Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

OTVARANJE FESTIVALA: „SOLO, DUO, TRIO“: Danijel Cerović, Mirka Šćepanović i Dmitrij Prokofjev

7. sep 2020. od 20:00

OTVARANJE FESTIVALA 

„SOLO, DUO, TRIO“

UČESNICI: DANIJEL CEROVIĆ (gitara), MIRKA ŠĆEPANOVIĆ (violina) i DMITRIJ PROKOFJEV (violončelo)

 

PROGRAM:

  • Žarko Mirković: Tamna noći
  • N. Paganini: Terzetto za violinu, violončelo i gitaru
  • Dušan Bogdanović: Šest balkanskih minijatura “Za svjetski mir”
  • Bela Bartok: Šest rumunskih igara

Danijel Cerović jedan je od vodećih crnogorskih izvođača iz domena klasične muzike sa intenzivnom međunarodnom koncertnom karijerom. Ostvario je nekoliko stotina nastupa kao solista i član kamernih ansambala na prestižnim međunarodnim festivalima, koncertnim serijama, turnejama kao i u dvoranama širom svijeta.
Kao solista snimio je CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija. Kao član ,,Duo Amarilli“ sa mecosopranisticom Amandom Stojović snimio je CD sa muzikom za glas i gitaru, a CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog centra Crne Gore. U 2014. i 2016. godini, kao član Crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapićem, transkribovao je i snimio šest ,,engleskih svita“ Johana Sebastijana Baha na dva CD-a za NAXOS Records. Oba izdanja su dobila izuzetne kritike od vodećih svjetskih magazina i portala za klasičnu muziku, kao što su: londonski ,,Gramophone“, ,,American Record Guide“, ,,Soundboard“, ,,WGBH Radio – Boston“ (nagrada za najbolji CD nedjelje), ,,ClassicsToday“, ,,Guitare Classique“ i dr. Takođe, CD izdanja su predstavljena u programu Radio BBC 3, Radio NL 4, te posredstvom ugledne radijske emisije ,,Guitar Alive“ na više od 250 stanica širom SAD-a , kao i u Danskoj, Kini, na Tajvanu, Novom Zelandu i u Australiji.
Jedan je od utemeljivača i umjetnički direktor međunarodnog ,,Nikšić Guitar Festivala“ (osnovan 2005). Takođe, jedan je od osnivača i umjetnički direktor projekta ,,Montenegro International Guitar Competition“ (Tivat, Podgorica) koji je, zajedno sa još 17 sličnih manifestacija iz čitave Evrope, dio ,,EuroStrings“ projekta koje će se u periodu od 2017-2021. finansirati iz projekta Evropske Unije ,,Kreativna Evropa“.
Profesor je na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore na Cetinju i gostujući predavač na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.
Njegov novi CD za izdavačku kuću NAXOS sa djelima baroknog kompozitora Silviusa Leopolda Vajsa biće objavljen 20. avgusta, dok će naredne godine biti objavljen CD sa muzikom Astora Pjacole, gdje će se predstaviti kao član crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapićem.

Mirka Šćepanović, rođena 1981. u Beogradu, violinistkinja je crnogorskog porijekla. Nakon uspješno završenih magistarskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vesne Stanković, nastavlja svoje umjetničko usavršavanje kod Rajnera Šmita na Visokoj školi kraljice Sofije u Madridu, gdje od njenog Veličanstva Kraljice 2006. i 2007. godine dobija odlikovanje za Najboljeg studenta u sekciji violina. Želja za daljim muzičkim razvojem i uspjesima vodi je u Bazel, gdje s najvišim ocjenama završava 3 mastera. Važne muzičke impulse dobila je na majstorskim kursevima koje su predvodili Kolja Blaher, Zakar Bron, Menahem Presler, Valter Levin i Ferenc Rados. Dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima u Italiji, Španiji i Švajcarskoj. Kao aktivan i posvećen kamerni muzičar imala je priliku da nastupa na internacionalnim festivalima u Engleskoj, Francuskoj, Španiji, Njemačkoj, Austriji, Izraelu, Japanu, Indiji i sarađuje sa renomiranim muzičarima među kojima su Stiven Iserlis, Izabel Ćarisius, Fransoa Benda, Radovan Vlatković, Serđo Acolini. Mirka je imala priliku da radi s najpoznatijim kompozitorima današnjice među kojima su Salvatore Skiarino, Hajnz Holiger, Georg Fridrih Has, Giorgi Kurtag, Volfgang Rim i Piter Etveš. U toku studija u Bazelu otkrila je afinitet prema savremenoj muzici, nakon čega su uslijedila učešća na poznatim festivalima u Donauešingenu, Gracu, Vajmaru, Milanu, Lucernu, Budimpešti i Hadersfildu.

Dmitrij Prokofjev rođen je u Moskvi gdje je završio moskovski konzervatorijum 2003, a dvije godine kasnije i postdiplomske studije u klasi profesorke Natalije Gutman. Pobjeđivao je na omladinskim međunarodnim takmičenjima u Rusiji, Italiji i Austriji. Prokofjev je pobjednik je i dobitnik specijalne nagrade televizijskog kanala „Kultura“ na međunarodnom takmičenju „P. I. Čajkovski“ (Rusija 2002) kao i specijalne nagrade Zagrebačke filharmonije na međunarodnom takmičenju A. Janigro (Hrvatska, 2008).

Od 2000. godine je solista državnog kamernog orkestra „Moskovski virtuozi“ pod rukovodstvom V. Spivakov, a od 2008. godine predaje violončelo na Moskovskom državnom konzervatorijumu „P. I. Čajkovski“.

Kao solista nastupao je u mnogim gradovima Rusije i u inostranstvu. Solo koncerte je održao na prestižnim mjestima kao što su Auditorium du Louvre u Parizu i Rudolfinum u Pragu. Kao solista svirao je u pratnji simfonijskih orkestara s dirigentima I. Golovčinom, M. Gorenštejnom, V. Spivakovom, J. Bašmetom, A. Rudinom, V. Poljanskim, L. Nikolajevom, D. Orlovom, V. Simkinom, R. Ledo (Španija), S. Vlasovom, M. Horvatom (Austrija), L. Korčmarom, E. Buškovom, M. Holmanom, Z. Milerom (Češka) i G. Rinkjavičusom.

Učesnik je međunarodnih muzičkih festivala među kojima su festival Vladimira Aškenazija (Finska), festival u Krojtu (Njemačka), festival u sjećanje na Olega Kagana (Moskva), festival „Moskovska jesen“, Muzički festival u Viborgu, festival „Primavera classica“ (Moskva), muzički festival u Kolmaru (Francuska), Piano Festival u Antaliji, festival „Decembarske večeri“ (Moskva). Solo koncert koji je održao u maju 2003. godine u okviru međunarodnog festivala u Bergenu (Norveška) norveška štampa je proglasila za najbolji koncert u sezoni.

U kamernoj muzici sarađivao je sa najznačajnijim imenima klasične muzike kao što su Vladimir Spivakov, Džesi Norman, Natalija Šahovskaja, Natalija Gutman, Eliso Virsaladze, Edvard Bruner, Žan Giju, Ilja Gringolc, Olga Kern, Aleksandar Kobrin, Mihail Simonjan, Mihail Lidski, Jekaterina Skanavi, Elena Revič, Nikolaj Sacenko, Nikolaj Luganski… Svoj prvi kompakt disk Prokofjev je snimio u šesnaestoj godini s profesorom Moskovskog konzervatorijuma Aleksejem Nasedkinom (sonate za violončelo i klavir D. Šostakoviča i E. Griga).

Details

Date:
7. sep 2020.
Time:
20:00
Event Category:

Venue

Plato ispred Dvorca kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *