Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Promocija knjige „Priče pod Rumijom“ Čeda Ratkovića

24. jul 2023.

bARS

Promocija knjige „Priče pod Rumijom“ Čeda Ratkovića
govore: Miloš Šušter i autor
Moderator: Milan Vujović
Dvorac kralja Nikole
21.00h
***

 
Čedomir Ratković rođen je 1935. godine u Rapu, nadomak Bara. Školovao se u Baru, Nišu, Titogradu i Beogradu. Školu rezervnih oficira vazduhoplovstva završio je u Rajlovcu pored Sarajeva. Radni vijek započeo je kao elektrotehničar u fabrici ulja i prerade voća „Primorka“ u Baru, potom u „Dalekovodu“ u Titogradu i barskoj Elektrodistribuciji.
Nakon što je završio Višu ekonomsku školu u Beogradu, 1963. je postavljen za direktora trgovinskog preduzeća „Izbor“ iz Bara. Na čelu najvećeg barskog trgovačkog giganta je ostao 20 godina. Pod njegovim patronatom, organizovana su naučna istraživanja koja su rezultirala objavljivanjem dvije važne barske monografije – „Voćnjaci pod Rumijom“ i „Bar, grad pod Rumijom“, koja je postala kamen temeljac svakom daljem istraživanju prošlosti Bara.
Od 1963. godine bio je odbornik u Skupštini Opštine Bar i delegat u više saziva Skupštine Crne Gore. Bio je sekretar SIZ-ova, a zatim i predsjednik Opštine Bar 1984. godine. Od 1986. do 1991. godine obavljao je funkciju delegata Crne Gore u Saveznom vijeću Savezne skupštine.
Autor je specifične knjige „Rodoslov Ratkovića iz Bara – Sustaša“ u kojoj je nakon višegodišnjeg rada detaljno rekonstruisao porodično stablo familije. Tekstove iz prošlosti Bara objavljuje na lokalnim portalima i u časopisima.

Details

Date:
24. jul 2023.
Event Category:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *