Odigrana predstava „Exit“ teatra – ,,Taksimetar“, „Jami distrikt“ za završnicu pozorišnog programa

Predstava „Taksimetar“, zagrebačkog „Exit“ teatra, u režiji Matka Raguža, odigrana je u četvrtak, 09. avgusta na sceni u Starom Baru, u okviru takmičarske selekcije „Ljetopisa“, kojom se ulazi u završnicu pozorišnog programa festivala.

Ovaj komad gledaocu prikazuje šta se događa taksisti na ulicama Zagreba dok se u njegovom automobilu vozi mnoštvo različitih karaktera, od konceptualnog umjetnika preko tajanstvene dame koja to nije, novopečenog japija i bivšeg pankera, neiskusnog sveštenika, pasioniranog demonstranta, starog, usamljenog profesora marksizma, te drugih likova kroz koje se ogledaju problemi i frustracije vremena u kojem živi hrvatsko, ali i društvo na ovim prostorima generalno.

Ova priča je jedan presjek i slika socijalnog stanja pojedinaca koji čine naše društvo. Misli se i na starije i na mlađe generacije. Pritom, lakše se ozbiljna priča plasira na vedriji način ispričana. Koliko god to ozbiljno bilo to će publika bolje prihvatiti. Ni u životu nije ništa crno-bijelo. Mi se nasmijemo često i u nekim teškim situacijama, kao i onim benignim. Humor uvijek, na neki način, spašava, kazao je glumac Zijad Gračić.

„Taksimetar“ kratkim prikazima otužnih sudbina i neuspješnih ljudi detektuje kako ozbiljne socijalne probleme tako i mučne neuroze pojedinca u društvu. Samourušavanje ličnosti, razrušeni brakovi, mladi koji odlaze iz svoje zemlje, preispitivanje duhovnih i moralnih vrijednosti tačke su odrednice života u takvom društvu. Iako kreće iz Hrvatske, „Taksimetar“ je pomalo priča o svima nama na Balkanu.

Uloge u ovom komadu, rađenom po originalnom tekstu Gorana Vojnovića, tumače: Zijad Gračić i Robert Budak.

Posljednja predstava koja će se igrati na „Ljetopisu“ je „Jami distrikt“ ostvarenje poznatog reditelja Kokana Mladenovića, u produkciji Bitef teatra i Centra za kulturu Tivat. Igraće se 15. avgusta, u Starom Baru, sa početkom u 21.30h. Karte za ovu predstavu mogu se rezervisati pozivom na broj 068/278-760 ili kupiti na prodajnom štandu Ljetopisa, koji je aktivan svakog dana od 18h do 22h ispred Dvorca. Napominjemo da će štand raditi do 12. avgusta, kada će festival biti zvanično zatvoren. Nakon 12. avgusta karte će, dakle, biti moguće samo rezervisati pozivom ili kupiti uoči igranja ispred Starog Bara. 

S obzirom na to da je predstava „Jami distrikt“ dio takmičarske selekcije i da se igra po zatvaranju festivala, proglašenje i uručenje pozorišnih nagrada biće odgođeno, kako bi stručni žiri u sastavu Dragana Tripković, Zoran Rakočević i Pavle Ilić, pogledao i ovaj komad, pa donio odluku o najboljima u kategorijama: rediteljsko ostvarenje, glavna muška i glavna ženska uloga.