralaštvo, tj. u tu igru vajanja u pijesku. Za sada smo imali jednu radionicu koja je bila prilično posjećena. Pravili smo jednu zajedničku skulpturu i više manjih koje su zajedno objedinile jednu primorsku sliku“, kazala je Nataša.

Osim njene izložbe u Galeriji „Velimir A. Leković“, ljubitelji likovne umjetnosti, u okviru Ljetopisa, mogu posjetiti još uvijek aktuelnu postavku radova „Magični svijet“ Viktora Vazarelija, koja će u Sali Dvorca kralja Nikole biti do 5. jula.