Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Književno veče Portret pjesnika i pripovjedača Enesa Halilovića

31. jul 2023.

Književno veče

Portret pjesnika i pripovjedača Enesa Halilovića

Plato ispred Dvorca kralja Nikole

21.00

Enes Halilović rođen je 5. marta 1977. u Novom Pazaru. Autor je zbirki poezije: „Srednje slovo“, „Bludni parip“, „Listovi na vodi“, „Pjesme iz bolesti i zdravlja“, „Zidovi“ i „Bangladeš“, zbirki priča: „Potomci odbijenih prosaca“, „Kapilarne pojave“ i „Čudna knjiga“, drame: „In vivo“ i „Kemet“, romana: „Ljudi bez grobova“, „Ep o vodi“ i „Ako dugo gledaš u ponor“. Osnovao je književni časopis „Sent“ i književni web časopis „Eckermann“.

Priče, poezija i drame Enesa Halilovića objavljene su u zasebnim knjigama na engleskom, poljskom, francuskom, makedonskom, turskom, albanskom i bugarskom jeziku, a proza i poezija je prevođena na engleski, njemački, španski, ruski, arapski, turski, francuski, poljski, rumunski, ukrajinski, mađarski, slovenački, letonski, albanski, makedonski, grčki, bugarski, katalonski, romski, danski, portugalski, italijanski, bjeloruski, jermenski i latinski jezik. Dobitnik je nagrada: Zlatna značka za doprinos kulturi KPZ Srbije, „Meša Selimović“, „Branko Miljković“, „Đura Jakšić“, „Ahmed Vali“, „Stevan Sremac“, „Zlatno slovo“.

Dobitnik je književne nagrade „Kočićevo pero“ za dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi za knjigu „Sekvoja“, kao i „Velike nagrade IVO ANDRIĆ“, za istu knjigu.

Halilović godinama istražuje različite istorijske događaje, tražeći u njima nešto lirsko i uspijeva u tome da događaje iz prošlosti transponuje u umjetnost, poeziju ili prozu, pružajući tim svjedočanstvima umjetničku vrijednost. Upravo jedan takav motiv pojavljuje se, između ostalog, i u zbirci „Sekvoja“, i to u pjesmi koja je vezana za Crnu Goru, odnosno limski kraj. Pjesma „Igračke (po svjedočenju Branke Bogavac)“ vezana je za strašan stvarni događaj od kojeg je prošlo 80 godina, a o kojem, kaže Halilović, nije učio u školi i poručuje: „Neka se pamti“.

Details

Date:
31. jul 2023.
Event Category:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *