Drugo izdanje Zimske scene “Ljetopisa” zatvoreno predstavom “Da bar nisam žensko”

Predstavom „Da bar nisam žensko“ u režiji Vladana Đurkovića koja je u subotu, 20. aprila odigrana u Dvorcu kralja Nikole, stavljena je tačka na drugo izdanje Zimske scene „Barskog ljetopisa“ i na taj način je zaokružena priča o kulturi u gradu pod Rumijom tokom zimskih mjeseci.

Priča ovog komada u produkciji Muzičko opersko teatarske organizacije (MOTO) nastala je po istinitim događajima i prikazuje mladu migrantkinju iz Avganistana Zahru u njenom bijegu ka Evropi.

Kroz dva toka radnje publika je pomno pratila Zahrinu (Milica Stefanović) borbu na granici sa krijumčarkom Rahom (Vaja Dujović) i paralelno njenu borbu sa nemilosrdnim imigracionim sistemom koji predstavlja službenica Fatima čiji lik takođe tumači Dujovićeva.

Sve tri žene su tragički junaci, a Zahra je ona koja pokušava da prekine začarani krug nasilja i zlostavljanja žena koji su, nažalost, svojstveni savremenom dobu. Briljantna Milica Stefanović koja tumači lik Zahre kazala je da izazovnije bio ni najmanje lak donijeti na scenu jedan lik iza kojeg je tako teška životna priča.

„Ovdje se na početku predstave pominju neke okolnosti u kojima te žene žive, gdje se brakovi ugovaraju već sa deset ili petnaest godina, tako da smo se bojale kako ćemo donijeti te likove, pogotovo što je tekst i nastajao kroz svjedočenja žena koje su to stvarno preživjele, što znači da je drama bazira na na dokumentarnom materijalu. Ali shvatile smo da bez obzira na sve te okolnosti, te žene su vrlo jake. Spolja ne pokazuju ništa od toga, i nemaju vremena da se sažaljevaju i plaču nad sudbinom već se vodi jedna vrlo aktivna borba da prežive“, istakla je Stefanovićeva.

Publika, koja je i ovog puta do posljednjeg mjesta ispunila salu Dvorca, aplauzima je iznova pozdravljala ove dvije maestralne glumice, a neki su u suzama napustili salu. Kako Stefanovićeva kaže, ovakve reakcije su pokazatelj da u Baru stanuje prava pozorišna publika.

„Ja sam dirnuta što sam vidjela da je i publika ušla u ovupriču, jer nikad ne znamo dokle ćemo da dobacimo, ali ovdje se stvarno radi o posebnoj publici definitivno. U početku smo se bojali kako će uopšte publika reagovati na predstavu, ali priča o nasilju negdje i jeste priča naših prostora. Možda ne tako drastična ali ženama su se ovdje dešavale tragične stvari, a na kraju krajeva svaka majka može da se poistovijeti sa borbom ove žene (Zahre) da spasi djevojčicu“, kazala je Stefanovićeva.

Prije samog početka predstave publici se obratila i PR festivala „Barski ljetopis“ Anđela Antunović koja se ovom prilikom vjernoj publici zahvalila za pažnju i posvećenost tokom proteklih pola godine koliko je trajalo ovo izdanje Zimske scene.

„Završili smo drugo izdanje Zimske scene „Barskog ljetopisa“ koje je trajalo od 29. oktobra prethodne godine. Govorimo o šest mjeseci trajanja i preko dvadeset održanih programa na koje smo ponosni. Odziv publike je bio jako veliki i to je ono što nam pričinjava posebno zadovoljstvo jer u odnosu na prvu Zimsku scenu broj ljudi koji prati naše programe gotovo da se utrostručio. To je zaista veliki napredak s obzirom na to da je Zimska scena uvedena kao novina 2017. godine sa ciljem da se, i tokom zimskih mjeseci kada Bar potpuno nepravedno upadne u neku vrstu zimskog sna, grad oživi i da publika  ima priliku da makar jednom sedmično prati raznovrsne kulturno-umjetničke sadržaje iz onih domena koji su inače tradicionalni kada je u pitanju naš Festival, a to su pozorišni, likovni, muzički i književni programi“, kazala je Antunović.

Trideset i drugo izdanje „Barskog ljetopisa“ svečano će biti otvoreno 30.juna i trajaće do 18. avgusta, a ovogodišnja pozorišna produkcija festivala donijeće jedno od najvećih rediteljskih imena današnjice.

„I ovo trideset drugo izdanje festivala iznjedriće sopstvenu pozorišnu produkciju. Kao partnera imamo Gradsko pozorište iz Podgorice  na šta smo jako ponosni jer sarađujemo sa renomiranom pozorišnom kućom već drugu godinu za redom. Nakon predstava „Orkanski visovi“ i „O miševima i ljudima“ ove godine publiku očekuje nešto drugačije. Na scenu postavljamo komad „Don Kihot“ i to u režiji Andraša Urbana, jednog od najeminentnijih reditelja naših prostora i zaista vjerujemo da će publika imati jedno novo iskvustvo”, istakla je Antunović.

Program „Ljetopisa“ više od tri decenije opstaje kao ključna manifestacija grada pod Rumijom, i tokom ovogodišnjeg sedmonedjeljnog izdanja svim građanima Bara, ali i gostima, pružiće priliku da uživaju u nekom od pregršt kulturno-umjetničkih sadržaja koji će okupiti najbolje kulturne stvaraoce iz Crne Gore, regiona i inostranstva.