Urbanov “Don Kihot” produkcijsko ostvarenje 32. “Ljetopisa”

Trideset drugo izdanje festivala “Barski ljetopis” podariće pozorišnoj publici veliku produkciju inspirisanu jednim od remek- djela španske i svjetske književnosti. Riječ je o komadu “Don Kihot” koji će, kao sopstveni projekat na osnovu Servantesovog romana i po motivima istog, postaviti Andraš Urban, jedan od vodećih reditelja u regionu.

Dramatizaciju i dramaturgiju ove predstave, koja nastaje kao kooprodukcijsko ostvarenje ovogodišnjeg “Ljetopisa” i Gradskog pozorišta iz Podgorice, potpisuje Vedrana Božinović, a glumačku postavu čine crnogorske umjetnice: Branka Femić Šćekić, Kristina Obradović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović, Vanja Jovićević  i Anđelija Rondović.

Urbanovo viđenje Servantesovog djela, koje se po mnogim tumačenjima smatra prvim modernim romanom svjetske književnosti, odnosi se na prepoznavanje donkihotovskog u sebi i u društvu oko nas kao obračuna sa samim sobom i sa odredjenim društvenim licemerjem i manipulacijama.

Prema njegovim riječima, borba za ideale potkovana čvrstom moralnom vertikalom je u samom startu osuđena na propast, na apsurd, pa samim tim i na ismijavanje.

“Čovek koji se bori ubedjuje se od strane normalnog, konvencionalnog sveta da to što vidi u svojoj paralelnoj stvarnosti je samo privid, to što misli je ludilo. Ideali i realnost su u sukobu. Misliti drugačije je ludilo. Izražavati se metaforično je ludilo. Živiti život sanjara je klinička dijagnoza. Plemenitost i plemeniti bunt je osudjen na propast. Uzaludan je. Voditi borbu unapred osudjenu na propast. Borba za rodnu ravnopravnost je uzaludna. Vrednosti svakodnevnog i profanog su zabetonirani. Uloge su zabetonirane. Svet se ne menja. Ali borba traje (a vizure se menjaju)”, istakao je Urban.

Za scenografiju je  zadužena Smiljka Šeparović Radonjić, muziku potpisuje Irena Popović, dok je kostim djelo Line Leković.

Premijera predstave “Don Kihot” zakazana je za 20. jul ove godine.

I ovogodišnjom produkcijom “Ljetopis” afirmiše već utemeljenu ideju o saradnji Festivala sa profesionalnim domaćim pozorišnim subjektima, angažmanu isključivo crnogorskih glumaca i pozorišnih djelatnika, kao i njihovoj saradnji i povezivanju sa renomiranim i regionalno priznatim rediteljskim imenima.