Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Predrag Milović: „Košarkaške i druge priče”, kratke priče

25. jul 2022. od 21:00

PREDRAG MILOVIĆ: „KOŠARKAŠKE I DRUGE PRIČE”, kratke priče, (drugo, dopunjeno izdanje)

Moderator: Željko Milović

O djelu:

Riječ je o zbirci priča poznatog košarkaškog trenera iz Bara, koji od 1989. živi u Sloveniji, vodi tamošnje ekipe u kontinuitetu 33. godinu, i oglašava se kolumnama na web-sajtovima i u časopisima.

KnjigaKošarkaške i druge priče” je podsjetnik na pionirske dane košarke u gradu pod Rumijom, zbirka anegdota, ali i preciznih informacija i zabilješki iz dnevnika koje je Milović decenijama vodio tokom igračke i trenerske karijere. Pored ostalog, čitalac stiče uvid o postojanju prvog neformalnog klubaGimnazijalac”, nastanku prvog registrovanog kluba „Mladost”, ulasku u Drugu, pa u Prvu B ligu Jugoslavije, zlatnim danima ženske košarke u Baru tokom osvajanja Lige i Kupa Crne Gore… kroz sentimentalnu prizmu nostalgije za rodnim krajem. Djelo oživljava Bar sedamdesetih i osamdesetih: u njemu su autorovi prijatelji iz djetinjstva i mladosti, košarkaši koji su odavno posljednji put stupili na parket sale, betonski i tereni osnovnih škola, jeftini jugoslovenski hoteli, putovanja na utakmice taksijem, dječaci predugačkih ruku i nogu, djevojčice nježnih pokreta koje se razgoropade na terenu, barake Trudbeničkog naselja, hotel „Agava”, Bedžetijeva slastičara, parapet pored mora, diskoteka „Crveni talas”, „Tarini” autobusi… i lepeza barskih oriđinala koji su ostavili pečat u životu grada, na području od drvenih gatova do Zgrada solidarnosti i Pivnice, od Madžarice do Stare raskrsnice…

O autoru:

Predrag Peđa Milović rođen je 28.09.1959 u  Podgorici, ali se preselio u Bar 1966. gdje je završio osnovnu školu „Meksiko”, a zatim i gimnaziju „Niko Rolović”. Studirao je na podgoričkom Pravnom fakultetu u , ali zbog posvećenosti košarci i upisa na Višu trenersku školu u Beogradu 1984. godine  nikada nije diplomirao. U Sloveniju se preselio 1989. godine gdje i danas živi sa porodicom. Svoj život je posvetio sportu. Prvobitno se bavio fudbalom, zatim atletikom i odbojkom, a kada je radničko trudbeničko naselje na Madžarici, gdje je živio, dobilo koš zavolio je košarku i ostao joj vjeran.

Knjigu „Košarkaške i druge priče” posvetio je svojim unucima Nikši, Fjodoru i Luki.

 

 

Details

Date:
25. jul 2022.
Time:
21:00
Event Category:

Venue

Košarkaški teren kod Gimnazije

Organizer

JU Kulturni centar Bar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *