Vjera Miranović Mikić (sopran), Oleksij Molčanov (klavirska pratnja)

Vjera Miranović Mikić (sopran, primadona opere)  rođena je u Podgorici gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj aklademiji u Sarajevu u klasi prof. Blanke Danon. Usavršavala se na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu kod prof. Luisa Devosa i na Muzičkoj akademiji „Mocarteum“ kod profesora Kim Borga. Kao studentkinja je debitovala na sceni Sarajevske opere 1971. godine, čiji je stalni bila do 1985. godine i u njoj je ostvarila veliki broj glavnih sopranskih uloga.

U periodu od 1985. do 1988. godine bila je prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Od 1988. godine stalna je članica Narodnog pozorišta u Beogradu gdje sa velikim uspjehom pjeva najodgovorniji i najteži fah dramskog soprana. Bavi se izvođenjem velikih vokalno instrumentalnih djela, priređuje resitale solo pjesama kao i izvođenje velikog broja djela savremenih kompozitora. Gostovala je na svim operskim scenama bivše Jugoslavije, kao i u Austriji, Belgiji, Italiji, Bjelorusiji, Francuskoj, Rumuniji, Iraku, Češkoj, Slovačkoj, Grčkoj…Snimila veliki broj televizijskih emisija. CD snimci operskih arija emitovani su na svim radio stanicama bivše Jugoslavije, kao i na mnogim stranim radio stanicama u Italiji, Bugarskoj, Grčkoj, Belgiji i dr.

Nosilac je statusa Istaknuti kulturni stvaralac Crne Gore.

Glavne uloge na operskoj sceni imala je u sljedećim komadima:  Aida – Verdi (Aida), Moć sudbine – Verdi (Leonora), Trubadur – Verdi (Leonora), Otelo – Verdi (Dezdemona), Don Karlos – Verdi (Elizabeta), Boemi – Pučini (Mimi), Toska – Pučini (Toska), Madam Baterflaj – Pučini (Ćo Ćo San), Turandot – Pučini (Liu), Norma – Belini (Adalđize), Prodana nevesta – Smetana (Marženka), Knez Igor – Borodin (Jaroslavna), Karmen – Bize (Mikaela), Manon – Masne (Manon), Ero s onoga svijeta – Gotovac (Đula), Gilgameš – Bruči (žena), Simonida – Rajičić (Simonida), Kavalerija Rustikana – Maskanji (Santuca).

Vokalno instrumentalna djela su joj: Verdi – Rekvijem, Pergolesi – Stabat Mater, Orf – Karmina Burana i scenski oratorijum Jama, Nikole Hercigonje.

Vjera Miranović Mikići snimila je: solo pjesme jugoslovenskih autora za Radio Brisel, LP Operske arije (PGP), CD Najlepše arije belkanta (PGP RTS), CD Muzika Crnogorskog dvora. Iza nje su festivali: Bemus, Dubrovačke ljetne igre, Operski festival u Ljubljani, Sarajevske večeri muzike, Sarajevska zima, Dani muzike Herceg Novi, Podgoričko ljeto, Grad teatar Budva, Dunav festival Beograd, Barski ljetopis, Internacionalni operski festival Temišvar, Internacionalni operski festival Bagdad, Pjesma Mediterana – Budva, kao i brojne nagrade u priznanja:

  • Takmičenje mladih muzičkih umjetnika Jugoslavije – Zagreb, 1973;
  • Nagrada grada Podgorice (1978);
  • Nagrada za Liu u Turandotu, na Jugoslovenskom operskom bijenalu u Ljubljani (1982);
  • Trinaestojulska nagrada Crne Gore (1992);
  • Nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu za ulogu Toske (1995);
  • Dobitnica je Pečata Narodnog pozorišta u Beogradu.

Oleksij Molčanov

Oleksij Molčanov je Srednju muzičku školu završio u Kijevu (Ukrajina) u klasi doc. Lidije Šur. Kijevski Državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasi prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je nagrade kao klavirista, od kojih je značajno pomenuti nagradu na takmičenju ‘’Lisenko’’ u Lavovu 1984. godine. Dobitnik je Specijalne nagrade za izvođenje obavezne kompozicije na I takmičenju ‘’Rahmanjinov’’ u Moskvi, 1983. godine. Već kao student započeo je aktivnu koncertnu djelatnost kao solista i kao kamerni muzičar u Ukrajini, Rusiji i Njemačkoj.

Po završetku studija, uporedo sa koncertiranjem, uspješno počinje da se bavi i pedagoškim radom. Recitale je izvodio u Švajcarskoj, na turnejama po Ukrajini i Libanu i koncertirao sa brojnim orkestrima – Filharmonije Cerkasi, Lavov, Dnjepropetrovsk i Filharmonija mladih Harkov. Ostvario je niz snimaka za Državnu Radio i Televiziju Ukrajine. Sarađivao je sa Savezom kompozitora Ukrajine na projektima savremene muzike. Od 1995. je živio u Srbiji gdje nastavlja umjetničku djelatnost uspješnim koncertima u Nišu, Negotinu, Kragujevcu, Zaječaru. Kao solista otvarao je sezone u Niškoj filharmoniji. Posebno su zapaženi nastupi na ‘’Mokranjčevim danima’’ i na ‘’Nimusu’’. 1999. godine dolazi u Crnu Goru, a od maja 2000. zapošljen je na MA na Cetinju. Svoj umjetnički angažman nastavlja na svim značajnijim scenama u zemlji nastupajući sa gotovo svim velikim umjetnicima ostvarivši značajne projekte u kulturi. Nastupao je na festivalima: Espressivo, Grad-teatar Budva, KotorArt, A Tempo, Montenegro Music Festival, DEUS. Vanredni je profesor je na Muzičkoj akademiji na Cetinju za predmet Korepeticija.