Rajko Joličić i Božidar Nikolić Čarli čitali svoju poeziju Baranima

Poznati i ugledni Barani i pisci, Rajko Joličić i Božidar Nikolić Čarli nastupili su u okviru 31. “Ljetopisa” 24. juna, otvorivši tako književni segment pratećeg programa. Oni su tom prilikom čitali odabranu ljubavnu poeziju, koju potpisuju kao autori. Veče je proteklo u znaku lijepo pisane i iskreno kazivane riječi, ali i prijateljskog razgovora koji su autori imali sa svojim gostima, učesnicima u programu. Brojni prisutni uživali su uz ljubavne stihove prepoznatljivih sugrađana, koji su nastajali godinama unazad na temeljima emocija, iskustva i doživljaja svijeta koji ih okružuje. Rajko Joličić i Božidar Nikolić Čarli su, inače, prepznatljivi po svom stvaralaštvu, svestranosti i ljubavi koju njeguju prema svom gradu i društvu. 

Božidar Nikolić Čarli je rođen 1959. godine u Peći. Osnovnu školu završio je u Andrijevici i Kolašinu, a srednju u Baru, na smjeru Lučko-transportni tehničar. Radio je u Luci Bar. Književnim stvaralaštvom se bavi 40 godina. Poeziju piše od 1979. Do sada je objavljivao u mnogim časopisima i zbornicima poezije. U dva zbornika „Mostovi“ u izdanju Kulturno-prosvjetne zajednice iz Pljevalja, objavljene su mu dvije pjesme „Lipa“ 1996. godine i „Ljubičica“ 1997 godine. U izdanju NVO „Umjetnost bez granica“ iz Bara, 2014. godine štampane su mu tri pjesme: „Opet pišem“, „Tvoja duša“ i „Zabluda“. Svoju prvu zbirku poezije „Besjede o bitisanju“ izdaje samostalno 2000. godine. U organizaciji Banatskog kulturnog centra i Centra za razvoj i pružanje usluga socijalne zaštite Kikinda, Nikolić kao predstavnik Bara i Crne Gore 2017. godine učestvuje na Festivalu umjetničkog stvaralaštva „Sunčan dan – Likovni i literarni radovi osoba ometenih u razvoju i invaliditetom“ i pjesmom „Feniks ptica“ osvaja drugu nagradu, koju je podijelio sa pjesnikinjom UNICEF-a. Živi i piše u Baru.

Rajko Joličić je poznati crnogorski pjesnik, novinar, glumac, humorista, satiričar i humanista, vječiti barski Đedo Mraz. Rođen je 1947. godine u malom ribarskom selu Krnjice, na obali Skadarskog jezera. Svoj novinarski angažman započeo je kao lutajući reporter u Radio Baru, nastavio kao autor brojnih radio emisija, a potvrdio se i kao TV stvaralac. Živi u Baru i radi kao autor jedne od najslušanijih emisija Radio Bara „Selu u pohode“. U književnom svijetu prepoznatljiv je kao poeta čija su djela zastupljena u mnogim antologijama književnosti za djecu širom regiona, kao i u lektiri za najmlađe. Njegove pjesme prevođene su na više stranih jezika. Do sada je objavio dvadeset pet naslova pjesama za djecu i odrasle. Preko trideset njegovih pjesama za djecu i odrasle su komponovane i mnoge su već postale hitovi. On je, takođe, jedan od „Dva gusara iz Bara“, najizvođenije predstave u istoriji grada pod Rumijom. Dobitnik je mnogih priznanja za svoje stvaralaštvo, između ostalih laureat je nagrade za sveukupno stvaralaštvo za djecu i mlade „Stara Maslina“.