Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Zatvaranje festivala: „Mediteranske priče”, multimedijalni art projekat

27. avg 2022. od 21:00

ZATVARANJE FESTIVALA

„MEDITERANSKE PRIČE”, MULTIMEDIJALNI ART PROJEKAT:

SONJA ĐURANOVIĆ (izložba radova), dr ANASTAZIJA MIRANOVIĆ (modna revija) i unplugged koncert „ANDREA DEMIROVIĆ & BEND”

 

O projektu: 

Multimedijalni art projekat „Mediteranske priče“, kojim se zatvara 35. izdanje „Barskog ljetopisa”, čini izložba slika crnogorske likovne umjetnice Sonje Đuranović i modna kolekcija istoričarke umjetnosti Anastazije Miranović, inspirisana Sonjinim slikarskim opusima „Vrtovi” i „Kaktusi su sada lale”.

Svedena predmetnost samorazvojnih formi, instinktivna arabeska i intuitivna estetika građeni intenzivnim, istovremeno, suptilnim koloritom, karakterišu stvaralaštvo Sonje Đuranović. Modeli u svili Anastazije Miranović sa reprodukcijama Sonjinih slika, svedenošću modelovanja/forme daju slikama potrebnu trodimenzionalnu mobilnost/vitalnost, uz zadržavanje /neremećenje njihove osnovne estetsko-značenjske upečatljivosti/znakovitosti. Upravo, kreativno, intuitivno prepoznavanje i „poštovanje instinktivnog sloja u sopstvenom biću” čini sinergetsku, kohezivnu kopču artističkih priča Sonje Đuranović i Anastazije Miranović.

 

Biografije: 

Sonja Đuranović je diplomirala 1988. godine na Odsijeku za likovno vaspitanje Pedagoške akademije u Nikšiću. Od 1988. do 1992. godine je studirala na Odsijeku za slikarstvo, u klasi prof. Milivoja Unkovića na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a 1992. je diplomirala na Odsijeku za slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Od 1994. godine je članica ULUCG. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Podgorici.

 

 

Dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti, likovna kritičarka i modna dizajnerka, rođena je u Kotoru, gdje je završila osnovnu i srednju školu, kao i školu za Osnovno muzičko obrazovanje. U Beogradu je diplomirala na Filozofskom fakultetu, na grupi za istoriju umjetnosti. Magistrirala je, a potom i doktorirala iz oblasti kulturnog turizma. Ima zvanje istraživača i muzejskog savjetnika, što je posljedica dugogodišnjeg rada u galerijskoj i muzejskoj djelatnosti i relevantnog broja objavljenih stručnih tekstova iz oblasti likovne umjetnosti.

Selektor je mnogih značajnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu, kao i član respektabilnih stručnih žirija i komisija iz domena likovnih umjetnosti i kulturno-istorijskog nasljeđa. Selektor je i komesar za nacionalne postavke Venecijanskog bijenala likovne umjetnosti za 2015. godinu, najprestižnije smotre likovne umjetnosti na svijetu i  višegodišnji je selektor likovnog programa festivala „Barski ljetopis“. Od jula 2013. bila je radno angažovana na Cetinju, kao direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, a zatim i kao direktorica Narodnog muzeja Crne Gore. Trenutno upravlja Zavičajnim muzejom u Baru.

 

 

O koncertu: 

Za sve ljubitelje akustičnog zvuka unplugged nastup Andree Demirović & banda donosi nam jedinstvene obrade domaćih i stranih publici dobro poznatih hitova. Pjesme kada se stvaraju obično nastaju uz klavir ili gitaru, te takvom akustičnom izvedbom želimo direktno prenijeti muzičku energiju u ušuškanoj i intimnoj atmosferi.

Dobro došli na „koncert bez struje“.

 

Biografija: 

Andrea Demirović je rođena 17.06. 1985. god u Podgorici. U Baru završava nižu muzičku školu na odsjeku za klavir. Srednju muzičku školu, na odsjeku za solo pjevanje, završava u Kotoru. Diplomirala je osnovne, a zatim i specijalističke studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju na odsjeku muzička pedagogija, tj. harmonija sa harmonskom analizom. Radi kao profesor u nižoj muzičkoj školi u Baru.

Svoju karijeru započinje 2002. god na festivalu Sunčane skale. Svoj prvi studijski album objavljuje 2006. god. Sa albuma su se izdvojile pjesme „Šta će mi dani“, „Previše sam mlada“, „Nisi ti kriv“, „Planina“…

Tri godine kasnije predstavlja Crnu Goru na Eurosongu u Moskvi sa pjesmom „Just get out of my life“ proslavljenog njemačkog kompozitora Ralpha Siegela.   Pjesma je postala hit među fanovima Eurosonga, a Andrea je često bila gost na koncertima širom Evrope u organizaciji OGAE (Portugal, Švedska, Španija, Srbija).

Nakon Eurosonga objavila je dva singla u saradnji sa kompozitorom Vladimirom Graićem – „Odlazim“ i „Posveta“.

U junu 2017. god objavljuje singl „Pamti“ (muzika i aranžman Nemanja Nedeljković Nemus, tekst Andrea Demirović) koji je rezultat saradnje sa Zoranom Markovićem Zonjom, koji se potpisuje kao izvršni muzički producent, scenarista, režiser i producent spota .  Ovom pjesmom Andrea pravi muzički zaokret u svojoj karijeri, okrenuvši se novom muzičkom pravcu – elektro popu. „Pamti“ se našla na jedinoj relevantnoj regionalnoj top listi „Domaćica“ Mtv Adria, i zadržala se na istoj sedam nedelja.

Na “Monteviziji” 2019. godine predstavila je singl “Ja sam ti san”, za koji je napisala tekst, a koautor je muzike u saradnji sa inostranim timom autora. (Michael James Down, Primoz Poglajen, Adam Featherstone, Will Taylor). I ovoga puta za ekranizaciju pjesme bio je zadužen Zoran Marković Zonjo, koji potpisuje scenario, produkciju i režiju spota.

U maju 2021. godine objavljuje dva ekranizovana singla – “Proljeće“ u saradnji sa produkcijom Džep sa tajnama,autora Momčila Zekoviča Zeka, i elektro baladu „Igra“ čiji je autor Bojan Jovović. Režiju,scenario i produkciju spota za singl „Igra“ takođe potpisuje Zoran Marković Zonjo.

U okviru „Barskog ljetopisa“ do sada je održala dva jazz koncerta, .2016. i 2018. godine.

Detalji

Datum:
27. avg 2022.
Vrijeme:
21:00
Kategorija događaja:

Mjesto

Dvorac kralja Nikole

Organizator

JU Kulturni centar Bar