Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Plesno-pozorišni komad inspirisan romanom „Bjeguni“

15. jula

Ljetnja scena Doma kulture

 21.00h

Plesno-pozorišni komad inspirisan romanom „Bjeguni“ poljske književnice i nobelovke Olge Tokarczuk.

Koreograf i reditelj: Staša Zurovac

Muzika: Alexander Balanescu

Kostimografkinja/Scenografkinja: Bjanka Adžić Ursulov

Dizajner svjetla: Marko Mijatović

Inženjer zvuka: David Kent

Izvođači: Yuko Harada, Núria Giménez Villarroya, Kasija Vrbanac-Strelkin, Lucija Kukor, Juliana Vargas Rodriguez, Shao Yang Hsieh

Muziku izvodi: Balanescu Quartet

Alexander Balanescu – violina

Yuri Kalnits – violina

Una Palliser – viola

Nicholas Holland – cello

Koprodukcija: Hrvatski institut za pokret i ples / 40. Tjedan suvremenog plesa

 

O predstavi:

Olga Tokarczuk, poljska nobelovka, napisala je „Bjegune“ kao posvetu putovanju i bijegu, potrazi za smislom i besciljnom lutanju. Fascinantno stjecište vremena, mjesta i prostora, ovo izvanredno djelo zbirka je dužih i kraćih priča koje se spajaju poput šarenog kaleidoskopa. Smješten između 17. i 21. vijeka, roman je „filozofsko promišljanje savremenog putovanja“. Roman je strukturiran kao niz vinjeta, od kojih su neke izmišljene, a druge temeljene na činjenicama.

„Bjeguni“ su predstava koja crpi inspiraciju iz začudnih slika romana te kroz istraživački proces stvara vlastiti slikopis. Autori pronalaze poveznice sa junacima knjige, u nastojanju da publiku povedu na putovanje gdje im se iskustva susreću.

 

Riječ reditelja:

Kako i sama autorka u jednom tekstu u knjizi kaže: „Ne zanimaju me ponovljivi događaji, onakvi kakvima se sa pažnjom klanja statistika, oni koje svi slave sa zadovoljnim, familijarnim smiješkom na licima, zanima me nenadano, slučajno razgolićavanje. Stidljivo „ups“, porub rublja ispod pomno plisirane haljine. Metalni, odvratni skelet iznenada izvire ispod baršunaste presvlake; erupcija opruge iz plišanog naslonjača koja besramno demaskira iluziju svake mekoće.

„Muzika Alexandera Balanescua, virtuoza na violini i osnivača svjetski poznatog Balanescu Quarteta sa kojim će nastupiti u predstavi, bila je neodoljiv partner u ovom pokušaju da zajedno stvorimo ovu priču o putovanju, o kretanju.“

Staša Zurovac

 

O kompozitoru:

Tokom svoje karijere Balanescu je crpio brojne inspiracije iz svojih saradnji. U svijetu plesa: s Pinom Bausch, Meryl Tankard, Jochenom Ulrichom, Virgiliom Sienijem; u pozorištu: s Pippom Delbonom, Matthewom Dunsterom, Chiara Guidi; u filmu je dva puta nagrađen Gopo nagradom za najbolji originalni soundtrack. Balanescu odbija prihvatiti podjele između različitih muzičkih polja, posljedično radeći s tako raznolikim umjetnicima kao što su Michael Nyman, Gavin Bryars, David Byrne, Kraftwerk, Pet Shop Boys, Jack De Johnette, Ornette Coleman, John Surman, Goldfrapp, Depeche Mode i Grace Jones.

 

Detalji

Datum:
15. jula
Kategorija događaja: