Hajdarević: Pisci nastoje književnošću razgovarati sa svijetom oko sebe

Književni program Barskog ljetopisa nastavljen je u nedjelju, 02. jula u sali Dvorca kralja Nikole, predstavljanjem romana „Gdje si ti ovih godina“ bosanskohercegovačkog autora Hadžema Hajdarevića. Promocija je, prema ustaljenom konceptu, bila zamišljena i realizovana kao razgovor sa moderatorom. Na ovoj večeri to je bio prof. dr Draško Došljak.

Hajdarević je prije svega izrazio zadovoljstvo što je dio 30. jubilarnog Barskog ljetopisa, a onda i napravio osvrt na teme koje dominantno zaokupljaju njegovo stvaralaštvo i čitaoce kao suštinski važan aspekt postojanja književnosti i stvaranja uopšte.

Ono što zaokuplja svakog pisca je da književnošću nastoji razgovarati sa svijetom oko sebe, uspostaviti neku normalnu, zdravu komunikaciju  kad je u pitanju i razumijevanje književnosti i razumijevanje umjetnosti općenito. Svakom je piscu drago kad sretne svoje čitaoce. Danas sam pročitao jednu jako dobru misao koja se veže sa Ivu Andrića, a to je da treba imati velike čitaoce, a ne samo velike i značajne pisce“ – kazao je Hajdarević.

Hadžem Hajdarević je autor koji je objavio je više od dvadeset knjiga poezije, proze, publicistike, knjiga za djecu, te učestvovao u više uredničkih, manifestacijskih, književnih i lingvističkih projekata. Do sada je objavio dvanaest knjiga pjesama, izabranih stihova, više knjiga proze, kolumni i eseja, čime se ubraja u najplodnije savremene bosanskohercegovačke autore. Ipak, „Gdje si ti ovih godina“ je njegov roman prvijenac za koji je ideju nosio punih 20 godina, prije nego što ju je stavio na papir.

„Tema rata, tema onoga što se događalo u Bosni 1992. i 1995. godine je dominantna tema ovog romana. Ali ovo nije priča o ratu, nego o iskustvu rata, odnosno priča koja se tiče onoga koji je otišao iz Bosne prije nego što će početi rat, pa se vratio. To je priča o mogućnosti i nemogućnosti povratka, o vremenu koje ni na koji način ne stoji i koje je toliko nezaustavljivo da svako sjećanje postaje problematično, je biva opterećeno bilo vlastitim egom bilo problemima koje nastaju u određenim životnim i društvenim okolnostima“, objasnio je autor.

Ova promocija bila je treća, nakon književne večeri Gorana Samardžića i Marine Vujčić, na kojoj su se barskoj odnosno crnogorskoj publici predstavili regionalni stvaraoci iz oblasti književnosti.