Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

PETRA BUBANJA, violina

7. avg 2019. od 21:30

PROGRAM: 

1.The Concerto for Two Violins in D minor, BWV 1043 , Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Vivace                                           Petra Bubanja i Vatroslav Simić                       

„Largo ma non tanto“                   Petra Bubanja i Edward Charity 

„Allegro“

 

2.Divertimento for Two Violins , Igor Frolov   (1937-2013) –  Petra Bubanja i Vatroslav Simić   

3.Tango, Song and Dance, André Previn   (1929-2019)

„Passionately“

„Simply“

„Jazz Feeling“

4.Serbian Dance,  Béla Bartók (1881-1945)

„Hava Nagila“, arr. Aleksey Igudesman (b. 1973)

„La Cucaracha“, Igudesman

5.A Little Blue Danube Waltz , Johann Strauss II (arr. Igudesman)

Transylvanian Dance,  Béla Bartók – Petra Bubanja i Edward Charity

6.Sonata No.2 in D, Op. 94a, Sergei Prokofiev  (1891-1953)

„Moderato“

„Presto-Poco piu mosso del-Tempo I

Andante“

„Allegro con brio-Poco meno mosso-Tempo I-Poco meno mosso-Allegro con brio“

Pijanistkinja: Darja Samofalova

 

Petra Bubanja je rođena u Baru, 1990. godine. Njena ljubav prema muzici počela je pohađanjem „Muzičke baštice“ u sklopu škole „Petar II Petrović Njegoš“ u Baru. Počela je svirati violinu uz nagovor profesora muzičke škole zbog odličnog sluha, a posvećenost instrumentu i disciplini otkrila je uz pomoć svog prvog profesora, Vatroslava Simića nakon mnogobrojnih nagrada na republičkim takmičenjima.

Po završetku Umjetničke škole srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navarra“ u Podgorici, Petra je nastavila svoje muzičko obrazovanje u Americi.

U maju 2018.godine, Petra je doktorirala na Državnom Univerzitetu Floride (Florida Stejt) na odsjeku violine, u klasi profesora Bendžamin Sanga. Dobitnica je velikog broja stipendija i nagrada od strane univerziteta koje je pohađala. Bila je pobjednica na univerzitetskim takmičenjima 2009, 2011. i 2013. godine čime je dobila priliku da svira kao solista sa orkestrom. Petra je takođe bila koncertmajstor univerzitetskih orkestara.

U februaru 2018. svirala je sola u simfonijskoj poemi „Život Heroja“ Rikarda Štrausa, uz orkestar Florida Stejt-a. Članica je mnogih regionalnih orkestara kao što su: Talahasi, Pensakola, Mobil, Valdosta, Sjeverozapadni orkestar Floride, Sinfonija GC, itd. Tokom prethodna dva ljeta, Petra je učestvovala  na prestižnim muzičkim festivalima Brevard (u sklopu selektivnog koncertmaster-studija) i NRO (National Repertory Orchestra) gdje je svirala kao solista sa orkestrom. Pored toga, imala je čast da svira za prestižne violiniste kao što su Dejvid Kim, Dejvid Kušeron, i Gil Šaham.

 

Vatroslav Simić je profesor violine u muzičkoj školi „Petar ll Petrović Njegoš“ u  Baru. Diplomirao je u Ljubljani na Akademiji za glasbo 1981. godine u klasi profesora Alberta Dermelja. Od 1981. do 1998. godine, predavao je violinu u renomiranoj „Školi za muzičke talente“ u Ćupriji (Srbija), s tim što 1989. i 1990. godinu provodi i kao gostujući profesor na „Conservatorio Ataulfo Argenta“ u  Santanderu (Španija). Od 1998. pa do danas, predaje u Muzičkoj školi u Baru, a kao gostujući profesor, sarađuje i sa muzičkim školama u Tivtu, Kotoru, Ulcinju kao i sa Školom za muzičke talente „Andre Navara“ u Podgorici. Njegovi učenici su dobitnici velikog broja nagrada, kako na domaćim, tako i na međunarodnim muzičkim takmičenjima.

 

Edward Charity je rođen u Šrivportu, Luizijana. Petru je upoznao tokom osnovnih studija na Northwestern stejtu. Edvard je završio doktorat u muzičkom izvođenju na violini 2018., na Florida stejtu, u klasi Šenon Tomas. Tokom studija, bio je pobjednik brojnih univerzitetskih takmičenja godine 2008, 2010, i 2013. čime je dobio priliku da svira kao solista sa orkestrima. Koncertmajstorsku poziciju je dijelio sa Petrom na osnovnim, magistarskim i doktorskim studijama. Tokom ljeta 2017. godine, Edvard je učestvovao na prestižnom muzičkom festivalu Aspen, a naredne 2018. godine, svirao je kao član Frankofonskog orkestra u Montrealu. Član je mnogih regionalnih orkestara gdje nastupa sa Petrom gotovo svakog vikenda.

 

Darja Samofalova rođena je 1994. godine u Beogradu. Muzikom je počela da se bavi od svoje šeste godine, kada je upisana u ŠOMO „Petar II Petrović Njegoš“ u Baru, u klasu mr Maje Basarab. Godine 2007. upisala se u Srednju muzičku školu za talente „Andre Navara“, u Podgorici. Na međunarodnom takmičenju mladih pijanista „Citta di Barletta“ u Italiji, u maju 2009. godine, osvojila je apsolutnu nagradu i specijalno priznanje za najboljeg pijanistu zemalja istočne Evrope.

Poslije završenog III razreda srednje škole, 2010. godine upisuje se na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, kao student klavirskog odsjeka, u klasi prof. Ninoslava Živkovića, a zatim 2013. god u klasi prof. Nataše Mitrović. Uspješno nastupa na brojnim koncertima u salama: Zadužbine Ilije M. Kolarca, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Dečjeg kulturnog centra, Studentskog kulturnog centra, Pozorišnog muzeja, sali Narodne biblioteke, i u galeriji „Artget“. Takođe, održala je solističke koncerte u Crnoj Gori: u sali KIC „Budo Tomović“ (Podgorica, septembar 2010) i u sali muzičke škole „Petar II Petrović Njegoš“ (Bar, decembar 2013). Godine 2013. osvojila je specijalnu nagradu na XVIII takmičenju kamerne muzike Srbije u Lazarevcu, u klavirskom duu sa koleginicom Marijom Vasić. Naredne godine završile je osnovne akademske studije i upisuje se na master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dvadesetog oktobra 2014. godine održava solistički koncert u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Dobitnica je nagrade Fonda Slobodanka Milošević Savić za najboljeg studenta četvrte godine i za najbolji postignut uspjeh iz glavnog predmeta u akademskoj 2013/14. godini, pa je tim povodom učestvovala na koncertima u Tirani i Skadru. Pored ove, Darja je osvojila je  brojne druge nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima

Details

Date:
7. avg 2019.
Time:
21:30
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *