Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

Koncert klasične muzike- Ljubiša Jovanović, flauta i Oleksij Molčanov, klavir

29. nov 2018. od 20:00

Ljubiša Jovanović, flauta                         Oleksij Molčanov, klavir                                      Gošća koncerta: Dijana Orlandić, flauta

 

Program:

 • Ph. Telemann: Fantazija E-dur za flautu solo
 • C. Ph. E. Bach: Sonata G-dur za flautu i klavir
  Allegro-Rondo.Presto
 • G. Ph. Telemann: Fantazija h-moll za flautu solo
 • W. A. Mozart: Rondo D-dur za flautu i klavir
 • P. I. Čajkovski: Arija Lenskog za flautu i klavir
 • F. Poulenc: Sonata
  Allegro malinconico-Cantilena-Presto giocoso
 • Dopler: Andante i Rondo za dvije flaute i klavir 
 • F. Borne: Karmen fantazija za flautu i klavir

LJUBIŠA JOVANOVIĆ je diplomirao i magistrirao u Beogradu u klasi prof. Miodraga Azanjca. Usavršavao se u klasi prof. Kristiana Lardea u Parizu gdje dobija Diplome Superieur de Concertiste 1983. godine. Nakon toga ostvaruje dugogodišnju saradnju sa Aurele Nikoletom, jednim od najvećih muzičara i flautskih pedagoga XX vijeka. Svirao je na svim značajnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji, kao i u Francuskoj, Švajcarskoj, Kini, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Rusiji, Rumuniji, Velikoj Britaniji, Alžiru, Finskoj, Danskoj, Ukrajini, Juznoj Africi, Norveškoj, Argentini.

Jovanović je dobitnik najprestižnijih nagrada i društvenih priznanja. Osvojio je Prvu nagradu za interpretaciju na Internacionalnoj godišnjoj reviji kompozitora, u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu 1992. godine, kao i u Beogradu 1998, Zlatni Beočug za umjetnička dostignuća 1992, Godišnju nagradu Udruženja muzičkih umjetnika Srbije iste godine, te i nagradu Beogradskog fonda za kulturu za najbolje koncerte u Beogradu 1987, 1991. i 1992. godine. Dobitnik je Zlatne medalje povodom 75 godina od nastanka Beogradske filharmonije (1998.) i Srebrne medalje Univerziteta umetnosti za dostignuća u unapređenju nastave (2000.), Nagrade grada Beograda za 2008. i 2013. godinu, kao i Svetosavske nagrade za 2009. godinu.

Stalni je član Ansambla za novu muziku i tria „Anima“. Vodio je majstorske kurseve u Njemačkoj, Argentini, Italiji, Ukrajini, Norveškoj, Kini, Južnoj Africi, Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Nastupao je sa nekim od najvećih flautista današnjice poput Aurele Nikolet, Irene Grafenauer, Emanuel Pahud, Mišel Debost, Kristian Larde. Njegovi snimci nalaze se na više od 50 CD izdanja, a tokom više od 30 godina umjetničke aktivnosti, premijerno je izveo oko 80 koncertnih, solističkih i kamernih kompozicija srpskih autora.

Jovanović je 25 godina radio kao solo flautista Beogradske opere i baleta (1978–88), Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije (1988–89.) i Beogradske filharmonije (1989–2004.). Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je zaposlen od 1994. godine, sada u zvanju redovnog profesora flaute. Osnivač je Profesionalnog ansambla Camerata Serbica. ansambla Lola Klasik i festivala klasične muzike BUNT (Beogradska Umetnička Nova Teritorija).

Ljubiša Jovanović ima status umjetnika Haynes Artist zajedno sa flautistima kao što su Džejms Golvej i Emanuel Paji.
Svira na 14k zlatnoj flauti WM.S.HAYNES.

 

OLEKSIJ MOLČANOV je srednju muzičku školu završio u Kijevu u Ukrajini, u klasi doc. Lidije Šur. Kijevski Državni konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasama prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je brojne nagrade kao pijanista, od kojih je značajno pomenuti pobjedu na takmičenju Lisenko u Lavovu, 1984. godine. Već kao student je započeo aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Njemačkoj.

Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedo sa koncertiranjem. U ovom vremenskom razdoblju realizovao je turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima (Orkestar Studio – dir. B. Schembri i V. Sirenko, Filharmonija Čerkasi – dir. A. Djačenko, Filharmonija Lviv – dir. R. Filipčuk, Filharmonija Dnjepropetrovsk – dir. J. Blinov, Filharmonija mladih Harkiv – dir. J. Janko). Poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V. Muravskim u periodu od 1988. do 1992. godine. Snimio je niz programa i koncerata za državne radio i televiziju u Ukrajini. Sarađivao je sa Savezom kompozitora Ukrajine, na projektima savremene muzike i u kamernom duu sa violinistom G. Kabinim.

Od 1995. godine živio je u Srbiji gdje je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. Pripremio je više programa koji su bili uspješno izvedeni na koncertima u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Negotinu i Kotoru. Kao posebno značajan nastup, izdvaja se solistički koncert na festivalu Mokranjčevi dani, 1998. godine u Negotinu. U kamernom duu sa violinistom O. Jakovljevićem imao je zapaženu turneju po Srbiji i Crnoj Gori 1999. godine, kao i nastup na festivalu Nimus. U Crnu Goru se doselio 1999. godine, a od 2000. godine zaposlen je na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Kao solista je 1996. i 1997. godine otvarao sezone orkestra Niškoj filharmoniji (dir. A. Novicki i A. Vujić). Godine 2010. kao solista otvara sezonu orkestra Filharmoniji Čerkasi (dir. A. Djačenko), a 2011. godine sezonu orkestra Crnogorski gudači (dir. G. Krasko).

Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspješno je nastavio nastupajući na svim značajnim scenama širom zemlje. U kamernim sastavima sa eminentnim umjetnicima ostvario je veliki broj projekata. Nastupao je na festivalima Mokranjčevi dani, Nimus, A Tempo, KotorArt, Montenegro music fest, Barski ljetopis, Espressivo, Nei suoni dei luoghi, Budva Grad teatar. Aktivni je učesnik projekta Crna Gora jedna kulturna adresa. Trenutno ima status vanrednog profesora i mentora na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

 

DIJANA ORLANDIĆ je niže i srednje muzičko obrazovanje stekla u Kotoru, u klasi prof. Jasminke Terzić i doc. Žane Lekić. Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade među kojima su: I nagrada na Međunarodnom takmičenju u PožarevcuI nagrada na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u BeograduI nagrada na Međunarodnom takmičenju u Barleti. Pohađala je majstorske kurseve kod istaknutih flautista: prof. Ljubiša Jovanović (Srbija); Karolj Maročik (Srbija); Mišel Debost (Amerika); Matej Zupan (Slovenija); Feliks Rengli (Švedska); Vinsent Lukas (Francuska). Kao prva flauta Young Euro Classic orkestra nastupala je u Concert Haus-u u Berlinu, Kaselu, i Splitu, pod dirigentskom upravom Henriha Šifta. Treću godinu studija završila je u Kini u klasi prof. Gouliang Hana. Tokom boravka u Kini, Dijana je imala čast da radi sa Džejmsom Galvejem, najvećim flautistom našeg vremena.

Godinu kasnije kao njegov stipendista pohađala je masterklas u Švajcarskoj. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Ljubiše Jovanovića. Trenutno je angažovana kao profesor u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici.

Details

Date:
29. nov 2018.
Time:
20:00
Event Category:

Venue

Dvorac kralja Nikole

Organizer

JP Kulturni centar Bar
Phone
068 278 760
Email
pr@barskiljetopis.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *