Posljednje književne promocije jubilarnog Ljetopisa

Književni program 30. jubilarnog Barskog ljetopisa biće zaokružen u ponedjeljak i utorak, predstavljanjem crnogorskih autora i njihovih djela. Naime, nakon posljednje promocije regionalnog karaktera kojom se barskoj publici u nedjelju 13. avgusta predstavlja Sašo Dimoski, jedan od vodećih makedonskih pisaca mlađe generacije, u ponedjeljak 14. avgusta na platou ispred Dvorca kralja Nikole od 21h svoju promociju imaće pisac, izdavač i novinar Jovan Nikolaidis na kojoj će biti riječi o njegovom romanu „Naši su životi bjekstva“. Moderator večeri biće Jelena Knežević. Dan kasnije, u utorak, 15. avgusta biće promovisan zbornik radova Pasaži iz Bara 2, čiji je priređivač Mila Čordašević, višegodišnja selektorka književnog programa Ljetopisa. Publikacija Pasaži iz Bara 2 nastala je u čast tridesetogodišnjice Barskog ljetopisa, kao rezultat svojevrsne književne radionice koja se u prethodnoj deceniji održavala, pod istoimenim sloganom,  u okviru literarnog segmenta ove multimedijalne manifestacije. Autori priloga su Sreten Vujović i Svetozar Savić. I ovo veče zakazano je za 21h ispred Dvorca kralja Nikole. Moderator će biti Vesna Šoškić.

Jovan Nikolaidis  (Joanis Arvanitas) je crnogorski pisac, izdavač i novinar, u javnosti prepoznatljiv po upornosti u afirmaciji crnogorske multikulturalnosti, koji Balkan doživljava kao zonu tolerancije i mirne koegzistencije. Rođen je 1950. godine u Ulcinju. U periodu 1974-1990 živio je u Sarajevu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, a u listu Oslobođenje obavljao je poslove novinara i urednika. Početkom devedesetih vratio se u rodni grad i u njemu osnovao izdavačku kuću Plima, pokrenuo i dugo godina uređivao časopis Plima plus, kao i prvo glasilo na albanskom jeziku, reviju Kronika. Uspostavio je brojne veze sa piscima iz regiona, a mnogi najznačajniji domaći i regionalni pisci započeli su svoj stvaralački put u njegovom časopisu. Pokretač je projekta Kuća za pisce i dugogodišnji saradnik ugledne međunarodne prevodilačke mreže Traduki. Takođe je osnivač ogranka Matice crnogorske u Ulcinju. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK). Na književnom planu, kao autor se potpisuje na četrnaest proznih, pjesničkih i esejističkih knjiga, a neka od objavljenih djela su: Valdinos 33 (roman), Ulcinjska pisma (eseji), Crnogorska krivica (politički eseji), Valdinos (price), Čapuri (pjesme),  Budim se sa tuđinom u sebi (pjesme), Montenegro i/ili Crna Gora  (eseji) Monahos(esej), Raznosači kostiju (eseji),  Kosa mu je blistala, modra, svilenkasta (price),  Starac u zalivu (price). U posljednje vrijeme objavljuje i pod pseudonimom Joanis Arvanitas, kao što je slučaj sa najnovijom knjigom Naši  su životi bjekstva, u kojoj traga za neprozirnim dijelom svog porijekla. Roman je objavljen ove godine i predstavlja prvi dio trilogije naslovljene Roman o Nikoli.

Publikacija Pasaži iz Bara 2 (priređivač: Mila Čordašević) nastala je u čast tridesetogodišnjice Barskog ljetopisa kao rezultat svojevrsne književne radionice koja se u prethodnoj deceniji održavala, pod istoimenim sloganom,  u okviru literarnog segmenta ove multimedijalne manifestacije. Prvi tom Zbornika, objavljen 2012. godine, sadrži 45  specijalno napisanih tekstova učesnika  književnog programa u periodu ‎2007-2011.

U drugom tomu Pasaža iz Bara, publikovano je oko 60 poetskih, proznih, esejističkih, naučnih i publicističkih tekstova koje potpisuju učesnici književnog programa u periodu ‎2012-2016. godine. Pored neospornih estetskih kvaliteta, Zbornik ima i dokumentarnu vrijednost, jer svjedoči o jednoj dekadi trajanja Barskog ljetopisa u toku koje su se održavale isključivo autorske književne večeri posvećene istaknutim crnogorskim i regionalnim piscima čije je stvaralaštvo visoko vrednovano kako kod čitalaca, tako i kod književne kritike. Knjiga je objavljena u izdanju Kulturnog centra Bar, a u ime izdavača potpisao se Ćazim Nikezić.

RECENZENT

Vesna Pavićević radi kao profesorica književnosti u Gimnaziji „Niko Rolović“ u Baru. Studije jugoslovenskih književnosti sa opštom književnošću završila je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Jedna je od onih koji još uvijek vjeruju u misionarsku ulogu profesora književnosti. Smatra privilegijom i čašću što život živi u stalnoj interakciji sa mladima, u neprestanom nastojanju da u  njima zapali i rasplamsa iskru ljubavi prema knjizi. Ova posvećenost otvorila joj je vrata za učešće u više značajnih projekata u oblasti obrazovanja. Angažovana je u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva u Podgorici. Godinama je saradnica Festivala Barski ljetopis. Autorka je brojnih tekstova, recenzija i kolumni, među kojima je i recenzija ovog zbornika radova naslovljena Pasaži iz Bara – književni mozaik jednog drevnog grada.

AUTORI PRILOGA

Sreten Vujović je rođen na Cetinju. Nakon završenog školovanja, dugi niz godina radi kao prosvjetni radnik u crnogorskim i inostranim osnovnim i srednjim školama. Dopisni je saradnik za maternji jezik i književnost United World Coledge of the Atlantic iz Velsa.

Uspješno radi skulpture u drvetu, te je imao tri samostalne i tri grupne izložbe skulptura. U domenu lijepe književnosti, objavio je dvanaest naslova, od kojih su neki ponovljena izdanja: Pjesma zaboravne ptice, Bezglavo kolo, Soba za specijalne, Knjiga postanja, Kako tonu horizonti, Kako se vratiti (zapisi iz egzila), Poema o ljubavi, Đavolje kolo u Manastijeru na Velji Poneđeljak, Veliki Brat, Vođa, Molitva (francusko-crnogorsko izdanje), Pejzaž bez prostora i Izabrane priče – Tommy, Moj prijatelj. Poezija i prozni radovi su mu prevođeni na brojne jezike: engleski, njemački, italijanski, poljski, francuski, galjego, albanski, makedonski, slovenački i bjeloruski. Zastupljen je u nekoliko zbirnih knjiga poezije i više antologija, kao i u brojnim listovima i časopisima u zemlji i inostranstvu. Bavi se prevodilaštvom sa italijanskog, njemačkog i makedonskog jezika, književnom kritikom i esejistikom. Dobitnik je Trinaestonovembarske nagrade – najvećeg priznanja rodnog  grada.
Živi na Cetinju. Član je i jedan od osnivača Književne opštine Cetinje, Nezavisnog društva crnogorskih pisaca, DANU, zatim Matice crnogorske i Crnogorskog PEN centra, čiji je aktuelni potpredsjednik.

Svetozar Savić je rođen je 1962. u Nikšiću, gdje je kratko živio. Dio mladosti proveo je u Novom Sadu, gdje je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu, i u  Beogradu, gdje je magistrirao na istom fakultetu i odbranio doktorsku disertaciju na temu: Autohtone crnogorske sorte vinove loze, te stekao titulu dr biotehničkih nauka. Naučni je saradnik, realizator brojnih projekata i fakultetski predavač. Posjeduje sertifikat instituta u Londonu za međunarodnog poznavaoca vina i žestokih pića i ovlašćeni je crnogorski degustator šire i vina. Crnogorski je delegat u Internacionalnom uredu za vinovu lozu i vino u Parizu; član je Odjeljenja za poljoprivredu u CANU; profesionalni je član Međunarodne asocijacije enologa i vinogradara, kao i drugih značajnih naučnih i stručnih domaćih i inostranih asocijacija.

Na planu pisanog stvaralaštva, objavio je preko sto naučnih i popularno-stručnih radova u domaćim i stranim publikacijama, a potpisuje se i kao autor šest i koautor dvije stručne knjige, od kojih su dvije prevedene na ruski i engleski jezik, a jedna je ovjenčana međunarodnom nagradom u Parizu. Uz sve ovo, uspješno se bavi i beletristikom, odnosno lijepom književnošću. Prvo objavljeno književno djelo su mu kratke priče u formi romana, sa simboličnim naslovom Ljetopis jednog badanja. Drugi roman, naslovljen Vajar, inače publikovan 2015. godine u izdanju podgoričke IK Obodsko slovo i beogradskog izdavača Štampar Makarije, naišao je na veoma dobar prijem kod čitalačke javnosti. Zvanična književna kritika ga ocjenjuje kao djelo visoke umjetničke vrijednosti, zbog čega je nominovan, u crnogorskoj selekciji, za regionalnu nagradu Meša Selimović, a samog autora kao ozbiljnog pisca, koji pretenduje da nadjača  naučnog stvaraoca u sebi. Živi u Baru, a zaposlen je u preduzeću Plantaže ad, 13. jul u Podgorici.