Koncert mladih nada klasične muzike: Luka i Đina Perazić (violina i klavir)

Mladi violinista Luka Perazić i pijanistkinja Đina Perazić nastupiće u okviru muzičkog programa Ljetopsa u utorak, 31. jula u sali Dvorca kralja Nikole. Njihov koncert, za koji je ulaz slobodan, počinje u 22h. 

PROGRAM:

Beethoven: Sonata za violinu, no. 5 u F-duru, op. 24         
Allegro
Adagio molto espressivo
Scherzo: Allegro Molto
Rondo: Allegro ma non troppo
Camille Saint – Saëns: Introduction i Rondo Capriccioso op. 28
Georgi Zlatev – Čerkin: Sevdana
Maurice Ravel: Tzigane, Koncertna rapsodija

Luka Perazić je rođen 2001, u porodici muzičara. Sa osam godina je počeo da svira na violini, u klasi prof. Vilija Ferdinandija, u školi „Vasa Pavić“. Sa dvanaest godina je imao prvi nastup sa orkestrom, a prvi solistički koncert kao petnaestogodišnjak. Pored rada sa renomiranim prof. Ferdinandijem, pohađao je seminare kod uglednih violinista i pedagoga: Romana Simovića, Mihaila Bereznitskog, Vujadina Krivokapića, Marka Josifoskog, Jaroslava Nadrzickog, Antona Martinova, Marka Radonića, Marka Simovića, gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije i kvarteta „Montenegro“. Učestvovao je na velikom broju takmičenja u Srbiji, Italiji, Albaniji, Makedoniji, Češkoj i Velikoj Britaniji, gdje je osvajao uglavnom prve ili specijalne nagrade. Značajniji solistički nastupi, uz pratnju orkestra: svečani koncert u okviru proslave Dana oslobođenja Podgorice na glavnom gradskom trgu, nastup na završnom koncertu Festivala gudača u Kotoru, zatvaranje „Barskog ljetopisa“, svečani koncert u čast trideset petog rođendana Muzičke akademije, koncerti združenog simfonijskog orkestra mladih Crne Gore i Albanije. Ljeta 2017. godine bio je učesnik renomiranog Verbier festivala kao član „Verbier Junior Festival Orchestra“Od septembra 2017. je učenik „Whitgift School“ u Londonu, kao dobitnik stipendije na „Whitgift International Music Competition“ u klasi profesora Iva Stankova, kao i „Guilhall Junior School“ („Guildhall School of Music & Drama“) i imao već niz nastupa u prestižnim koncertnim dvoranama poput Cadogan Hall, Milton Court, Charlton House. Nastupao je na „Richmond upon Thames Performing Arts festivalu“,  „Montenegrin culture symphony“, umjetničkoj večeri stvaralaca koji žive u Londonu, 54. Internacionalnom festivalu kamerne muzike u Plovdivu (Bugarska) i bio finalista „Lutine Prize 2018“ na „Guildhallu“.

Đina Perazić je rođena 1997. godine u Podgorici, kao dio muzičke porodice. Svoje muzičko obrazovanje započela je sa 6 godina, u klasi prof. Anke Asanović, u Umjetničkoj školi „Vasa Pavić“. Stručnoj javnosti poznata je već od prvih nastupa i osvojenih nagrada na takmičenjima u državi i regionu. Danas se njeno školovanje odvija na Muzičkoj akademiji u Minhenu („Hochschule für Musik und Theater München“), na umjetničko-pedagoškom smjeru, gdje se uspješno iskazuje kao pijanistkinja i kao budući pedagog. U toku dosadašnjih studija, u klasi prof. Sylvije Hewig-Tröscher, imala je veliki broj zapaženih nastupa. Tri godine zaredom učestvovala na „Klavier festivalu“, ove godine održanom u sklopu velikog „Faust“ festivala, koji obuhvata mnogobrojna koncertna dešavanja u Minhenu i nastupe najkvalitetnijih umjetnika. Akademija joj je ukazala povjerenje angažujući je i kao korepetitora na takmičenju „Jugend Musiziert“. Posebno uživanje Đina nalazi u kamernom muziciranju i svira u različitim sastavima. Ističu se nastupi sa slovenačkim trombonistom Nikom Mir i osvojena prva nagrada na takmičenju „Temsig“ u Ljubljani. Nedavno je njenim koncertom, pod nazivom „Klavirski kaleidoskop“, u Ministarstvu kulture obilježen dan muzike. Đina nastavlja da se razvija kao umjetnik, čemu doprinosi učešće na masterklasovima renomiranih pijanista i pedagoga kao što su Boris Kraljević, Vladimir Ovchinikov, Jurij Kot, Vedrana Kovač, Vladimir Viardo, Polina Osetinskaya, Tatjana Prelević, Horst Leichtfried, Vladimir Bashkirov i Klaus Schilde. Trenutno je angažovana kao profesor klavira u Muzičkoj školi „MusiKreativ“ u Minhenu.