Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Predstava: „SIMFONIJA U F DURU, ILITI MALA LEKCIJA PROTIV ŠUNDA“ (4+), autor: Cvetin Aničić

8. avg 2019. od 21:30

Predstava „Simfonija u F duru, iliti mala lekcija protiv šunda“ nastala je kao autorski rad Cvetina Aničića, diplomiranog pozorišnog umjetnika. Premijera predstave je izvedena 04. decembra 2018. godine na festivalu monodrame za djecu u organizaciji Zmajevih dečjih igara u Novom Sadu i osvojila prvo mjesto kao najbolja predstava.

Priču o značenju klasične muzike tokom odrastanja djeteta govori nam na komičan i djeci prihvatljiv način čuveni kompozitor Dominiko Đuzepe Skarlati. Kroz svoju životnu priču i o nastanku njegove čuvene „mačije fuge“ otkrivamo blagodati zvukova klasične muzike.

Skarlati je rođen je u Napulju 1685, iste godine kao i Johan Sebastijan Bah i Georg Fridrih Hendl. Postao je kompozitor i orguljaš Kraljevske kapele u Napulju 1701. godine.

 

Legenda kaže da postoji kompozicija koja je nastala zahvaljujući jednoj mački. Mačka se zvala Pulčinela, a živjela je prije više od 200 godina, kad i njen vlasnik, poznati kompozitor Domeniko Skarlati.

Prema priči, Skarlati je imao čembalo čiji zvuk je izgleda bio zanimljiv Pulčineli, pa je zato često šetala po klavijaturi instrumenta. Jednom prilikom kompozitor je zapisao tonove koje je mačka napravila prilikom jedne od svojih šetnji i onda ih iskoristio za temu kompozicije, koju je dalje razradio i od nje napravio fugu. Djelo je objavljeno u Londonu, davne 1739. godine.

Ovu jednostavnu sonatu za čembalo sam Skarlati nazvao je Fuga u g-mollu, ali priznaćete da je ’nadimak’ „Mačja fuga“, mnogo zanimljiviji.

Skarlati kao učitelj muzike zahtjeva da moramo omogućiti učenicima dok su još jako mali, na primjer sa sedam godina, da slušaju klasičnu muziku u školi, jer ta vrsta muzike ima ogromnog udjela u obrazovanju. Izložiti djecu od malih nogu muzici Betovena, Mocarta, Baha, Skarlatija… znači pomoći im da povećaju koncentraciju i samodisciplinu. Pomozite svojoj djeci da se lakše koncentrišu i da povećaju svoju kreativnost uz Betoven klasičnu muziku. Klasična muzika je kao katalizator za kreativnost, jer nema riječi, pa ne sprečava kreativni proces i nije izvor ometanja i skretanja pažnje, već naprotiv, podstiče kreativno razmišljanje.

Pored svog doživljaja Skarlati nas upoznaje sa ostalim poznatim kompozitorima koji su ovjekovječili svijet muzike… Saznajemo dosta o Mocartu, Bahu, Betovenu, Hendlu, Vivaldiju… Pored kompozitora Skarlati nas vodi kroz značaj muzike, opere, baleta… I tako nas priprema u borbu protiv komšije koji sluša „savremen“ šund, odnosno muziku, iliti zvuke koji se danas, nažalost, plasiraju mladima…

Prema svim gore pomenutim stvarima, klasična muzika može biti jedno predivno iskustvo. Sa raznovrsnim raspoloženjima i tonovima koje nosi, nudi ogroman spektar korisnih stvari, a naročito može imati moć da poboljša vaše zdravlje. U današnje vrijeme, kada imate vrlo lak pristup ovoj vrsti muzike preko raznoraznih aplikacija, uživanje u klasičnoj muzici je lakše nego ikad. Pa tako, nađite aplikaciju koja vam se dopada, preuzmite je, i započnite i završite svoj dan sa zvucima Mocarta, Vivaldija, Betovena ili Baha. Život će vam se poboljšati u velikoj mjeri, u to nema sumnje!

 

Cvetin Aničić diplomirani je glumac lutkar i reditelj. Diplomirao je na Nacionalnoj akademiji za pozorišnu i filmsku umjetnost (NATFIZ) „Krsto Sarafov“ u Sofiji, Odsjek lutkarstvo u klasi Bonju Lungova. Od 2002. godine je član Saveza dramskih umetnika Srbije.

Do sada je režirao oko 40 komada u Srbiji i Hrvatskoj. Autor je dvije predstave za djecu „Vitamini zdravi fini“ i „Simfonija u F duru, iliti mala lekcija protiv šunda“ za koju je osvojio prvo mjesto na festivalu monodrame u organizaciji Zmajevih igara u Novom Sadu 2018. godine.

Pored rada u pozorištu, aktivan je i na televiziji.

Details

Date:
8. avg 2019.
Time:
21:30
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *