Izložbom Nikole Markovića “Djetinjstvo i simboli” zatvara se likovni program

Posljednja izložba likovnog programa Večernje scene 30. jubilarnog Barskog ljetopisa biće izložba crnogorskog slikara Nikole Markovića pod nazivom „Djetinjstvo i simboli / Metamorfoze tek naslućenog“. Izložbu će u srijedu, 16. avgusta u 21h u Galeriji „Velimir A. Leković“ otvoriti selektor likovnog programa Ljetopisa mr Milun Lutovac. Postavka Markovićevih slikarskih radova moći će da se obiđe do 30. avgusta.

Nikola Marković je rođen 1972. godine u Kotoru. Pohađao je Srednju školu (dizajn) u Podgorici. Kao šesnaestogodišnjak, započeo je studije na Akademiji na Cetinju. Diplomirao je u na odsjeku Slikarstva, u klasi profesora Ratka Lalića, a magistrirao kod profesora Branislava Sekulića. Univerzitet Crne Gore ga je, 1994, proglasio najboljim studentom na polju umjetnosti.

Dobitnik je nekoliko prestižnih priznanja i nagrada za svoje radove. Marković je član  ULUCG-a od 1993. godine. U periodu od 1990. do 2016. godine imao je 25 samostalnih izložbi, kao u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu. Bio je učesnik svih većih grupnih izložbenih projekata u zemlji i nekoliko van nje, među kojima se kao najvažnije ističu: Internacionalni okrugli sto pod nazivom See in the darkness (Cetinje, Umjetničko bijenale ’94), Internacionalni umjetnički projekat The Italian Futurism and pop art movement (Udruženje MICRO, Rim2013), reprezentativna izložba Dani podgoričke kulture u okviru predstavljanja crnogorske kulture u okviru Olimpijskih igara u Atini, 2004. godine (u organizaciji Crnogorskog olimpijskog komiteta), izložba slika (Pariz, 2005), II internacionalni Art Festival Maiden Tower (u saradnji sa Muzejom moderne umjetnosti „MIM“, Baku, Azerbejdžan, 2011), Internacionalna postavka Exposition 14-18 Hommage d’Artistes (Francuska, 2014) i dr.