Loading Događaji

« Svi Događaji

 • Ovaj događaj je prošao.

Predstava “Tre sorelle” u produkciji FDU Cetinje i Centra za kulturu Tivat

13. dec 2018. od 20:00 - 21:30

5€

Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat

Stevan Koprivica

„TRE SORELLE”

 • Reditelj: Zoran Rakočević
 • Producent: Jelena Odalović
 • Dizajn svjetla: Radomir Stamenković
 • Muzičari: Nevila Klakor, Anda Bushi, Anastasija Aleksić
 • Šef scene: Aleksandar Filipović
 • Ton: Tomislav Elkaz
 • Svijetlo: Mirko Kažić
 • Rekviziter: Ana Drakić
 • Krojački radovi i garderoberka: Slađana Ilić
 • Dekorateri: Zdravko Vasiljević, Mario Odžić, Kristijan Rot i Stevan Novosel

Uloge tumače: Marija Đurić, Jelena Đukić, Marija Labudović, Omar Bajramspahić, Mak Čengić i Pavle Popović

 

Riječ pisca: 

„Zaludna piščeva indikacija „o ljubavi i demonima“ kada su „Tre sorelle“ u pitanju postaje, kako vrijeme prolazi, sve važnija i tačnija odrednica ovog komada. Kažu oni koji vjeruju u horoskope da u jednom momentu životnog zrijenja podznak postane jači od znaka. Tako je i sa storijom o tri čudne prčanjske sestre i njihovom fatumskom i fanatičnom zaljubljenosti u jednog marinera. Malo vjerovatno, ali na legendi nije da bude vjerovatna nego uzbudljiva i znakovita. Povod koji je snio u legendi počeo da dobija obrise o koordinate za koje, iako je prošao priličan broj godina od nastanka ovog komada, danas sve više postaju značajniji meni kao piscu. Pitanje slobode, dogme, tradicije, religije, erotskih kodova, pobune, mediteranske mimikrije koja iza nježnih klapskih sazvučja krije užase „umidece“ koja čeka buru da je osuši i pokrene sve iznova…Demoni koje olako nazivamo sudbinom, a u stvari ih gajimo i predajemo im se kada emocija i eros u ime života nadjačaju racio i regule…Recimo da je ovaj komad o tome. Nego najgore je kada pisac samoobjašnjava svoje djele i nudi ključeve čitanja…….

…Zapravo, „Tre sorelle“ se vraćaju doma da provjere kako legende i demone i ljubavi sagledava najnovija generacija crnogorskih dramskih umjetnika. Ima li ljepšeg događaja za pisca i profesora škole iz koje dolazi reditelj i glumci?”

Stevan Koprivica

Riječ reditelja:

„Čovjek je veličanstvena sila ovog svijeta. Ma koliko bio sičušan i nemoćan u poređenju sa kosmosom, čovjek je ipak uvijek brodio morima, pisao poeziju i muziku, tražio savršenstvo, raspaljivao vatru fantazije i strasti, praveći  jedan novi svijet. Čovječije požude, ljudske vatre, instikti, nepregledne slobode duha, seksualna priroda svake žarke utrobe, vidici i horizonti, postali su tama u koju čovjek, pod pritiskom društva i crkve, nije smio da zaviri. Palanka, norme, ulica, društveni konteksti od vremena kada su ljudi počeli da crtaju plijen na zidovima pećina i prizivaju kišu, napravili su od čovjeka- đavola. Đavo je u čovjeku, a svaka duhovnost i sloboda, otvorila je novi oganj na nebu na kojem treba peći ljudsko živo meso. Vraga je stvorio otpor, žudnja za dolaskom do ponora svijeta na kojem izviru arije, mirisi djetinjih heruvima, rajsko voće, gdje se iz pepela ptice rađaju. Đavo je sve što čovjek hoće, bog je sve što je čovjeku zabranjeno. Nečastivi je svjetlo, a častivi je zapravo mrak. Nepomenik je prelijepo ljudsko tijelo, pomenik je zapatana ljudska duša puna straha i malodušnosti.”

Zoran Rakočević

Detalji

Datum:
13. dec 2018.
Vrijeme:
20:00 - 21:30
Cena:
5€
Kategorija događaja:

Mjesto

Sala Doma Kulture
Ulica Jovana Tomaševića
Bar, Crna Gora

Organizator

JP Kulturni centar Bar
Telefon:
068 278 760
E-pošta:
pr@barskiljetopis.me