Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Seida Belegović: „Kompozicija formi i oblika“, izložba slika i instalacija

23. apr 2020. od 20:00

Izložba

Seida Belegović: „Kompozicija formi i oblika“, izložba slika i instalacija

 

Izložba slika i instalacija „Kompozicija formi i oblika“ nastavak je autorkinog rada ranije ostvarenog ciklusa, sa novim likovnim akcentima.

Inspirisana geometrijom koja se nalazi u osnovi svega što postoji, autorka se odlučila za oblik nepravilnog trougla, koji je kao geometrijski oblik, sam po sebi kreativan, stabilan, ima energiju i harmoniju.

Svi trouglovi čine jedinstvo, dinamiku pokreta i akcije, usmjeravajući im pravac u slici, ostvarujući apstraktnu kompoziciju, a sa izlaskom geometrije iz prostora slike u realni prostor kroz instalacije, ostvaruje se i likovno sadržajna komunikacija sa publikom. Bojom se potencira kompozicioni sklad, linija, ravnoteža, tekstura, ritam… Sama paleta boja je sužena, autorka slika jakim i čistim bojama koje za nju kao umjetnika imaju značenje: crno-bijela, smjenjuje se kao dan i noć, kontrasna je i efektna boja rađanja i smrti, jer sve što dolazi i odlazi, to je proces trajanja života i smrti kao cjelina sve do beskonačnosti. Plava boja predstavlja svjetlost i vasionu, narandžasta, crvena i tamnocrvena radost življenja, mladost, život, borbu kroz život, za ljubav, želju, nadanje… Sve slike su urađene akrilikom, koji je kao boja transparentan, što nije slučaj u njenim slikama jer boju nanosi više puta, što u krajnjem potvrđuje njenu istrajnost u radu.

 

SEIDA BELEGOVIĆ rođena je u Podgorici. Akademiju likovnih umjetnosti – grafički odsjek, završila je u Prištini, 1980. godine kod profesora Fatmira Kripe. Poslijediplomske studije upisala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1990. godine. Zbog ratnog vihora koji je zahvatio te prostore magistarsku disertaciju odbranila je tek 1998. godine kod akademika Dževada Hoze.
Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1982. godine, Udruženja likovnih pedagoga Crne Gore od 1980. godine i rukovodilac Podmlatka „Slikarskog uranka“ Podgorice od 1993. godine.
Bavi se likovno pedagoškim radom i publicistikom i član je novinara Crne Gore.

Izlagala je na preko 200 grupnih i kolektivnih izložbi na Cetinju, u Herceg Novom, Sarajevu, Beogradu, Nišu, Sofiji, Celju, Slovenskoj Konjici, Parizu, a od 1982. godine učestvuje na tradicionalnim izložbama ULUCG, kao i na svim likovnim salonima Podgorice.
Belegović je donatorka na brojnim aukcijama i humanitarnim akcijama u Crnoj Gori i regionu. Pored toga, učestvovala je u radu umjetničkih kolonija i izlagala grafike, slike i crteže u Đevđeliji, Karanu, Tesliću, Srebreniku, Smederevu, Tuzli, Pančevu, Prohor Pčinjskom, Ulcinju, Mojkovcu, Gadžin Hanu, Subotici, Prvoj internacionalnoj koloniji u organizaciji Galerije „Most“ – Trebinje, Sutomoru, Danilovgradu…
Poznati je likovni pedagog, od ideje do realizacije autor je brojnih međunarodnih, saveznih, republičkih i opštinskih izložbi dječjeg likovnog stvaralaštva. Bavi se i publicistikom i član je Udruženja novinara Crne Gore.

Details

Date:
23. apr 2020.
Time:
20:00
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *