Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Koncert tria „Ardor“ sa gostima

25. jul 2023.

Koncert tria „Ardor“ sa gostima

Dvorac kralja Nikole

21.00h

 

O članovima:

 

Žana Lekić, flautistkinja, redovni profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, diplomirala je 2000. godine u klasi prof. Ljubiše Jovanovića, a magistrirala 2003. Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, kao solista i kamerni muzičar. Usavršavala se na brojnim seminarima kod vodećih svjetskih flautista. Kao solista nastupala je na gotovo svim festivalima u Crnoj Gori – DEUS, Podgoričko kulturno ljeto, Grad – Teatar Budva, Barski ljetopis, Montenegro music festival, kao i na festivalima u Italiji, Kini, Francuskoj, Rusiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Španiji… Godine 2000. započinje pedagošku karijeru na Muzičkoj akademiji, a uporedo se bavi i pedagoškim radom u školama „Vida Matjan“ u Kotoru, u MŠ u Bijelom Polju, „Dara Čokorilo“ u Nikšiću a u Muzičkoj školi „Savo Popović“ na Cetinju osniva prvu klasu flaute 2006. godine. Njeni studenti su dobitnici brojnih republičkih i međunarodnih nagrada. Redovni je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori i Regionu u kategoriji flaute i kamerne muzike. Posebnu pažnju posvećuje muzici savremenih crnogorskih kompozitora i muzičkom nasljeđu Crne Gore. Bila je član je Crnogorskog simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja 2007. do juna 2015. godine. Trenutno je angažovana kao profesor flaute u Muzičkoj školi u Tivtu.

***

Nataša Popović je diplomirala klavir na Muzičkoj akademiji u Podgorici 1995. godine u klasi prof. Vladimira Bočkarjova. Tokom studija dobitnik je Plakete Univerziteta Crne Gore, kao i Decembarske nagrade iz oblasti umjetnosti. Učestvovala je na brojnim koncertima (Podgorica, Kotor, Bar, Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Subotica, Priština) u okviru raznih nacionalnih i međunarodnih festivala i uspješno predstavljala Muzičku akademiju na susretima akademija iz cijele zemlje. Svoje znanje usavršavala je na seminarima kod Duška Trbojevića, Branka Opačića, Zorana Jovanovića, Uroša Pešića, Slave Gabrijelova, Marjana Mike, Ljubiše Jovanovića, Georgija Sotnjičuka i Davida Grigorijana sa kojim je sarađivala i kao klavirski saradnik. Specijalističke studije iz Kamerne muzike završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Uroša Pešića, a magistarske studije iz Kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi red. prof. Čedomira Nikolića. Tokom školovanja i studija nastupala je kao član klavirskog trija „Camerata montenegrina“ i kao klavirski saradnik na festivalima u zemlji i inostranstvu (BELEF, NOMUS, Barski ljetopis, Budva Grad Teatar, „Nei suoni dei luoghi“ – Italija), a kasnije, kao klavirski saradnik instrumentalistima i solo pjevačima, član klavirskog trija, klavirskog dua i drugih kamernih ansambala, na scenama u Holandiji, Engleskoj, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori. Uporedo sa koncertriranjem bavi se i pedagoškim radom, a njeni učenici i studenti dobitnici su brojnih nagrada na državnim, regionalnim i međunarodnim takmičenjima što je rezultiralo pozivima da bude mentor i izvođač na seminarima kamerne muzike u Crnoj Gori, Holandiji i Italiji u okviru projekta ERASMUS+. Redovni je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori i regionu u kategoriji kamene muzike.

Trenutno radi kao vanredni profesor, predmet kamerna muzika, na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

***

Mladen Popović je diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Podgorici, u klasi prof. Jurija Sotnjičuka. Tokom školovanja učestvovao je na brojnim festivalima i takmičenjima. Jedan je od osnivača trija „Camerata montenegrina“ 1995. god. sa kojim je imao veliki broj nastupa na eminentnim nacionalnim i međunarodnim festivalima (BELEF, NOMUS, Barski ljetopis, Budva Grad Teatar i dr.). Usavršavanje iz oblasti kamerne muzike Popović nastavlja na specijalističkim studijama u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi red. prof. Uroša Pešića, a titulu magistra na gudačkom odsjeku, smjer violončelo, stiče 2003. godine na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Sarađivao je više puta sa RTCG kao gost emisija o umjetničkoj muzici i gost tadašnjeg kamernog orkestra RTCG, a po osnivanju Crnogorskog simfonijskog orkestra bio je jedno vrijeme i njegov stalni član. Ljeta 2001. god. kao najbolji polaznik master klasa istaknutog violončeliste Davida Grigorijana predstavio se publici na festivalu „Barski ljetopis“. Veoma uspješno se bavi pedagoškim radom. Njegovi učenici su laureati u disciplinama solo violončelo i kamerna muzika na državnom i mnogim međunarodnim takmičenjima poput takmičenja u Rimu, Skadru, Valjevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Beogradu, Londonu. Redovan je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori i regionu u kategoriji violončela i kamene muzike.

Trenutno radi kao profesor violončela u JU UŠMB „Vasa Pavić“ i na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Details

Date:
25. jul 2023.
Event Category:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *