Gitarski duo Nikčević – Bulatović u subotu na sceni u Starom Baru

Prvi dan jula na Barskom ljetopisu rezervisan je za koncert našeg poznatog gitarskog sastava koji čine Srđan Bulatović i Darko Nikčević. Oni će, u subotu, 1. jula, održati koncert u Starom Baru, sa početkom u 22h i barskoj publici predstaviti repertoar sa svog posljednjeg CD izdanja “Balkan, Mediteran, Orijent”. Ulaz je slobodan.

Program:

 • Još ne sviće – Srđan Bulatović
 • Pod gorom – Srđan Bulatović
 • Vrsuta – Darko Nikčević
 • Dunja – Darko Nikčević
 • Snovi – Darko Nikčević
 • Slavlje – Darko Nikčević
 • Poljem se vija – S. Bulatović, D. Nikčević
 • Energija – Darko Nikčević
 • Sejdefa – Srđan Bulatović
 • Akrobat – Srđan Bulatović
 • Fistanlija – Srđan Bulatović
 • Fuzija – Srđan Bulatović
 • Balkan – Srđan Bulatović
 • Mediteran – Darko Nikčević
 • Orijent – Darko Nikčević
 • Supernova – Darko Nikčević
 • Poskoči – Srđan Bulatović

CG Guitar Duo čine internacionalno poznati i priznati gitaristi Darko Nikčević i Srđan Bulatović. Kao sastav veoma su cijenjeni zbog svojih virtuoznih i uzbudljivih nastupa. Redovno primaju pozive da gostuju u najprestižnijim evropskim i svjetskim koncertnim salama. Tako su u oktobru, 2016. godine nastupali u čuvenom njujorškom Carnegie Hall-u. Više od 25 godina ovaj dvojac nastupa pred domaćom i internacionalnom publikom (SAD, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Francuska, Ujedinjeni Arapski Emirat, Belgija, Holandija, Grčka, Mađarska, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija), predstavljajući svoje komade i oživljujući „jezike“ klasične i flamenko gitare.   

Zapanjujući publiku  jedinstvenim spojem balkanskih nepravilnih ritmova i mnogih drugih internacionalnih uticaja, oni svojom muzikom  dočaravaju  ljepotu Mediterana i orijentalnog misticizma. Prepoznatljivi su, dakle, po izvođenjima kojima, varirajući stil, tehniku, ritam i tempo, obuhvataju svjetsku i crnogorsku tradicionalnu muziku, filmske kompozicije, čak i popularne savremena pokrete. Iza njih je do sada 7 CD izdanja: Duo (2001), Nostalgija (2005), Dodir Crne Gore (2011), Sinergija (2012), Ritmico (2015), Najbolje iz Crne Gore (2016), i Balkan, Mediteran, Orijent (2017). 

Darko Nikčević (Nikšić, 1971) je flamenko gitarista i kompozitor. Završio je Elektrotehnički fakultet u Podgorici, a master diplomu je stekao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu (odsjek Audio i video tehnologije). Radi na Muzičkoj akademiji na Cetinju kao rukovodilac elektro-akustičke laboratorije. Učesnik je brojnih koncerata u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Grčkoj, Albaniji, Holandiji, Belgiji, Italiji, Velikoj Britaniji, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Španiji. Autor je prvog albuma instrumentalne muzike u Crnoj Gori Flamenco (1994) u izdanju Muzičke produkcije Radio Televizije Crne Gore i koautor nekoliko CD izdanja, sa klasičnim gitaristom Srđanom Bulatovićem. U Sloveniji je sa flamenko grupom Duende snimio istoimeni album sa svojim kompozicijama (2003). Autor je knjiga Škola gitare (2000), Moć gitare (2004), Guitarra romantica (2008) i Audio-tehnologija (2011) i koautor, sa Srđanom Bulatovićem, četiri izdanja udžbenika Gitara za početnike (2006, 2011, 2013. i 2016).

Srđan Bulatović (1972) je klasični gitarista i kompozitor. Počeo je svirati na gitaru sa osam godina u klasi nastavnika Miodraga Ćupića, kod koga završava nižu muzičku školu, i koji ga usmjerava na profesionalno bavljenje gitarom. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Tošića, potom magistrirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vere Ogrizović. Prvi je diplomirani gitarista i magistar gitare u Crnoj Gori, a potom i prvi doktor izvođačkih umjetnosti – oblast klasična gitara. Kao prvi školovani gitarista u Crnoj Gori, 1994. godine osniva odsjek gitare pri srednjoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici. Za kratko vrijeme odsjek gitare postaje prepoznatljiv u Crnoj Gori i van nje, ostvarujući značajne rezultate učenika koji izvode javne koncerte, osvajaju nagrade na značajnim festivalima i upisuju poznate Akademije u zemlji i inostranstvu.

Srđan Bulatović inicira otvaranje odsjeka na Muzičkoj akademiji na Cetinju 2000. godine, gdje radi kao asistent prof. Veri Ogrizović  do 2005. godine, a zatim kao profesor do 2013. godine. Pored aktivnog bavljenja koncertnom djelatnošću kao solista izvodeći resitale, a takođe svirajući koncerte u raznim kamernim ansamblima, upoznaje se sa flamenko gitaristom Darkom Nikčevićem, te osnivaju duo gitara 1991. godine. Preko ovog dueta upoznaće muziku i drugih žanrova kao sto su flamenko, simfonijska filmska muzika, etno i džez muzika, koji će u korelaciji sa klasičnom imati snažan uticaj na njegovo dalje bavljenje izvođaštvom i muzikom uopšte.

Nezaobilazan je i pedagoški rad zasnovan na empirijskim principima koji će kroz godine rada sa generacijama različitih uzrasta uticati na njegov dalji razvoj. Nastupao je kao solista i u raznim kamernim sastavima u zemlji i inostranstvu (Srbija, Hrvatska, Slovenija, BiH, Grčka, Albanija, Italija, Mađarska, Francuska, Njemačka, Holandija, Belgija, Egipat, Velika Britanija, Rusija, Makedonija). Autor je knjige Zbirka kompozicija i etida za klasičnu gitaru (2003), te koautor, sa Darkom Nikčevićem, četiri pomenuta izdanja udžbenika Gitara za početnike (2006, 2011, 2013. i 2016.). Snimao je muzičke emisije, koncerte, spotove i sl. za radio i televiziju (RTV CG, RTS, HRT, TV SLO, TV Nil – Egipat, MTV – Mađarska, Radio Kopar…). Kao solista, objavio je CD  Gitara, koji je ujedno i prvi CD klasične muzike snimljen i izdat u Crnoj Gori (1998), zatim Live in Belgrade (2010) i album Fuoco (2012). U duetu sa flautistom Borisom Nikčevićem snimio je CD Caffe (2012). Jedan je od odsnivača prvog festivala klasične gitare u Crnoj Gori Bar Guitar Festa, i umjetnički direktor Guitar art Summer Festa u Herceg Novom. Radi kao profesor gitare u Srednjoj muzičkoj školi” Vasa Pavić” u Podgorici. Održao je više majstorskih kurseva u zemlji i inostranstvu. Trenutno je najaktiniji kao dio Crnogorskog gitarskog dua, sa kojim, sa Darkom Nikčevićem, obliazi najprestižnije evropske i svjetske koncertne sale.