Gromoglasne stajaće ovacije na otvaranju 32. “Ljetopisa”

Trideset drugi festival „Barski ljetopis“ svečano je otvoren u nedjelju, 30. juna na Šetalištu kralja Nikole koncertom Simfonijskog orkestra i Hora RTS, pod dirigentskom palicom jednog od najistaknutijih dirigenata današnjice, maestra Bojana Suđića.

Na samom početku, prisutnima se u ime pokrovitelja festivala, obratio gradonačelnik Bara Dušan Raičević koji je tom prilikom istakao da Bar ima posebnu kulturno-identitetsku genezu koja počiva na bogatoj prošlosti i saglasju različitih kulturnih i vjerskih karakteristika. Od nastanka prvog književnog i važnog istorijskog djela na ovim prostorima, u 12. vijeku – „Ljetopisa popa Dukljanina“, do centra savremene umjetnosti i kulturnih zbivanja danas.

„U novijoj istoriji, kulturnoj prepoznatljivosti Bara pečat daje „Barski ljetopis“ – prestižan kulturno-umjetnički festival na koji smo svake godine sve ponosniji. Preplitanje prošlosti i tradicije artikulisanih kroz kulturno-istorijske spomenike širom naše opštine, s jedne strane i modernih umjetničkih izraza, s druge, daje posebnu čar „Barskom ljetopisu“, čineći ga svojevrsnim brendom i ujedno našim najboljim promoterom“, istakao je Raičević.

Čast da zvanično otvori festival pripala je ministru kulture u Vladi Crne Gore, Aleksandru Bogdanoviću. On je uputio pohvale organizaciji festivala, koji nezavisno od sredstava kojima raspolažu, godinama unazad, održava nivo i kontinuitet.

„Bar je jedan od rijetkih crnogorskih gradova koji se može pohvaliti kulturnom manifestacijom koja bilježi zavidan kontinuitet i istrajnost, i ako je u nekim periodima tokom te tri decenije teško bilo organizovati i mnogo svedenije kulturne događaje nego što je multimedijalni festival kakav je „Barski ljetopis“. Jedan od ključnih faktora pored entuzijazma samih organizatora sigurno je i vjerna publika, čija je brojnost uveliko nadilazila prosječnu posjećenost sličnih manifestacija u Crnoj Gori“, istakao je ministar Bogdanović.

Nakon toga, uslijedio je devedesetominutni koncert koji je, po riječima publike, prevazišao sva pozitivna očekivanja. Preko stotinu izvođača na bini priredilo je neke od najpoznatijih klasika u istoriji muzike. „Karmen“ Žorža Bizea, Borodinov „Knez Igor“, Verdijev „Nabuko“, samo su neke od kompozicija koje su se čule širom gradske marine, a najveće oduševljenje izazvala je „O Fortuna“ Karla Orfa koja je ponovo na bisu ispraćena spektakularnim vatrometom i gromoglasnim stajaćim ovacijama.

Dirigent Bojan Suđić, koji je jedan od muzičkih urednika festivala, kazao je da je, upravo zbog te činjenice, sinoćnji nastup bio dodatan izazov za njega. Kako je rekao, ovim koncertom se pokazalo da Bar ima potencijal za sjajnu kulturnu scenu i preko mjere koju je do sada pokazivao.

„Festival se potrudio da napravi ovako fascinantnu scenu, da puno uloži, da bude ambiciozan, i da na kraju ugosti ovaj ansambl koji je, čini mi se, bio kadar da uspostavi divnu vezu sa publikom, I to je upravo ono što nam je najvažnije. Muzika koju smo večeras izveli je bliska ovom podneblju i mislim da je ovo divan način da se vidi koliko je Bar postao značajan na kulturnoj sceni i koliko se mora ulagati na ovaj način“, istakao je on.

Suđić je dodao da se njegova koncepcija programa kao selektora vodi kvalitetom prije svega, koji je komunikativan i prikladan vremenu i podneblju.

Ovogodišnji festival po treći put odvija se pod vođstvom direktorice Ksenije Popović Ivanišević koja je na samom otvaranju istakla da kultura ne poznaje granice, te da je zadovoljna publika jedino pravo mjerilo uspjeha.

„Bilo nam je izuzetno važno da otvorimo „Ljetopis“ na ovaj način, i čini mi se da smo večeras pokazali da kultura spaja ljude onamo gdje ih politika i neke druge okolnosti razdvajaju. Mislim da je ovo bio pravi trenutak da ovakav jedan orkestar, iz susjedne države, gostuje kod nas i da uživamo u nečemu što je, čini mi se da i publika dijeli mišljenje sa mnom, superiornog kvaliteta“, kazala je ona.

Popović je od svog debitovanja za cilj postavila podizanje kvaliteta u svim segmentima festivala, bolje pozicioniranje istog na regionalnoj sceni, ali i sve veći broj publike do koje se raznolikošću dopire. Kako brojke pokazuju, iz godine u godinu, ovo joj i polazi za rukom.

„Programska koncepcija je kao i do sada, da svaka godina bude sve bolja i bolja, da se bavimo važnim temama, da pomjeramo granice sopstvene iz godine u godinu i nastojimo da to uradimo. Imamo zaista impozantan selektorski tim koji predano radi i ima istančan ukus i mislim da to prepoznaje publika jer zaista broj gledalaca nakon svakog programa raste konstantno, i vjerujem da je to pokazatelj da smo na pravom putu“, zaključila je Popović i dodala da je njihov cilj da građanima Bara ponude najbolji mogući program u sklopu finansija kojima raspolažu, te da to rade sa najvećom mogućom odgovornošću prema poreskim obveznicima koji finansiraju ovaj festival.

I ove godine „Ljetopis“ će iznjedriti predstavu u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice. Režiju potpisuje eminentni evropski reditelj Andraš Urban, koji će po motivima Servantesovog romana na scenu donijeti autorski projekat „Don Kihot“ sa kompletno ženskim ansamblom. Takva podjela nagovještava da predstava tretira „ženske teme“, što nam je Popović i potvrdila.

„Andraš Urban se beskompromisno bavi temama, i baš zato je odabran da se bavi „Don Kihotom“ na ženski način. Čini mi se da smo mi posljednjih decenija postali ravnodušni prema temi ženskih prava i ženskih problema, i mi smo se sa time suočili u ovoj predstavi i otvorili neke teme o kojima mnogima nije drago da pričaju i koje se tretiraju kao naša stvarnost na koju pristajemo“, zaključila je Popović.

Premijera predstave zakazana je za 20. jul, na ljetnjoj pozornici Doma kulture.

Ovogodišnji „Barski ljetopis“ trajaće do 18. avgusta, a tokom narednih sedam nedjelja publika će biti u prilici da uživa u 13 predstava, 14 koncerata, 7 književnih programa, 4 izložbe, 7 kultnih filmskih ostvarenja, ali i u pratećem programu koji je posebno usmjeren na najmlađu publiku.