Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Koncert klasične muzike: Vladimir Miler (bass profundo); Aleksandra Jovanović (sopran)

11. avg 2018. od 22:00

Vladimir Miler je rođen 1964. u Sibiru, Rusiji. Školovanje je završio na Višoj muzičkoj školi u Kelnu, Njemačkoj, gdje je radio sa velikim profesorima glasa Reinhardom Lejenhajmerom i Kurtom Molom. Zatim se vratio u Rusiju, gdje je pohađao Državnu akademiju u St. Petersburgu, stičući zvanje muzikologa. Miler uživa bogatu reputaciju kao solista St. Petersburg State Academic Capella, a pogotovo kao jedan od rijetkih vokaslista na svijetu koji posjeduju opseg glasa Basso-Profundo. Među glavnim operskim ulogama koje je stvorio, nalazi se uloga Kolasa u Mocartovom „Bastien i Bastien“; Sprecher und Priester u Mocartovoj „Čarobnoj fruli“, Osmin u „Otmici iz Saraja“; Karont i Pluton u Monteverdijevom „Orfeju“; i Konenkov u premijeri Jusupovinoj „Ajnštajn i Margareta“.
Milerov talenat mu je omogućio međunarodnu muzičku karijeru. Nastupao je u solo koncertima u Rusiji, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Holandiji, Luksemburgu, širom Balkana i u SAD, između ostalih. Učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima, kao što su Abendmusik im Hohen Dom (Ahen, Njemačka), Festival sakralne umjetnosti (Pariz), Frankfurt-Fest, Međunarodni festival pravoslavne muzike u Rusiji (Moskva), Moskovski jesenji festival i Nick Caves Meltdown Festival (London). Sarađivao je sa velikim dirigentima kao što su Vladimir Altšuler, Vadim Afanasjev, Martin Brabins, Džastin Braun, Pol Hilijer, Mark Kadin, Vladimir Minin, Viktor Popov, Hans Diter Reš, Aleksander Sladkovski, Andreas Spieri i Aleksander Titov.

Aleksandra Jovanović je koloraturni sopran iz Beograda. Muzičko obrazovanje započela je u Muzičkoj školi „Mokranjac“, gdje je završila teoretski odsjek, nakon čega je završila osnovne i master studije muzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Paralelno sa studijama muzikologije upisala je i odsjek za solo pjevanje (prof. Tatjana Bajalica) u Muzičkoj školi „Stanković“, a potom završila i osnovne i master studije solo pjevanja (prof. Aneta Ilić) na Fakultetu muzičke umetnosti.

U operi je debitovala 2013. godine, ulogom Kraljice noći u „Čarobnoj fruli“ V. A. Mocarta, u produkciji Opere i teatra „Madlenianum“, a istom ulogom debitovala je i na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu (2014. godine), kao i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu (2017. godine).  U Operi i teatru „Madlenianum nastupala je i u ulozi Pepi Pleninger u opereti „Bečka krv“, Johana Štrausa II, u sezoni 2014/15, kao i u ulozi Servilije u operi „Titovo milosrđe“, V. A. Mocarta, u produkciji „Operosa“ studija.

Plodnu saradnju sa Simfonijskim orkestrom i Horom RTS započela je nastupom na Novogodišnjem koncertu 2016. godine, za kojim su uslijedili i nastup na festivalu „Organic fest“, izvođenje „Rekvijema“ Gabrijela Forea, premijerno izvođenje i snimanje Jezera za sopran i simfonijski orkestar, Boža Banovića, kao i nastup na Novogodišnjem koncertu u Sava Centru, 2018. godine.

Aleksandra redovno nastupa na koncertima i festivalima u zemlji i regionu, uz čestu saradnju i sa drugim istaknutim srpskim ansamblima, kao što su Vojni simfonijski orkestar „Stanislav Binički“, Gudački orkestar „Dušan Skovran“, Jevrejski kamerni orkestar, simfonijski orkestar Beogradski simfoničari, akademski hor „Collegium musicum“ i drugi.

Kao jedan od najperspektivnijih studenata, od strane Fakulteta muzičke umetnosti nagrađena je iz fondova „Anita Mezetova“ (2017. godine) i „Danica Mastilović“(2018. godine), a među nagradama koje je osvojila na takmičenjima, izdvajaju se treća nagrada na takmičenju „Die Meistersinger von Nürnberg“ (2018, Nemačka), treća nagrada na Međunarodnom takmičenju „Ada Sari“ (2017, Poljska), kao i pozicije laureata kategorije na Međunarodnom takmičenju solo pjevača „Bruna Špiler“(Herceg Novi, 2014), kao i Republičkom takmičenju Asocijacije muzičkih i baletskih škola Srbije (Beograd, 2013).

Details

Date:
11. avg 2018.
Time:
22:00
Event Category:

Venue

Plato ispred Dvorca kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *