Džez koncert Andrea Demirović kvarteta i izložba Jovana Jerkova

Srijeda, 01. avgust, rezervisan je za prateći muzički i likovni program. Naime, u Galeriji “Velimir A. Leković”, u 21h, biće otvorena izložba umjetničkih radova barskog umjetnika Jovana Jerkova. Iste večeri, u Starom Baru, od 22h koncert će imati Andrea Demirović kvartet, koji će za ovu priliku izvesti repertoar džez standarda i neke od najpoznatijih numera džeza. Ulaz na koncert je slobodan. 

Andrea Demirović je rođena 1985. godine u Podgorici. U Baru je završila nižu muzičku školu na odsjeku za klavir, a srednju muzičku školu, na odsjeku za solo pjevanje u Kotoru. Diplomirala je osnovne, a zatim i specijalističke studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju na odsjeku muzička pedagogija, tj. harmonija sa harmonskom analizom. Radi kao profesor u nižoj muzičkoj školi u Baru. Svoju karijeru započinje 2002. godine na festivalu „Sunčane skale“. Svoj prvi studijski album objavljuje 2006. godine. Sa albuma su se izdvojile pjesme „Šta će mi dani“, „Previše sam mlada“, „Nisi ti kriv“, „Planina“… Tri godine kasnije predstavlja Crnu Goru na Eurosongu u Moskvi sa pjesmom „Just get out of my life“ proslavljenog njemačkog kompozitora Ralpha Siegela.  Pjesma je postala hit među fanovima Eurosonga, a Andrea je često bila gost na koncertima širom Evrope u organizaciji OGAE (Portugal, Švedska, Španija, Srbija). Nakon Eurosonga objavila je dva singla u saradnji sa kompozitorom Vladimirom Graićem – „Odlazim“ i „Posveta“. U junu 2017. godine objavljuje singl „Pamti“ (muzika i aranžman: Nemanja Nedeljković Nemus, tekst: Andrea Demirović), koji je rezultat saradnje sa Zoranom Markovićem Zonjom, koji se potpisuje kao izvršni muzički producent, scenarista, režiser i producent spota. Ovom pjesmom Andrea pravi muzički zaokret u svojoj karijeri, okrenuvši se novom muzičkom pravcu – elektropopu. „Pamti“ se našla na jedinoj relevantnoj regionalnoj top listi „Domaćica“ MTV Adria, i zadržala se na istoj sedam nedjelja.

Osim nje, kvartet čine:  Enes Tahirović, Martin Đorđević i Dragan Ivanović.

PROGRAM:

Blue Moon – Richard Rodgers
Anything Goes – Cole Porter
Too Darn Hot– Cole Porter
Goody, Goody – Matty Malneck
Cry Me a River – Arthur Hamilton
New York, New York – John Kander
Blue Skies – Irving Berlin

The Man I Love – George Gershwin
AS Times Goes By – Herman Hupfeld
Moon River – Henry Mancini
Somewhere Over The Rainbow – Harold Arlen

Singin In The Rain – Nacio Herb Brown
Fly Me To The Moon – Bart Howard
Big Spender – Cy Coleman,Dorothy Fields
At Last – Mack Gordon, Harry Warren
What a Wonderful World – Bob Thiele, George David Weiss
Dr Feelgood– Aretha Franklin, Ted White
Sunny – Bobby Hebb
It Don’t Mean a Thing – Duke Ellington
Summertime – George Gershwin

Izložbu „Anima oliva“, Jovana Jerkova, otvoriće direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović. Postavku čine ikone modernijeg izraza, ali tradicionalnog viđenja. Uz njih, tu su predmeti primjenjene umjetnosti, utilitarnih komada.

– „Anima oliva“ ili „Duša masline“ je izložba modernijeg pogleda na tradicionalno, spojeno neraskidivom vezom sa prirodom i iskonskim materijalima područija Crne Gore, preciznije Bara. Šta je, u stvari, duhovnost, a šta duh prirode našega okruženja? Korišćenjem modernih materijala i fluoroscentnih boja, radovi svijetle u mraku, isijavajući i naglašavajući mistiku prirode ikona i predmeta, kao neraskidivu vezu sa našom dušom i precima. Ljepota godova masline dominira većim dijelom izložbe. Umjetnost se sve više vraća onom iskonskom i prirodnom – pa zašto ne i utilitarnom, primjenjenom – kroz likovniji i više prirodan način – rekao je umjetnik u susret otvaranju njegove nove samostalne izložbe.

Jovan S. Jerkov rođen je 1980. godine u Podgorici. Diplomirao je 2010. godine na odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, u klasi prof. mr Mirka Toljića. Dobitnik je više studentskih nagrada. Od 2006. godine se bavi primijenjenim dizajnom i marketingom. Direktor je i osnivač „Blue IT“, kreator portala www.tvojbar.me i mnogih drugih sajtova. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2012. godine. Živi i stvara u Baru.

Iza sebe ima veliki broj izložbi. Do sad je svoje radove, pored ostalog, predstavio na Tradicionalnoj izložbi članova ULUCG u Podgorici 2012, 2014. i 2018. godine, zatim na kolektivnoj izložbi mladih članova ULUCG (Podgorica, 2012), likovnih kolonija „Stari most“ u Bijelom Polju i „Suvodo“ u Beranama, kao i u postavci radova barskih likovnih umjetnika na otvaranju ovogodišnjeg Barskog ljetopisa. Samostalno je izlagao u Bijelom Polju, Podgorici, Pljevljima i Baru.

 

Jovan Jerkov je rođen 1980. godine u Podgorici. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na odsjeku za grafiku, u klasi prof. mr Mirka Toljića. Direktor je osnivač firme „Blue IT“, kreator portala www.tvojbar.me, a predavao je i u osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Podgorici. Iza sebe ima veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi među kojima su: „Tradicionalna izložba članova ULUCG“ (Podgorica, 2014. i 2018); samostalne izlože „Duobus Dimidiis“ (Galerija „Velimir A. Leković” Bar, 2014), „Omnia Mea“ (Galerija „Art“ Podgorica, 2013), „Dodir Andromede“ (Podgorica i Pljevlja, 2013); likovne kolonije „Stari most“ (Bijelo Polje, 2014) i „Suvodo“ (Berane, 2014); potom Izložba mladih članova ULUCG (Podgorica, 2012) i mnoge druge.