Sensartika trio na Barskom ljetopisu (koncert i radionica)

Nesvakidašnji muzički sastav Sensarktika trio održaće koncert u okviru Pratećeg programa Ljetopisa u ponedjeljak 14. avgusta na platou ispred Galerije “Velimir A. Leković” u 20:30h. Dan kasnije, u utorak, 15. avgusta biće organizovana radionica sa ovim triom i to na platou ispred Dvorca kralja Niole, sa početkom u 11h. Radionici, koja je besplatna, mogu se pridružiti svi zainteresovani. 

Sensartika trio nastavak je rada nekadašnjeg istoimenog kvarteta koji je formiran 2012. godine u Beogradu. Članovi grupe su većinom nastupali kao multiinstrumentalisti što je karakteristika i tria koga čine: Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete, mandolina) Darko Armenski (klarinet, saksofon, kaval, gajde i dr.) i Miloš Marić (gitara). Do sada, Sensartika je održala preko 100 nastupa širom Srbije, BiH, Madjarske, Rumunije i Austrije. Tokom kvartetske postave snimljena su dva albuma u ediciji Centra za muziku Kolarčeve zadužbine („Kako se sluša koncert – Istorija od Srednjeg veka do bugi vugija“ 2013. i „Kako se sluša koncert – Bal romantičnog sveta“ 2015.), i numere u okviru CD kompilacije lista „Muzika klasika“ (Beograd, 2014.) . Sensartika kvartet zauzima i dominantno mesto na albumu „Saw Friendly“ (Metropolis Records 2015.) koji pretstavlja prvi CD sa stolarskom testerom kao solističkim instrumentom na Balkanu. Snimili su 8 spotova za Radio-Televiziju Srbije 3, (Bivši RTS Digital) u okviru obrazovnog serijala za mlade i spot za numeru „Tamo daleko“ u produkciji Istorijskog muzeja Srbije i produkcijske kuće „Unicorn“.
Trio Sensartika, od ove godine na repertoaru ima programe Fauna Sacra iMediteraneoFauna Sacra ili Sveti Životinjski Svet, koncept je programa koji je stvoren sa željom da se podrže ideje poštovanja i očuvanja životinjskog sveta koji nam svakodnevno toliko toga daruje. Želja tria je da se upoznamo ili podsetimo u kojoj meri je ovaj deo sveta u sprezi sa muzičkim stvaralaštvom i da na nov način oslušnemo sve ono što nam Fauna svakodnevno poručuje. Sa svojim autentičnim aranžersko-eksperimentalnim zvukom, trio ima tendenciju da briše granice sveta iskonskih doživljaja i akademskih kategorija u nadi da takav pristup donosi slušaocima zapostavljenu radost simbioze čoveka i prirode.