Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Exit teatar: “Taksimetar”, režija Matko Raguž

9. avg 2018. od 21:30

5€

Exit teatar Zagreb
Goran Vojnović
“TAKSIMETAR”

Adaptacija i režija: Matko Raguž
Kostimi: Marita Ćopo
Muzika i video: Willem Miličević
Glasovi: Tihana Lazović, Tomislav Šikić, Srećko Borse
Svjetlo: Dragan Micić
Ton: Ivan Biondić/Vjekoslav Palinić
Scena: Matko Raguž, Rudolf Balja i Vedran Relja
Fotografije: Radomir Sarađen

Uloge: Zijad Gračić i Robert Budak

O predstavi

Šta se događa taksisti na ulicama Zagreba dok se u njegovom taksiju vozi mnoštvo različitih karaktera, od konceptualnog umjetnika preko tajanstvene dame koja to nije, novopečenog japija i bivšeg pankera, neiskusnog svećenika, pasioniranog demonstranta, starog, usamljenog profesora marksizma te drugih likova kroz koje se ogledaju problemi i frustracije vremena u kojem živimo.

O autoru

Goran Vojnović  rođen je u Ljubljani 1980. godine. Diplomirao je na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani te je jedan je od najcjenjenijih slovenskih književnika, scenarista i filmskih reditelja novije generacije. Njegova prva dva romana Čefuri raus! (2008) i Jugoslavija, moja domovina (2011) osvojili su kritičare i čitaoce, a doživjeli su i svoje uspješne pozorišne adaptacije. Za roman Čefuri raus! dobio je nagradu Prešernove zaklade i nagradu Kresnik. Autor je dugometražnih filmova Piran – Pirano (2010) i Čefuri raus! (2013)  te više kratkih filmova.

Riječ kritike

„’Taksimetar’ putem kratkih prikaza otužnih sudbina i neuspješnih ljudi detektira kako ozbiljne socijalne probleme tako i mučne neuroze pojedinca u društvu. Mladi napuštaju Hrvatsku do opasnih razmjera, a što se brakova tiče, raspada se svaki treći. Najveća vrijednost ove predstave je Vojnovićev tekst koji, osim galerije likova uzbudljivih za gledanje, u sebi skriva taj dublji sloj socijalne drame: kada ona izroni na površinu, publika se smjesta utiša i prestaje smijati.“

Bojan Munjin, „Novosti“

„Sudeći po oduševljenju publike na premijeri „Taksimetra“, čini se da Teatar EXIT ima novu hit predstavu. Tekst slovenskog pisca Gorana Vojnovića gazda Exita Matko Raguž sjajno je režirao i vrhunski adaptirao u duodramu koja u gorko-slatkoj, duhovitoj maniri smjelo progovara o neveseloj hrvatskoj stvarnosti.“

Mia Mitrović, „Express“

„Matko Raguž je još jednom kao redatelj u drugi plan potisnuo moguće režijske atrakcije i svu pozornost usmjerio na to da glumcima pruži mogućnost iskazivanja svekolikog umijeća. Time je u Vojnovićevoj komediji uspio maksimalno istaknuti ne samo humor i uspjela komediografska rješenja nego i slojevitost značenja, te je tako s „Taksimetrom“ ostvario još jednu Exitovu uspješnicu”.

Tomislav Kurelec, Kazalište.hr

Details

Date:
9. avg 2018.
Time:
21:30
Cost:
5€
Event Category:

Venue

Stari Bar – amfiteatar

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *