Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Koncert Romana Simovića – violina

2. avgusta

Koncert Romana Simovića – violina
Dvorac kralja Nikole
22.00h

BIOGRAFIJA

Briljantna virtuoznost Romana Simovića i urođena muzikalnost, pokretana bezgraničnom maštom, odvele su ga širom svih kontinenata, na kojima je nastupao u mnogim vodećim svjetskim dvoranama uključujući Karnegi hol u Njujorku, Veliku salu Konzervatorijuma „Čajkovski“ u Moskvi, Marinski dvoranu u Sankt Peterburgu, Grand Opera haus u Tel-Avivu, Viktorija hol u Ženevi, dvorane „Rudolfinum“ u Pragu, „Barbikan“ u Londonu, Art centar u Seulu, „Grig“ u Bergenu, „Rahmanjinov“ u Moskvi…

Roman Simović je dobitnik nagrada na brojnim međunarodnim takmičenjima među kojima se ističu priznanja „Rodolfo Lipicer“ (Italija, prva nagrada i 12 nagrada publike) i „Sion Vale“ (Švajcarska), te nagrade na takmičenjima violinista „Jampoljski“ (Rusija) i Henrika Vijenjavskog (Poljska), čime je uvršten među najistaknutije violiniste njegove generacije.

U ulozi soliste, Roman Simović je nastupao sa vodećim svjetskim orkestrima poput Londonskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra Marinski teatra, orkestra Teatro Ređo Torino, Simfonijskog orkestra Nove Škotske (Kanada), Kamernog orkestra „Franc List“ (Mađarska), Kamerate Bern (Švajcarska), Kamerate Salcburg (Austrija), Kamernog orkestra KRR-a (Turska), Filharmonije Poznanja, Praga, Sjevernog Brabanta (Holandija) i mnogim drugim, sarađujući sa dirigentima među kojima se ističu Valerij Gergijev, Antonio Papano, Danijel Harding, Đanandrea Noseda, Sajmon Retl, Kristijan Jarvi, Jirži Belohlavek, Pablo Eras Kasado i Nikolaj Znajder.

Tokom sezone 2022/2023, Roman Simović će nastupiti kao solista sa Simfonijskim orkestrom Kvebeka (Kanada), Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Španije, Državnim orkestrom Braunšvajga, Zagrebačkom filharmonijom, Londonskim simfonijskim orkestrom, Akademijom Sv. Martin u poljima i mnogim drugim orkestrima. Roman Simović je pozivan i kontinuirano nastupa na različitim istaknutim festivalima kao što su festival u Verbijeu (Švajcarska), festival „Bijele noći“ u Sankt Peterburgu, „Transsibirski umjetnički festival“ Vadima Rjepina, „Uskršnji festival“ Valerija Gergijeva u Moskvi, Dubrovački ljetnji festival u Hrvatskoj, Kotor Art u Crnoj Gori, BEMUS i NOMUS u Srbiji, Sion Vale u Švajcarskoj, festival u Bergenu (Norveška), festival Moskovska zima u Rusiji, Portogruaro u Italiji, Muzički festival Granade u Španiji; sarađujući sa izuzetno poznatim umjetnicima kao što su Leonidas Kvakos, Juđa Vang, Tabea Cimerman, Miša Majski, Šlom Minc, Fransoa Lelu, Itamar Golan, Simon Trpčeski, Žanin Jansen, Julijan Rahlin, Vadim Rjepin… Roman Simović je gostujući profesor na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, FMU u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i posjeduje široko pedagoško iskustvo. Održao je majstorske kurseve u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Japanu, Australiji, Italiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Izraelu, u kojima često nastupa na resitalima, kao solista sa orkestrom i u kamernim sastavima. Objavio veliki broj snimaka, među kojima su najistaknutija dva kompakt-diska za izdavačku kuću LSO na kojima diriguje gudačkim ansamblom Londonskog simfonijskog orkestra, zatim ostvarenja za Marijinsku izdavačku kuću na kojima su violinski koncerti Čajkovskog i Glazunova sa Gergijevim i Marijinskim orkestrom, kao i audio-izdanje sa kompletnim Paganinijevim kaprisima za violinu solo. Roman Simović se nalazi na poziciji koncert-majstora Londonskog simfonijskog orkestra od 2010. godine. Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine koju mu je ustupio na korišćenje Džonatan Moulds.

Detalji

Datum:
2. avgusta
Kategorija događaja: