„MAKEDONISSIMO” Simona Trpčeskog na platou ispred Dvorca u nedjelju, 4. avgusta

Makedonski pijanista svjetskog renomea Simon Trpčeski predstaviće u nedjelju, 4. avgusta, u sklopu muzičkog programa 32. izdanja “Barskog ljetopisa”,  svoj novi, emotivni projekat “Makedonissimo”, zasnovan na tradicionalnim makedonskim kompozicijama. Koncert počinje u 21:30h na platou ispred Dvorca kralja Nikole, a ulaz je slobodan.

Riječ je o sopstvenom projektu Trpčeskog i kompozitora Pande Šahova koji je, specijalno za kamerni sastav, obradio odabrane etno i narodne melodije. Ideja za “Makedonissimo” potekla je od Trpčeskog, a njegova strast prema tradicionalnoj muzici bila je pokretačka sila tokom cjelokupnog perioda osmišljavanja. Šahov je u jednu cjelinu uklopio šest stavova nazvanih “Pletenice” koje uključuju pjesme i igre iz Makedonije sa istovjetnim metričkim obrascima. Cilj tog projekta je, između ostalog, predstavljanje makedonske muzičke tradicije, ali se pjesmama i igrama ne pristupa na “akademski” način. Šahov je, kao kompozitor, kako je naveo, želio  da smjesti originalni materijal u sopstveni zvučni svijet, koji je podjednako pod uticajem impresionističkog tretmana odzvuka i džez harmonija.

Pored Simona Trpčeskog, ansambl koji stoji iza projekta “Makedonissimo” još čine: Aleksandar Krapovski (violina), Aleksandar Somov (violončelo), Hidan Mamudov (klarinet, saksofon i kavali) i Vlatko Nušev (udaraljke).

 

Simon Trpčeski, pijanista, rođen je Makedoniji 1979. godine. Diplomirao je na Muzičkoj školi u Skoplju, u klasi profesora Borisa Romanova.

Tokom uspješne višegodišnje karijere, Trpčeski je nastupao sa najznačajnijim svjetskim orkestrima, uključujući Kraljevski koncertni orkestar, Ruski nacionalni orkestar, NDR Elbphilharmonie Orchestre, VDR Sinfonieorchester, Helsinški filharmonijski orkestar, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Orchestra National de France, Real Filharmonia de Galicia, New York i Los Angeles Philharmonics, Novu japansku filharmoniju, Kinesku filharmoniju i Melburnski simfonijski orkestar.

Redovno izvodi solističke recitale u kulturnim prijestonicama kao što su Njujork, London, Pariz, Minhen, Prag i Tokio kao i kamernu muziku na festivalima kao što su „Verbier“, „Aspen muzički festival“, Međunarodni festival u Bergenu, „Baltičko more“ i „BBC Proms“. Do sada je sarađivao sa brojnim renomiranim dirigentima poput Marin Alsop Lionel Bringuier, Thomas Dausgaard, Gustavo Dudamel, Jakob Hrš, Vladimir Jurovski, Susana Malkki, Andris Nelsons, Gianandrea Nosedo, Sakari Oram, Antonio Pappan, Vasilij Petrenko, Neeme Jarvi, Krzisztof Urbanski i Cristian Macelaru i drugih.

Njegov plodonosni studijski rad se odrazio na i njegovo svjetsko priznanje. Njegov prvi snimak (EMI, 2002) dobio je i nagrade „Editor’s Choice“ i „Debut album“ na Gramophone Awards. Njegove interpretacije Rachmaninovljevih kompletnih koncerata plus „Rapsodija na temu Paganinija“, sa Vasilijem Petrenkom i Royial Liverpool Philharmonic Orchestra su, tokom 2010. i 2011. godine, prepoznate sa Classic FM, Gramophone „Editor’s Choice“ i „Diapason d’Or“ priznanjima.

Recital Trpčeskog u Vigmore Hallu, koji je objavljen na „Vigmore Hall Live“, The Telegraph je odmah pozdravio kao „Klasični CD sedmice“, a njegov snimak za „Onix Classics“ Prokofjevljevog koncerta za klavir mu je ponovo donio nagradu „Diapason d’Or“ u septembru 2017.

Uz posebnu podršku „KulturOp“ – vodeće makedonske kulturne i umjetničke organizacije, Trpčeski je posvećen pomaganju mlađim generacijama muzičara i njihovoj afirmaciji.

 

„Umjetnost je Trpčeskog da zaviri duboko ispod nota i izvuče suštinski karakter i sadržaj djela. […] Spretnost i strast za izvedbom bila je izuzetno upečatljiva u svojoj svježini i sposobnosti da razotkrije samo srce muzike.“