Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Promocija pedeset godina stvaralaštva Miroslava Jovanovića Timotijeva

1. nov 2018. od 20:00

Miroslav Jovanović Timotijev, crnogorski pjesnik, esejista, kolumnista i kritičar, na književnoj sceni prisutan je pedeset godina, od 1968. godine, kada je njegova prva pjesma „Južno od mojih očiju“ ugledala svjetlost dana u periodici „Čik“.

Do sada je objavio osam knjiga pjesama za odrasle i pet za djecu. Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja, a njegove pjesme su prevođene na nekoliko stranih jezika i zastupljene u brojnim pjesničkim antologijama. Autor je i zanimljivih kolumni „Hipnotisani ugao“ (bARS) i „Gospodin M. Skot“ (BarInfo).

Timotijev slovi i kao humanista koji je u okviru svog projekta „Mijenjao bih životnu priču“ poklonio hiljadu knjiga djeci kojima život nije naklonjen.

Knjige poezije za odrasle: Plamteće saće, Opet lože oblake,  Pustoš još peva, Autopsija senke, Laureat paučine, Večnost i druge čežnje, Šaptač u groblju – nove i izabrane pesme, i Devet jezika ćutnje.

Knjige poezije za djecu: Svetionik, Kuća na oblaku, Nacrtaj mi petak, Papirne lađe – nove i izabrane pjesme za djecu, Nacrtaj mi petok (knjiga na makedonskom jeziku) i Četiri sezama – bajke i bajkovite pjesme.

Riječ kritike:

Ima pjesnika uz čije ime pristaje sintagma poeta doctus. Rijetki su, a u crnogorskoj književnosti M. J. Timotijev je jedan od njih, o čemu svjedoči upravo ono eruditsko u njegovoj poeziji. Samo učen stvaralac može, poslije lirskog solilokvija, da otvori raskošni dijalog sa poezijom samom, prostorima i vremenima.

dr Gordana Leković

Da djetinjstvo uvijek ostaje i traje, da su njegove bezbrižnosti i osmijehom ukrašena lica prisutna i kada ono mine, da snaga Timotijeve riječi i toplina njene semantike traju po svim ovozemaljskim i onozemaljskim dječijim hronotopima, da dom u kojem su rođeni Teofan i Tavita krije Bajku o nemuštom konopcu i kazuje je samo onoj djeci koja se osmjele da zavire u magični svijet trinaest čvorova, dajući im trinaest didaktičkih odgovora, da Bajka o četiri Sezama svoja vrata uvijek drži otvorena za radoznalu djecu učeći ih tajnama o vodenim površinama, ostrvima, morskim stanovnicima, Suncu, Kosmosu, Pjegavoj zvijezdi, Mliječnom putu… da šarenu dolinu kroz prozorsko okno svijeta gledaju paralelne oči djetinjstva i razdraganosti iz Bajke o nevidljivoj ptici, da male godine brišu velike kazaljke vremena upravo u njegovoj Bajci o Tajnarima svjedoče nam redovi epsko-lirskih nadahnuća ovog poznatog crnogorskog stvaraoca.

mr Ana Pejović

Detalji

Datum:
1. nov 2018.
Vrijeme:
20:00
Kategorija događaja:

Mjesto

Dvorac kralja Nikole

Organizator

JP Kulturni centar Bar
Telefon:
068 278 760
E-pošta:
pr@barskiljetopis.me